Κατοχυρώνει τα 1,20 ευρώ το πρόβειο γάλα, έως 80 λεπτά το γίδινο

Η έλευση του Οκτωβρίου σηματοδοτεί το κλείσιμο των νέων συμφωνιών στο αιγοπρόβειο, καθώς ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για τις γέννες και τα πρώτα γάλατα της σεζόν. Η «ΥΧ» συνομίλησε με συλλογικά σχήματα και μεμονωμένους κτηνοτρόφους που δηλώνουν μεν ικανοποιημένοι από τις προτάσεις που έχουν στα χέρια τους, ωστόσο τονίζουν ότι θα πρέπει να παγιωθούν δίκαιοι και βιώσιμοι όροι στην αγορά και η αύξηση της τιμής παραγωγού να μην είναι ευκαιριακή. Οι συμφωνίες που καταγράφει το ρεπορτάζ οριοθετούν την τιμή πέριξ του 1,20 ευρώ/κιλό για πρόβειο γάλα με λιποπρωτεΐνες κοντά στο 12%, ενώ 5-10 λεπτά χαμηλότερη είναι η τιμή για τους μεμονωμένους.

Έκλεισε στο 1,23 με Κολιό η Πιερία

Για μια ακόμα σεζόν οι συνεταιρισμοί έχουν… την τιμητική τους ως προς τους όρους με τους οποίους «κλείνουν» τις συμφωνίες. Όπως πληροφορείται η «ΥΧ», ο Συνεταιρισμός Αιγοπροβατοτρόφων Πιερίας, μέλος του κλαδικού συνεταιρισμού, πρόσφατα σφράγισε τη συμφωνία για το γάλα της σεζόν με την Κολιός. Η συμφωνία προβλέπει ποσότητα 2.500 τόνων, με τιμή παραγωγού 1,23 ευρώ/κιλό για το πρόβειο και 0,75 ευρώ/κιλό για το γίδινο. Στο πρόβειο προβλέπονται πολύ υψηλές ποιοτικές προδιαγραφές, με τις λιποπρωτεΐνες να ξεπερνούν το 12%.

Στο Ρέθυμνο, ο ΑΣΕΑΡ έκλεισε το πρόβειο γάλα κοντά στο ευρώ, σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνεταιρισμού, Ιωάννη Γλεντζάκη. Από την πλευρά του, ο Γιώργος Ξυλούρης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κόφινα στο Ηράκλειο, δήλωσε στην «ΥΧ» ότι ο συνεταιρισμός με το δικό του τυροκομείο πληρώνει το πρόβειο 1 ευρώ/κιλό και το γίδινο 65 λεπτά.

Παλεύουν για 1,30 ευρώ στον Λαγκαδά

Την αισιοδοξία του ότι μπορεί να επιτευχθεί μια συμφωνία ακόμα και στο 1,30 ευρώ/κιλό στο πρόβειο εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Αιγοπροβατοτρόφων επαρχίας Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Στραζέμης. «Η πενταμελής επιτροπή μας συζητά τις προτάσεις που έχουμε και θα αποφασίσουμε πολύ σύντομα. Φέτος υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για γάλα, ιδιαίτερα για τα συλλογικά σχήματα που μπορούν να εξασφαλίσουν σημαντικές ποσότητες. Έχουμε πολλές προτάσεις από τη Θεσσαλία, την Ήπειρο και τη Μακεδονία».

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Είμαστε 300 παραγωγοί που έχουμε στα σκαριά τη δημιουργία Ομάδας Παραγωγών και διαπραγματευόμαστε για 2.000 τόνους αιγοπρόβειου γάλακτος. Είμαστε πολύ κοντά σε υπογραφή συμφωνίας και ευελπιστούμε ότι θα εξασφαλίσουμε μια τιμή που θα ξεκινά από το 1,20 ευρώ/κιλό και θα ακουμπά το 1,30. Όταν έκλεισαν τιμή το Λιβάδι, η Ελασσόνα και η Πιερία, η κλιμάκωση του κόστους παραγωγής ήταν σε εξέλιξη, τώρα υπάρχουν άλλα δεδομένα και πάνω σε αυτά θα δώσουμε τη μάχη μας για εξασφάλιση μιας βιώσιμης συμφωνίας».

Πολλοί οι ενδιαφερόμενοι για Μαντινεία και Γρεβενά

Θέμα ωρών είναι, σύμφωνα με τον πρόεδρο του νεοσύστατου γαλακτοκομικού συνεταιρισμού Αρκαδίας «Η Μαντινεία», Πάνο Κολιόπουλο, να επιλέξει ποια από τις προτάσεις που τους έχουν κατατεθεί εγγράφως θα αποδεχτεί. «Είναι θετικό ότι φέτος έχουμε αρκετές προτάσεις που διαφέρουν μόνο ως προς κάποιες λεπτομέρειες. Οι τιμές που μας έχουν προταθεί κινούνται σε γενικές γραμμές κοντά στο 1,20 ευρώ/κιλό για το πρόβειο, ενώ στο γίδινο το εύρος των προσφορών είναι ελαφρώς μεγαλύτερο, από 67 έως 73 λεπτά.

Σε απόλυτα νούμερα, η υψηλότερη τιμή παραγωγού από τις προσφορές που έχουμε στη διάθεσή μας είναι από την Όμηρος. Οι θεσσαλικές επιχειρήσεις έχουν δείξει έντονο ενδιαφέρον για τις ποσότητες που έχουμε. Μιλάμε για 600 τόνους πρόβειο και 300 γίδινο. Επίσης, οι εν λόγω προτάσεις έχουν επηρεάσει και τα τοπικά τυροκομεία, που ανέβασαν τις προσφορές τους σε σχέση με πέρσι».

Ο πρόεδρος του ΑΣ Γρεβενών, Χρυσόστομος Παυλίδης, δήλωσε ότι πολύ σύντομα θα κλείσει η συμφωνία για τους περίπου 500 τόνους αιγοπρόβειου γάλακτος του συνεταιρισμού: «Οι προσφορές κινούνται πέριξ του 1,20 ευρώ/κιλό στο πρόβειο. Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις που κάνουμε εστιάζουν στον τρόπο πληρωμής. Είναι σημαντικό αυτό που θα συμφωνήσουμε να τηρείται καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν. Επειδή τα μέλη μας είναι και γεωργοί εκτός από κτηνοτρόφοι, αυτή την περίοδο χρειάζονται λιπάσματα και διάφορα άλλα εφόδια. Επομένως, πρέπει να εξασφαλίσουμε ρευστότητα για να τους υποστηρίξουμε».

Βάση το 1,08 ευρώ για μεμονωμένους

Κοντά στα νούμερα αυτά βρίσκονται και οι προσφορές των τυροκομείων προς τους μεμονωμένους παραγωγούς, με κάποιες διαφοροποιήσεις ανά περιοχή. Στην Κεντρική Μακεδονία και στη Θεσσαλία οι μεγάλες επιχειρήσεις κινούνται στο 1,10 ευρώ/κιλό, με μικρές αποκλίσεις. Κτηνοτρόφος από την Πιερία που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του μας είπε: «Ο ΤΥΡΑΣ στις προσφορές του για το πρόβειο κινείται στο 1,14-1,16 ευρώ και η ΜΕΒΓΑΛ στο 1,15. Στο γίδινο οι προσφορές των εταιρειών παίζουν από τα 65 έως τα 75 λεπτά/κιλό».

Ο Μιχάλης Βέργος, αιγοτρόφος από τα Ιωάννινα, εδώ και περίπου έναν χρόνο εντάχθηκε σε ομάδα παραγωγών, με την αρωγή του Γενικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων «Η Ένωση». «Ακόμα έχουμε δουλειά μπροστά μας, όμως η ένταξη στην ομάδα μας έχει βοηθήσει. Ως μεμονωμένος παραγωγός πριν από έναν χρόνο πληρωνόμουν το γίδινο 65 λεπτά. Φέτος ευελπιστούμε ότι η συμφωνία που θα κάνουμε θα κινείται στα 70 λεπτά για το συμβατικό και στα 75 λεπτά για το βιολογικό», μας είπε.