Αυτό το άρθρο είναι 93 μηνών

Γ. Κατρούγκαλος: Μικρότερη επιβάρυνση στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες στις ασφαλιστικές εισφορές

30/09/2016
2' διάβασμα
g-katrougkalos-mikroteri-epivarynsi-stous-kata-kyrio-epangelma-agrotes-stis-asfalistikes-eisfores-47304

Λιγότερο θα επιβαρυνθούν οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες με το θέμα των ασφαλιστικών εισφορών, όπως τόνισε μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για τα εργασιακά, ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Απαντώντας σε ερωτώντες βουλευτές της συμπολίτευσης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ειδική Διαρκή Επιτροπή για την Παρακολούθηση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης σημείωσε πως υπήρχαν «ορισμένες ειδικές ρυθμίσεις που δεν είχαν συζητηθεί με τους δανειστές». Μεταξύ αυτών είπε, «η ύπαρξη μιας μεταβατικότητας στις εισφορές υγείας, όχι στις εισφορές για την ασφάλιση των αγροτών και των ελεύθερων επαγγελματιών στις οποίες προβλέπαμε για μεταβατικότητα μέχρι το 2019 και αυτή ήρθε μέχρι το 2017. Τίποτα όμως ουσιώδες σε σχέση με τη δομή του νόμου», υποστήριξε.

Ο υπουργός Εργασίας υπεραμύνθηκε των μεταρρυθμίσεων τονίζοντας πως υπήρχε πολύ μεγάλο πρόβλημα με ανεξόφλητες οφειλές, μαύρη εργασία και υψηλότατο ποσοστό ανεργίας, γεγονός που δημιουργούσε τεράστια προβλήματα στη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.Σημείωσε πως στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες  «η ελάχιστη ασφαλιστική τους υποχρέωση δεν υπολογίζεται στο 100% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη, αλλά στο 70%».

Από την άλλη μεριά, ωστόσο, τόνισε πως  υπάρχει στον νόμο η γενική πρόβλεψη, ότι κάθε εισόδημα από εργασία έχει 20% παρακράτηση ασφαλιστικών εισφορών. Επομένως, όπως είπε χαρακτηριστικά, «αυτό δεν ισχύει για όσους ξεπερνούν το ελάχιστο του ανειδίκευτου εργάτη και δεν είναι κατ’ επάγγελμα αγρότες, για αυτούς θα εφαρμοστεί ο γενικός κανόνας του 20%. Με λίγα λόγια, οι ειδικές ρυθμίσεις που έχουμε αφορούν τους αγρότες».

Για το ζήτημα του αγροτουρισμού, υποστήριξε πως δεν είναι , όπως παρουσιάστηκε, και πως  παρά τις πιέσεις των δανειστών,  ένας αγρότης δεν θίγεται αν νοικιάσει και ενοικιαζόμενα δωμάτια μέχρι 10 κλίνες αλλά  θα εξακολουθήσει να έχει ειδική μεταχείριση, όπως προβλέπει ο νόμος. 

Άννα Στεργίου

 

ΓΡΑΦΕΙ: