Το Κίεβο καλεί τον ΟΗΕ και την Τουρκία να μην αφήσουν τη Ρωσία να παρεμποδίζει τη συμφωνία για τα σιτηρά

Η Ουκρανία έκανε σήμερα Τετάρτη 15/2 έκκληση στα Ηνωμένα Έθνη και στην Τουρκία να πιέσουν τη Ρωσία ώστε να σταματήσει αμέσως να παρεμποδίζει τη μεταφορά ουκρανικών σιτηρών που εφοδιάζουν εκατομμύρια ανθρώπους και να μην χρησιμοποιεί τα τρόφιμα ως όπλο.

Έπειτα από αποκλεισμό σχεδόν έξι μηνών λόγω της ρωσικής εισβολής, τρία ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας άνοιξαν στα τέλη Ιουλίου βάσει μιας συμφωνίας ανάμεσα στη Μόσχα και στο Κίεβο που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας.

Όμως η Ουκρανία κατηγόρησε κατ΄επανάληψη τη Ρωσία ότι καθυστερεί τις επιθεωρήσεις πλοίων που μεταφέρουν ουκρανικά αγροτικά προϊόντα, με αποτέλεσμα μειωμένα φορτία και απώλειες για τους εμπόρους.

Η Ρωσία αρνείται τις κατηγορίες, λέγοντας πως ανταποκρίνεται σε όλες τις υποχρεώσεις της που προβλέπει η συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών.

Δύο ανώτατοι Ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους πως “η Ουκρανία ανησυχεί πολύ για τις καταστροφικές ενέργειες της Ρωσίας” που έχουν αποτέλεσμα την καθυστέρηση της εργασίας του διαδρόμου σιτηρών και “την παρεμπόδιση της Πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσα για τα σιτηρά γενικά”.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ολεξάντρ Κουμπράκοφ δήλωσαν πως η Ρωσία επιβραδύνει εσκεμμένα τις επιθεωρήσεις, ζητεί έγγραφα που δεν προβλέπονται από τους κανονισμούς και αναζητεί αβάσιμους λόγους για να σταματά την επιθεώρηση.

“Μια τέτοια καταστροφική ρωσική πολιτική έχει αποτέλεσμα τη συστηματική μείωση των πωλήσεων φορτίου εντός της Πρωτοβουλίας για τα Σιτηρά”, ανέφεραν οι δύο αξιωματούχοι, σημειώνοντας πως ο κόσμος δεν έχει λάβει δέκα εκατομμύρια τόνους ουκρανικών τροφίμων τους τελευταίους τρεις μήνες.

Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως την ίδια στιγμή η Ρωσία αυξάνει τον όγκο που κυκλοφορεί εκτός ελέγχου μέσω των λιμανιών της στην Αζοφική και στη Βαλτική θάλασσα.

“Οι επιθεωρήσεις αυτών των πλοίων στον Βόσπορο δεν καθυστερούν. Όλα αυτά καθιστούν δυνατό για τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει τα εμπορικά πλοία της για να παραλάβει στρατιωτικά προϊόντα έτσι ώστε να συνεχίσει τον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας”, ανέφεραν οι Ουκρανοί αξιωματούχοι.

Η Ρωσία δήλωσε αυτή την εβδομάδα πως θα ήταν “απρεπές” να παραταθεί η συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά χωρίς να αρθούν οι κυρώσεις που επηρεάζουν τις εξαγωγές της αγροτικών προϊόντων και επιλυθούν και άλλα ζητήματα.

Η συμφωνία παρατάθηκε για ακόμη 120 ημέρες τον Νοέμβριο και αναμένεται να ανανεωθεί και πάλι τον επόμενο μήνα, όμως η Ρωσία έχει διαμηνύσει ότι δεν είναι ευχαριστημένη με κάποιες πλευρές της συμφωνίας και ζήτησε την άρση των κυρώσεων που επηρεάζουν τις αγροτικές της εξαγωγές.

Οι αγροτικές εξαγωγές της Ρωσίας δεν έχουν τεθεί σαφώς στο στόχαστρο των δυτικών κυρώσεων, όμως η Μόσχα λέει πως τα εμπόδια στις πληρωμές, στην επιμελητεία και τις εταιρίες ασφάλισης είναι ένα “εμπόδιο” στην ικανότητά της να εξάγει τα δικά της σιτηρά και λιπάσματα.

Οι εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών την περίοδο 2022/23, που φθάνει μέχρι τον Ιούλιο, είχαν μειωθεί κατά 29,2 εκατ. τόνους μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου λόγω μικρότερης σοδειάς και επιμελητειακών δυσκολιών εξαιτίας της ρωσικής εισβολής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ