Κίνα, ο μεγαλύτερος προμηθευτής βιολογικών της ΕΕ

Η Κίνα πρωτοστατεί στις ευρωπαϊκές εισαγωγές βιολογικών προϊόντων, η Ουκρανία έρχεται δεύτερη στην κατάταξη από άποψη όγκων, ενώ στις επόμενες θέσεις ακολουθούν τρεις χώρες εξαγωγής μπανάνας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα η ΕΕ για τις εισαγωγές βιολογικών του 2019.

Οι πίτες σόγιας για ζωοτροφή αποτελούν το 77% του συνόλου των εισαγωγών από την Κίνα, η οποία με 433.000 τόνους ευθύνεται για περισσότερο από το 13% των συνολικών εισαγωγών, ενώ κατέχει ένα μερίδιο αγοράς της τάξεως του 82%, αφήνοντας πολύ πιο πίσω τις Ινδία και Ουκρανία, δεδομένων των χαρακτηριστικών που έχει η καλλιέργεια σόγιας στη χώρα, μία καλλιέργεια απαλλαγμένη από γενετική μηχανική, με χαμηλό κίνδυνο μόλυνσης και φθηνά ελαιούχα γεύματα. Άλλοι ελαιούχοι σπόροι, σουσάμι, φιστίκια, αλλά και μέλι και λαχανικά αποτελούν ακόμη σημαντικά προϊόντα κινεζικής προέλευσης.

Μείωση εισαγωγών από χώρες με συχνότητα απάτης

Σε ό,τι αφορά τα σιτηρά, η Ουκρανία χαρακτηρίζεται ως ο νούμερο ένα βιολογικός σιτοβολώνας της ΕΕ, κατέχοντας το 30% της αγοράς, αφού αποτελεί τον σημαντικότερο προμηθευτή σιταριού, αλλά και του 75% των υπόλοιπων σιτηρών. Σημαντική θέση μεταξύ των προμηθευτών, όμως, τόσο στα δημητριακά όσο και στους ελαιούχους σπόρους κατέχει και η Τουρκία, καθώς προμηθεύει το 25% των ελαιούχων σπόρων, το 20% του σιταριού, αλλά και το 10% των υπόλοιπων δημητριακών στην ευρωπαϊκή επικράτεια.

Πρόκειται για προϊόντα που προέρχονται από χώρες όπως η Ρωσία, το Καζακστάν και η Μολδαβία. Η σημαντική μείωση στις εισαγωγές αυτών των ομάδων προϊόντων από την Τουρκία σε σύγκριση με το 2018, αποδίδεται στις περιπτώσεις απάτης που εμφανίζει συχνά ο συγκεκριμένος προμηθευτής, πιθανότητα που εκφράζεται και για τον εκμηδενισμό των εισαγωγών σιτηρών από τα Αραβικά Εμιράτα.

Σε ό,τι αφορά τον μεγάλο κερδισμένο των ευρωπαϊκών εισαγωγών βιολογικών, το Καζακστάν, το 2019 διπλασίασε τις απευθείας παραδόσεις σίτου στην ΕΕ, κατέχοντας πλέον το 30% της αγοράς, παρά τον υψηλό κίνδυνο για φαινόμενα απάτης που εμφανίζει.

Αντίθετα, μεγάλος χαμένος φαίνεται να είναι το βιολογικό ρύζι, καθώς, απουσία των εισαγωγών από ΗΠΑ, οι αποστολές των Πακιστάν, Ινδίας και Ταϊλάνδης δεν κατάφεραν όχι απλά να διατηρήσουν τη θέση του προϊόντος στην πρώτη δεκάδα (2018), αντίθετα οι εισαχθείσες ποσότητες μειώθηκαν κατά 67% το 2019.

Η τριλογία της μπανάνας

Οι μεγάλες ποσότητες μπανάνας που εισάγονται στην ΕΕ τοποθετούν τη Δομινικανή Δημοκρατία (34%), το Εκουαδόρ (31%) και το Περού (15%) στην τρίτη-τέταρτη και στην πέμπτη θέση του καταλόγου των προμηθευτών, ανεβάζοντας την κατηγορία των τροπικών φρούτων, ξηρών καρπών και μπαχαρικών στην κυριότερη κατηγορία εισαγωγών.

Περού και Ονδούρα κατατάσσονται στους βασικότερους προμηθευτές βιολογικού καφέ, αντιπροσωπεύοντας από κοινού το 58% των προμηθευτών στην κατηγορία, ενώ σε ό,τι αφορά το κακάο, αυτό προέρχεται κυρίως από τη Δομινικανή Δημοκρατία (37%), το Περού (20%) και τη Σιέρα Λεόνε (17%).