Κερδίζει έδαφος το βαμβάκι στη Θράκη

Η μέτρια τιμή και οι κατάλληλες κλιματολογικές συνθήκες για τη σπορά κυριαρχούν στη σκέψη των Θρακιωτών βαμβακοκαλλιεργητών, οι οποίοι περιμένουν μια μικρή βροχή ώστε να προετοιμάσουν σωστά τα χωράφια τους για να σπείρουν στο τέλος Απρίλη. Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κομοτηνής, Νίκος Μποτρότσος, σημειώνει ότι θα σπαρθούν περίπου τα ίδια στρέμματα με πέρυσι, κάπου στα 300.000. «Δεν υπάρχει καμία άλλη μεγάλη αροτραία καλλιέργεια που να μπορεί να συναγωνιστεί το βαμβάκι, γιατί στο καλαμπόκι οι τιμές είναι πολύ χαμηλές. Στο δε σιτάρι, τον χειμώνα οι τιμές ήταν καλές, αλλά το τελευταίο δίμηνο έχουμε διαρκή πτώση, οπότε το βαμβάκι αναδεικνύεται ως η καλύτερη λύση», επισημαίνει.

Αναφορικά με το κόστος παραγωγής, ο ίδιος μεταφέρει ότι αυτό είναι τεράστιο στο πετρέλαιο, ενώ στο ρεύμα υπάρχει σχετική μείωση. «Στο οικιακό υπάρχουν προσφορές στα 8,2 λεπτά η κιλωβατώρα και στο χωράφι είναι στα 9 λεπτά!», τονίζει με νόημα, προτού καταλήξει υποστηρίζοντας ότι, την τελευταία τριετία, οι αγρότες μάχονται με τα υψηλά κόστη.

Έβρος

Πρωταγωνιστικό ρόλο θα παίξει στον Βόρειο Έβρο το βαμβάκι, λόγω της απονιτροποίησης, όπως μεταφέρει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών Ορεστιάδας «Η Ένωση», Λάμπης Κουμπρίδης. Παράλληλα, έχει ανακύψει σοβαρό ζήτημα, το οποίο και αναδεικνύει ο ΓΟΕΒ Ορεστιάδας, αναφορικά με τη λήξη της συμφωνίας Ελλάδας-Βουλγαρίας για την άρδευση.

«Υπάρχει ένα ενδεχόμενο να μην έχουμε νερό, οπότε οι παραγωγοί ρίχνουν “Χ” στον αραβόσιτο και στρέφονται στο βαμβάκι. Ο ηλίανθος είναι απαγορευτικός γιατί δεν έχει Συνδεδεμένη, η δε τιμή του είναι στα 42 λεπτά το κιλό και στα νιτρικά (μέτρο απονιτροποίησης) οι παραγωγοί παίρνουν μόνο 30 ευρώ το στρέμμα και όχι 60, όπως στο βαμβάκι». Ο κ. Κουμπρίδης σημειώνει ότι, σε κάποια ποτιστικά χωριά, από τα 6.000 στρέμματα ηλίανθο θα πέσουν στα 500. «Το σιτάρι αντιπροσωπεύει το 60% της έκτασης στον Βόρειο Έβρο. Στο 40% που απομένει, το 25%-30% θα σπαρθεί με βαμβάκι, άρα πάνω από το 20% της συνολικής έκτασης». Στα ξηρικά ενδέχεται να επιλέξουν τον ηλίανθο. Οι σπορές αναμένονται γύρω στην Πρωτομαγιά.

Από τις 20 Απριλίου και έπειτα αναμένεται να ξεκινήσει η σπορά βαμβακιού στον Νότιο Έβρο. Χάρη και στο μέτρο απονιτροποίησης, όπως και στα βόρεια, φαίνεται πως θα διατηρήσει τις δυνάμεις του με κάποια πιθανότητα μικρής μείωσης, όπως μεταφέρει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, Κώστας Αλεξανδρής. «Οι παραγωγοί αναζητούν τις τιμές των εφοδίων. Επικρατεί γενικός προβληματισμός με την έλλειψη ρευστότητας» σχολιάζει, καθώς χρειάζεται να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους και να προχωρήσουν σε αγορές για τη νέα σεζόν.