Παγκρήτια Συντονιστική Αγροτών: Σύσκεψη και αποφάσεις την Κυριακή, μετά την επιστροφή από την Αθήνα (upd)

Η Παγκρήτια Συντονιστική Αγροτών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα μεταξύ των εκπροσώπων της και της ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ και του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Όπως ενημερώνει, επιβεβαιώνοντας το σημερινό αναλυτικό ρεπορτάζ της «ΥΧ» με πλούσιο παρασκήνιο από τις διαβουλεύσεις, βασική αιτία είναι η μη πρόοδος στο τεχνικό – και ουσιαστικό – σκέλος των συζητήσεων με αντικείμενο τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στις πρόσφατες πληρωμές της Βασικής Ενίσχυσης από την ΚΥΑ των βοσκοτόπων. Η Συντονιστική γνωστοποιεί ότι την Κυριακή 14-11-2021 θα ληφθούν αποφάσεις ενώ καλούνται και οι βουλευτές του νησιού να συμμετάσχουν στη σύσκεψη.

Ακολουθεί η αναλυτική ανακοίνωση της Παγκρήτιας Συντονιστικής Αγροτών:

«Μετά την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της ΕΑΣΗ το βράδυ της 11ης Νοεμβρίου 2021 σχετικά με τα αποτελέσματα του συλλαλητηρίου των Κρητών αγροτών στην Αθήνα και τις επαφές της συντονιστικής Κρήτης με στελέχη της ηγεσίας του ΟΠΕΚΕΠΕ και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στις 9 και 10 Νοεμβρίου,  διαπιστώθηκαν τα εξής:

 • Δεν ικανοποιήθηκαν τα αιτήματα τεχνικής φύσης, σχετικά με ζητήματα μη πληρωμής κατά την προκαταβολή των επιδοτήσεων Οκτωβρίου.
 • Το πρόβλημα είναι μεγάλο και αφορά παραγωγούς τόσο της φυτικής όσο και της ζωικής παραγωγής.
 • Το ζήτημα επηρεάζει την ευρύτερη τοπική οικονομία και δραστηριότητα του νησιού και όχι μόνο τους αγροτοκτηνοτρόφους.
 • Εντοπίζεται μεγάλος κίνδυνος στην επόμενη προγραμματική περίοδο, κατά την προσεχή δεκαετία να απολέσει μεγάλο ποσοστό κοινοτικών πόρων.
 • Τα εξαιρετικά προϊόντα της Κρήτης όπως η σταφίδα, το λάδι, τα κηπευτικά, τα τυροκομικά, το κρέας κ.α να χάσουν την οικονομική αξία τους ως προς την διατροφική προσφορά μέσω των ελληνοποιήσεων και της γενικότερης πολιτικής αδράνειας του υπουργείου.

Καλούμε όλους τους Κρητικούς βουλευτές και  τους αυτοδιοικητικούς Α’ και Β΄ βαθμού, την Κυριακή 14-11-2021 στις 18:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ένωσης Ηρακλείου για λήψη αποφάσεων στα σοβαρά αυτά θέματα που αφορούν όλο το νησί».

Ο Επικεφαλής της Παγκρήτιας Επιτροπής

 • Ορφανουδάκης Μανώλης-Πρόεδρος Α.Σ. Τυμπακίου

Τα Μέλη

 • Αθανασάκης Γιώργος-Εκπρόσωπος Ν. Λασιθίου
 • Βενιεράκης Γιώργος –Πρόεδρος Συλλόγου Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Ρεθύμνου
 • Βερυκάκης Γιάννης-Πρόεδρος Κτηνοτροφικού Συλλόγου Χανίων
 • Βρέντζος Αναστάσιος-Πρόεδρος Συλλόγου Αποσταγματοποιών Ν. Ηρακλείου
 • Γαβαλάς Γιώργος –Γραμματέας Ο Α Ε Κρήτης
 • Γαβαλάς Σταύρος Πρόεδρος ΕΑΣΗ
 • Δραγασάκης Χαράλαμπος –Πρόεδρος Ε.Α.Σ. Ιεράπετρας
 • Επιτροπάκης Μανώλης-Εκπρόσωπος Κτηνοτρόφων Ν. Χανίων
 • Ιερωνυμάκης Πρίαμος-Πρόεδρος Ο Α Ε Κρήτης
 • Κουγιουμουτζής Μανώλης-Πρόεδρος Α.Σ. Μυλοποτάμου
 • Μανουράς Βασίλειος-Εκπρόσωπος Κτηνοτρόφων Ν. Ρεθύμνου
 • Μανουσάκης Γιάννης-Πρόεδρος Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αμαρίου
 • Μουλιανάκης Γρηγόρης – Πρόεδρος Α.Σ. Μεσσαράς
 • Μπέρκης Εμμανουήλ-Πρόεδρος Ένωσης Πεζών
 • Μπορμπουδάκης Νίκος-Μέλος ΣΕΚ
 • Ξυλούρης Γιώργος –Πρόεδρος Α.Σ. Κόφινα και Κ.Σ.Ο.Σ
 • Ορφανός Γιάννης –Εκπρόσωπος Κτηνοτρόφων Ν. Λασιθίου
 • Παπαδάκης Γρύλλος –Πρόεδρος Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου
 • Παρασύρης Κώστας- Εκπρόσωπος Κτηνοτρόφων Ν. Λασιθίου
 • Στρατάκης Ανδρέας-Αντιπρόεδρος ΣΕΚ
 • Τζουλιαδάκης Γιώργος- Υπεύθυνος Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ηρακλείου
 • Χιλετζάκης Μύρων Αντιπρόεδρος ΕΑΣΗ

Νωρίτερα το ypaithros.gr έγραφε:

Παύση στις συνομιλίες του επιτελείου του πρωθυπουργού με τη συντονιστική επιτροπή των Κρητών αγροτών, μέχρι νεωτέρας. Οι εναπομείναντες εκπρόσωποι της συντονιστικής, με επικεφαλής τον Μανώλη Ορφανουδάκη, από την είσοδο του Μεγάρου Μάξιμου, δήλωσαν στην «ΥΧ» ότι περιμένουν για να συνεχίσουν τις συνομιλίες, στις οποίες πιθανόν να συμμετάσχει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του κτηνοτροφικού συλλόγου Μυλοποτάμου, Γρύλλος Παπαδάκης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Κ. Μητσοτάκης θα αναλάβει πρωτοβουλία για την επίλυση των προβλημάτων στις πρόσφατες πληρωμές.

Πάντως οι παραγωγοί δείχνουν να …κρατούν μικρό καλάθι, μετά και τη χθεσινή συνάντησή τους με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπ. Λιβανό, ωστόσο δηλώνουν αποφασισμένοι να εξαντλήσουν τις πιθανότητες για εύρεση λύσης στα προβλήματα των πρόσφατων πληρωμών.

Η «ΥΧ» θα σας κρατά ενήμερους για τις εξελίξεις.

Αναλυτικό ρεπορτάζ στην «ΥΧ» που κυκλοφορεί την Παρασκευή 12/11 στα περίπτερα

Νωρίτερα το ypaithros.gr έγραφε:

Σε λίγα λεπτά θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των εναπομεινάντων εκπροσώπων της συντονιστικής επιτροπής αγώνα Κρήτης με τους συνεργάτες του πρωθυπουργού με στόχο να βρεθεί λύση στα προβλήματα των πρόσφατων πληρωμών.

Όπως ενημέρωσε την «ΥΧ» ο πρόεδρος του κτηνοτροφικού συλλόγου Μυλοποτάμου Γρύλλος Παπαδάκης χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπ. Λιβανός συνάντησε τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής με πρόθεση να γεφυρώσει το χάσμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των δύο πλευρών, χωρίς όμως ουσιαστικό αποτέλεσμα. Το διακύβευμα είναι να δοθεί πολιτική λύση, κυρίως στο θέμα της πρόσφατης ΚΥΑ των βοσκοτόπων που δημιούργησε πολλά προβλήματα σε χιλιάδες κτηνοτρόφους και όχι μόνο.

«Μας κάλεσε ο υπουργός να γυρίσουμε πίσω»

Όπως δήλωσε ο κ. Παπαδάκης: «Μας κάλεσε ο υπουργός χθες το απόγευμα (10/11) έστω και με καθυστέρηση δύο ημερών. Πήγαμε να ακούσουμε τι ήθελε να μας πει. Το αποτέλεσμα ήταν να μας κεράσει καφέ αλλά επί της ουσίας δεν φάνηκε να υπάρχει πρόθεση για να γίνουν ουσιαστικές αλλαγές. Ο κ. Λιβανός μας ζήτησε δύο μέρες περιθώριο να δει τα θέματα. Στις 11.30 θα συναντηθούμε με το επιτελείο του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου και ελπίζουμε να βρεθεί πολιτική λύση. Προς το παρόν έχουμε δει καλή θέληση μόνο από τον υφυπουργό κ. Κεδίκογλου. Έχουμε ενημερώσει ότι θα προχωρήσουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις με την επιστροφή μας στην Κρήτη και περιμένουμε να δούμε αν θα δοθεί ουσιαστική λύση και τροποποίηση της ΚΥΑ». 

Νωρίτερα το ypaithros.gr έγραφε:

Δυσαρέσκεια από τους παραγωγούς μετά τη σημερινή σύσκεψη στο ΥΠΑΑΤ

Για αρνητική εξέλιξη κατά τη σημερινή σύσκεψη στη Βάθη, έκαναν λόγο στην «ΥΧ» οι εκπρόσωποι των παραγωγών που έθεσαν, μαζί με τους εμπειρογνώμονες των ΚΥΔ, στη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ τα ζητήματα που επιδέχονται διόρθωση μετά την πρόσφατη πληρωμή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης. Αυτό παρά τη …«χαραμάδα» αισιοδοξίας που διαφάνηκε κατά τη χθεσινή σύσκεψη. Πλέον οι Κρητικοί επιστρέφουν για να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους. Αξίζει να τονιστεί ότι παραγωγοί από διάφορα μέρη της Ελλάδος κινητοποιούνται και έχει εκφραστεί η πρόθεση να οργανωθεί κοινό συλλαλητήριο στην Αθήνα.

Δυσαρεστημένοι οι Κρητικοί, περίμεναν τον Λιβανό

Στη σημερινή σύσκεψη συμμετείχαν μεταξύ άλλων εκπρόσωποι των παραγωγών, εμπειρογνώμονες από ΚΥΔ της Κρήτης, ο υφΑΑΤ Σ. Κεδίκογλου και ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Δ. Μελάς. Σε ερώτηση της «ΥΧ» αναφορικά με τα θέματα που τέθηκαν στη σημερινή σύσκεψη ο πρόεδρος του συντονιστικού Κρήτης Μανώλης Ορφανουδάκης απάντησε: «Εισπράξαμε άρνηση στα πάντα, παρά το γεγονός ότι υπάρχει έντονη κινητικότητα και από βουλευτές του νησιού. Εμείς περιμέναμε να έρθει ο υπουργός να μας δώσει την απάντηση αλλά δεν συμμετείχε στη σύσκεψη». 

Στις 11:29 π.μ. το ypaithros.gr έγραφε:

Κίνδυνος αδιεξόδου στις συνομιλίες για την προκαταβολή των ενισχύσεων στο ΥπΑΑΤ

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις των αγροτών λίγο πριν ξεκινήσει η σημερινή (Τετάρτη 10/11) συνάντηση στα γραφεία του ΥπΑΑΤ.

Όπως μας δήλωσε ο Μαν. Ορφανουδάκης πρόεδρος της συντονιστικής των αγροτών της Κρήτης ενώ από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας και συγκεκριμένα από τον υφυπουργό Σ. Κεδίκογλου υπάρχει διάθεση να βρεθεί μία συμβιβαστική λύση, η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση. Πιο συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Δημήτρης Μελάς, εμφανίζεται να εμμένει στην άποψη ότι ο Οργανισμός εφαρμόζει το νομοθετικό πλαίσιο που έχει θεσπιστεί από το ΥπΑΑΤ και αδυνατεί να κάνει κάτι διαφορετικό.

Εάν η θέση της διοίκησης επαναληφθεί και στην συνάντηση που ξεκινάει στις 12 το μεσημέρι και οι απαντήσεις στα ερωτήματα που έθεσαν χθες το απόγευμα οι παραγωγοί είναι αρνητικές, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος δημιουργίας αδιεξόδου. 

Στην περίπτωση αυτή το ΥπΑΑΤ θα πρέπει είτε να τροποποιήσει κάποια στοιχεία της ΚΥΑ, είτε να προτείνει στους παραγωγούς να αποδεχθούν αλλαγές περιορισμένης σημασίας που κάθε άλλο παρά θα οδηγούν σε έναν αποδεκτό συμβιβασμό. 

Η ΥΧ παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα σας ενημερώνει για ο,τι νεότερο.

 

Σ. Κεδίκογλου στην «ΥΧ»: Αναζητoύμε τρόπους ενίσχυσης των κτηνοτρόφων (upd)