Κινήσεις για τη στήριξη της μαύρης σταφίδας

Για τη Μεσσηνία αποτελούσε ανέκαθεν παράδοση η αναφορά του ελαιολάδου ως πράσινου χρυσού, αλλά και της κορινθιακής σταφίδας ως μαύρου χρυσού. Ωστόσο, η τελευταία μπορεί στο παρελθόν να ήταν μία καλλιέργεια με παραγωγή που έφτανε τους 12.000 τόνους, αλλά σήμερα ανέρχεται σε μόλις 2.000 τόνους.

Τώρα η Ένωση Μεσσηνίας ξεκινά ακόμη μία προσπάθεια για την προώθηση της μαύρης σταφίδας στο εμπόριο με τιμή εξόχως ανταγωνιστική και με ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Ο Γιάννης Πάζιος, διευθυντής της Ένωσης Μεσσηνίας, αναφερόμενος στην προσπάθεια που γίνεται δήλωσε στην «ΥΧ»: «Πρόκειται για ένα προϊόν που από το 2017 έχει ενταχθεί στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO και αυτό δείχνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο του στην πορεία της χώρας». Σε ό,τι αφορά το σήμερα και το αύριο της κορινθιακής σταφίδας, ο κ. Πάζιος επισημαίνει ότι «έχει συρρικνωθεί δραματικά, αφού σε όλη την Ελλάδα παράγουμε 20.000 τόνους, ενώ στη Μεσσηνία 2.000 τόνους περίπου. Για τον συνεταιρισμό μας αποτελεί υψηλή προτεραιότητα και στρατηγική επιλογή η στήριξη του προϊόντος».

Αναφερόμενος στην προώθηση του προϊόντος στη μεσσηνιακή αγορά, ο ίδιος προσθέτει ότι «φέτος, κάναμε ένα βήμα παραπάνω και προχωρήσαμε στην τυποποίηση του προϊόντος σε δύο συσκευασίες. Υπάρχει ένα σακουλάκι των 200 gr και ένα Box 10 κιλών, ώστε να έχουμε χοντρική, αλλά και λιανική διάθεση και να το αγκαλιάσει η Μεσσηνία.

Είναι η πρώτη τυποποίηση που γίνεται και πέρα από τη λιανική και ελπίζουμε να το αγκαλιάσουν όσοι χρησιμοποιούν τη σταφίδα».