Κεραμίδα στους κτηνοτρόφους από τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

Πρόσθετο «καπέλο» σε στάβλους και μαντριά από τη μείωση του ορίου για το συμπληρωματικό φόρο

Κτηνοτροφικές ενισχύσεις σε Χίο, Θάσο, Εύβοια, Ηλεία, Λακωνία και Μεσσηνία μέχρι 27/10
-Διαφήμιση-
gaia-sense

Ψυχρολουσία για τους χιλιάδες κτηνοτρόφους και πτηνοτρόφους της χώρας επιφύλασσαν τα εκκαθαριστικά του φετινού ΕΝΦΙΑ, καθώς, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, καλούνται να πληρώσουν κατά πολύ υψηλότερο φόρο σε σχέση με πέρυσι, ακόμα κι αν η περιουσιακή τους κατάσταση παρέμεινε αμετάβλητη.

Φαίνεται ότι οι επαγγελματίες του κλάδου, η ανταγωνιστικότητα του οποίου βρίσκεται ήδη στο ναδίρ εξαιτίας των συνεχών αυξήσεων στο κόστος παραγωγής, συγκαταλέγονται για τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών στους «προνομιούχους» και τους «έχοντες». Δηλαδή στο 1/3 των ιδιοκτητών (σ.σ. ο Τρύφων Αλεξιάδης κατέβασε το ποσοστό αυτό ακόμα περισσότερο, στο 8%) από τους οποίους ζητείται φέτος να καταβάλουν μεγαλύτερα ποσά, στο πλαίσιο της «δικαιότερης» κατανομής των βαρών του φόρου ακινήτων.

Οι αυξήσεις ξεκινούν από μερικές δεκάδες ευρώ και, σε ορισμένες (ακραίες) περιπτώσεις, οι οποίες περιήλθαν σε γνώση της «ΥΧ» και προέρχονται από εκκαθαριστικά που έχουν αναρτηθεί στο Taxis, αγγίζουν ακόμα και το… 400% για ατομική αγροτική (κτηνοτροφική εν προκειμένω) επιχείρηση. Η παγίδα για τους παραγωγούς κρύβεται στο ότι τα κτηνοτροφικά κτίσματα εξαιρούνται μεν από τον βασικό φόρο ακινήτων, η αντικειμενική τους αξία όμως συμπεριλαμβάνεται και προστίθεται κανονικά στον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου. Σαν να μην έφτανε αυτό, τη φετινή χρονιά, το κατώτατο όριο για την επιβολή του τελευταίου μειώθηκε στα 200.000 ευρώ (από 300.000 ευρώ πέρυσι). Ο συνδυασμός των δύο αυτών παραγόντων είχε ως αποτέλεσμα μαντριά, στάβλοι, χοιροστάσια, εκκολαπτήρια κ.ά. να επιβαρυνθούν με πρόσθετο φόρο.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην «ΥΧ» που κυκλοφορεί

Γιάννης Τσατσάκης

-Διαφήμιση-