Καβουρμάς: Η συνταγή των πρωταθλητών στοχεύει στα Γκίνες

Στις 22 Μαρτίου, στην έναρξη της 5ης Πανελλήνιας Γενικής Έκθεσης Ξάνθης που διοργανώνει το Επιμελητήριο Ξάνθης, παρασκευάστηκε ο Μεγαλύτερος Παραδοσιακός Θρακιώτικος Καβουρμάς, διεκδικώντας Βραβείο Γκίνες για ένα ξεχωριστό ντόπιο προϊόν.

Η παρασκευή έγινε από μάστορες του είδους από την Ξάνθη και τον Έβρο. «Θέλουμε να προωθήσουμε το θαυμάσιο θρακιώτικο προϊόν, που μπορεί να κατακτήσει μια σπουδαία θέση στην ελληνική και παγκόσμια αγορά», περιγράφει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Στέλιος Μωραΐτης. «Η παρασκευή έγινε από τέσσερις επιχειρήσεις της Θράκης, που διεκδικούν το Βραβείο Γκίνες, ώστε να έχουν ένα πιστοποιημένο προϊόν στην παγκόσμια αγορά». Eξηγεί ότι ο καβουρμάς είναι ένα βαλκανικό προϊόν που παρασκευάζεται για εκατοντάδες χρόνια, ο δε θρακιώτικος γίνεται με αγνά υλικά, ακολουθώντας την παραδοσιακή τεχνική.

«Το προϊόν είναι πολύ νόστιμο και φτιάχνεται από τις φάρμες της Θράκης, με πρώτη ύλη από ζώα που βόσκουν στα λιβάδια και την ορεινή περιοχή της. Ο τόπος μας έχει εξαιρετικό κρέας που μπορούμε να αξιοποιήσουμε. Μέσα από τον καβουρμά αποκτά πολλαπλασιαστικό όφελος, καθώς θα γίνει διεθνές προϊόν».

Το σχήμα, η ποιότητα και τα αγνά υλικά είναι αυτά που θα δώσουν την νίκη στον καβουρμά που παρασκευάστηκε στην Ξάνθη και μέσα από τη διάκριση θα αποκτήσει το brand name που περίμενε εδώ και χρόνια. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου τονίζει ότι στοχεύουν, το επόμενο διάστημα, σε ομαδικές παραγγελίες καβουρμά, εντός και εκτός των ελληνικών συνόρων, μέσα από την παγκόσμια δημοσιότητα που θα δώσει ένα Βραβείο Γκίνες. «Θα πιστοποιηθεί ο καβουρμάς ως ένα ΠΓΕ, όχι μόνο για την πατρίδα μας αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Οι κινήσεις του Επιμελητηρίου στη σκακιέρα της εξωστρέφειας βασίζονται στην προώθηση όλων των αξιόλογων διατροφικών προϊόντων. «Διαθέτουμε εξαιρετικά και παρθένα προϊόντα που μπορούν να κατακτήσουν την παγκόσμια αγορά», τονίζει.

Προϋπόθεση για να προχωρήσει η προβολή των νόστιμων και μοναδικών προϊόντων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι, σύμφωνα με τον κ. Μωραΐτη, η περιφερειακή συνείδηση και η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων.