Κένυα: Διχασμένος ο αγροτικός κόσμος μπροστά στην προοπτική ευθυγραμμισμού με τους κανόνες της ΕΕ για τα φυτοφάρμακα

Η αγροτική κοινότητα της Κένυας στέκεται διχασμένη απέναντι στις συνεχιζόμενες πιέσεις της ΕΕ ώστε να ευθυγραμμίσει τους κανονισμούς της για τα φυτοφάρμακα με την Πράσινη Συμφωνία. Οι ενώσεις του κλάδου στη χώρα της Ανατολικής Αφρικής προειδοποιούν ότι μια ενδεχόμενη απαγόρευση στα φυτοπροστατευτικά προϊόντα θα μπορούσε να εξαλείψει πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ πρωτογενούς παραγωγής.

Ο αγροτικός τομέας της Κένυας ενδέχεται να χάσει περισσότερα από 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ, εάν τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση της χρήσης αγροχημικών ουσιών, υποστηρίζει το Tegemeo Institute of Research and Policy του Πανεπιστημίου Egerton, ένα εξειδικευμένο αγροτικό ινστιτούτο στην Κεντρική Κένυα.

«Εάν εφαρμοστεί η απαγόρευση, τότε η Κένυα δεν θα έχει άλλη εναλλακτική από το να γίνει καθαρή εισαγωγέας τροφίμων για να καλύψει τις ανάγκες του λαού της, καθώς μια σημαντική ποσότητα τροφίμων θα έχει χαθεί», δηλώνει ο Timothy Njagi, του Πανεπιστημίου Egerton.

Τα τελευταία χρόνια, η φυτική παραγωγή σε ολόκληρη την Ανατολική Αφρική μαστίζεται από εισβολές ακρίδων, προκαλώντας έντονη χρήση φυτοφαρμάκων. Η ευθυγράμμιση με τους κανόνες της ΕΕ για τα φυτοφάρμακα είναι πιθανό να βοηθήσει τους αγρότες και τους καλλιεργητές που επιθυμούν να εξάγουν στην ΕΕ, αλλά και να προκαλέσει προβλήματα σε όσους μικροκαλλιεργητές δεν το κάνουν ή στους αγρότες που παράγουν προϊόντα για δική τους κατανάλωση.