Κέρδισε τις εντυπώσεις ο διάλογος Πολιτείας – Startup επιχειρήσεων

ΨΗΠΤΕ: «Σε πρώτο πλάνο το εθνικής κλίμακας έργο της ευφυούς γεωργίας»

Κέρδισε τις εντυπώσεις ο διάλογος Πολιτείας - Startup επιχειρήσεων

Ως συνέχεια του χτισίματος ουσιαστικής επικοινωνίας μεταξύ των νεοφυών επιχειρήσεων και των συναρμόδιων υπουργείων, μπορεί να εκληφθεί η συνέντευξη τύπου – συζήτηση που έλαβε χώρα στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης την Παρασκευή 2/11.

Στη συνάντηση συμμετείχαν 128 επιχειρήσεις startup καθώς και η ηγεσία του ΨΗΠΤΕ (ο υπουργός Νίκος Παππάς και ο γενικός γραμματέας Στέλιος Ράλλης), ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στάθης Γιαννακίδης και η ειδική γραμματέας διαχείρισης τομεακών επιχειρησιακών προγραμμάτων του ευρωπαϊκού ταμείου περιφερειακής ανάπτυξης και του ταμείου συνοχής του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, Ευγενία Φωτονιάτα. Σκοπός της εκδήλωσης η παρουσίαση των επερχόμενων χρηματοδοτικών εργαλείων και προγραμμάτων στήριξης της startup κοινότητας, η οποία αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια με εκρηκτικούς ρυθμούς, όπως σημείωσε στην αρχική του εισήγηση ο κ. Παππάς.

Πρόγραμμα προθερμοκοίτισης

Το ήμισυ της εκδήλωσης δαπανήθηκε για τις αρχικές τοποθετήσεις των τεσσάρων εκπροσώπων της πολιτειακών αρχών σε μια προσπάθεια να συνεχιστεί η συνεργασία που αναπτύσσεται με απαρχή την πρόσφατη ΔΕΘ μεταξύ κράτους και startup επιχειρήσεων. Τόσο ο υπουργός ΨΗΠΤΕ κ. Παππάς όσο και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου αναφέρθηκαν στο πρόγραμμα προθερμοκοίτησης που αναμένεται να «τρέξει» στο προσεχές διάστημα ενδυναμώνοντας τις νεοφυείες επιχειρήσεις, πρόγραμμα που θα απευθύνεται σε δικαιούχους από 18 έως 45 ετών.

H κ. Ευγενία Φωτονιάτα, Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών ΕΠ του ΕΤΠΑ αναφέρθηκε διεξοδικά στα προγράμματα χρηματοδότησης νεοφυών επιχειρήσεων μέσω ΕΣΠΑ

Όπως ανέφερε ο κ. Ράλλης «για το διάστημα 2016-2021 έχουν εγκριθεί 222 έργα προϋπολογισμού 800 εκατομμυρίων ευρώ που σημαίνει ότι είμαστε αποφασισμένοι να επενδύσουμε στη νέο ψηφιακή οικονομία για την Ελλάδα της επόμενης ημέρας». Ο ίδιος στάθηκε ιδιαίτερα στο πρόγραμμα προθερμοκοίτισης που αναμένεται να τρέξει σύντομα «Είναι ένα πρόγραμμα που θα αναπτυχθεί σε όλη τη χώρα, θα απευθύνεται αρχικά σε ανθρώπους 18-45 ετών και θα προσφέρει δυνατότητες mentoring (συμβουλευτικής) όπου αναπτύσσονται καινοτόμα έργα. Στο αγροτικό για παράδειγμα θα τοποθετήσουμε προθερμοκοιτίδες εκεί που το έργο αναπτύσσεται».

Στ. Ράλλης: «Η ευφυής γεωργία είναι το μεγαλύτερο έργο εθνικής κλίμακας αυτή τη στιγμή»

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην προμετωπίδα των δράσεων του ΨΗΠΤΕ τοποθέτησε ο κ. Ράλλης το έργο της ευφυούς γεωργίας χαρακτηρίζοντας το ως «ένα πολύ ώριμο έργο που απασχολεί πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον αγροτικό τομέα». Ο ίδιος πρόσθεσε: «Αυτή τη στιγμή τρέχει το μεγαλύτερο εθνικής κλίμακας έργο και μια ουσιαστική παρέμβαση στον πρωτογενή τομέα που δεν αφήνει κανέναν, πίσω, δημιουργεί 6.500 σταθμούς σε όλη την Ελλάδα και είμαστε υπερήφανοι γιατί πρόκειται για την πρώτη εθνική υποδομή παρακολούθησης γης. Τονίζω ότι τα δεδομένα που θα συλλέγονται θα αποδίδονται στην ερευνητική και ακαδημαϊκή κοινότητα και στις νεοφυείς επιχειρήσεις δωρεάν, προκειμένου να παράξουν εφαρμογές πάνω σε αυτή την πλατφόρμα». Μετά την τοποθέτηση του κ. Ράλλη παρενέβη ο δημοσιογράφος κ. Γιώργος Χριστοφορίδης που σημείωσε ότι ο Επίτροπος Γεωργίας κ. Φιλ Χόγκαν εκφράστηκε με ιδιαίτερα θερμά λόγια για το έργο.

Πλήθος τοποθετήσεων από startuppers για γραφειοκρατικά και φορολογικά προβλήματα

Αξίζει να σημειωθεί ότι το δεύτερο μισό της συνάντησης αφιερώθηκε σε ερωτήσεις και τοποθετήσεις των επιχειρηματιών του χώρου των νεοφυών επιχειρήσεων που εξέφρασαν επανειλημμένα την ικανοποίησή τους για το ότι για πρώτη φορά όπως είπαν είναι σε θέση να συνομιλήσουν απευθείας με εκπροσώπους της ελληνικής πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας. Το ζήτημα που παραμένει, όπως είπαν είναι το δεδομένο ενδιαφέρον που υπάρχει από πλευράς Πολιτείας να μετουσιωθεί σε πράξεις και να παραχθούν αποτελέσματα που θα αλλάξουν και θα βελτιώσουν την καθημερινότητα της νεοφυούς επιχειρηματικότητας.

Δείτε εδώ το σχετικό Δελτίο Τύπου του υπουργείου ΨΗΠΤΕ για τη σημερινή εκδήλωση