Εκπρόσωποι 55 μπλόκων και 70 συλλόγων από όλη την Ελλάδα έστειλαν από την Νίκαια μήνυμα στον πρωθυπουργό

Κλιμάκωση του αγώνα από αύριο Τετάρτη 7/2 με πολύμορφες δράσεις όπως ταυτόχρονο αποκλεισμό των εθνικών οδών, κλείσιμο τελωνείων για εμπορεύματα και όχι για τους ταξιδιώτες και του Ισθμού της Κορίνθου, συλλαλητήρια με τρακτέρ στις πόλεις, προκειμένου να σταλεί ένα μήνυμα αποφασιστικότητας των αγροτών και μια απάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου ότι οι πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού δεν τους ικανοποίησαν αποφάσισαν οι εκπρόσωποι από 55 μπλόκα και πάνω από 70 αγροκτηνοτροφικούς συλλόγους της χώρας, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που ολοκληρώθηκε πριν λίγη ώρα στο Πολιτιστικό Κέντρο της Νίκαιας στη Λάρισα.

Αυτή την ώρα οι συγκεντρωμένοι αγρότες μεταβαίνουν στην εθνική οδό στο ύψος της Νίκαιας, προκειμένου να αποκλείσουν συμβολικά τον δρόμο, ως μια πρόγευση για αυτά που θα ακολουθήσουν από αύριο.

Ταυτόχρονα οι αγρότες έδωσαν προθεσμία στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη 3 μέρες να απαντήσει στα αιτήματα που θα του σταλούν άμεσα, ότι υπάρχει δυνατότητα ικανοποίησης, ώστε πιθανή συνάντηση που θα γίνει στο Μαξίμου από βδομάδα, να είναι ουσιαστική και όχι για επικοινωνιακούς λόγους. Αν δεν συμβεί αυτό, τότε οι αγρότες θα πραγματοποιήσουν δυναμικό συλλαλητήριο στην Αθήνα και με τρακτέρ.

Όσον αφορά στα αιτήματα, αυτά επικεντρώνονται σε τρία βασικά ζητήματα: Κόστος παραγωγής (πλαφόν 7 λεπτά στο ρεύμα και αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως δίνεται σε εφοπλιστές), καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες από την κλιματική κρίση και μάλιστα στην πραγματική ζημιά και όχι στην ασφαλιζόμενη, ενώ θα υπάρξει και ειδικός φάκελος για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας και τρίτον αλλαγή της ΚΑΠ, ώστε αυτή να γίνει πιο φιλική για τους Έλληνες αγρότες.

Στις τοποθετήσεις τους όλοι οι εκπρόσωποι των μπλόκων εστίασαν στην ανάγκη να υπάρξει ενιαίο μέτωπο με την κοινωνία. Γι΄αυτό και η πίεση που θα ασκηθεί θα επικεντρώνεται προς την Αθήνα και τη διέλευση εμπορευμάτων και όχι προς τους ταξιδιώτες.

Τόνισαν ιδιαίτερα την ανάγκη να παραμείνουν οι παραγωγοί στα χωράφια και να παράγουν φθηνά και ποιοτικά αγροτικά προϊόντα, τα οποία θα λειτουργήσουν ως αντίδοτο στις αθρόες εισαγωγές προιόντων, αμφιβόλου ποιότητας, στις νοθεύσεις προϊόντων και στην ακρίβεια στο ράφι.

Σε δήλωση του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας Κώστας Τζέλας ανέφερε ότι «οι αγρότες σήμερα από τη Νίκαια στέλνουν ένα μήνυμα. Ενωμένοι από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη θα συνεχίσουν να αγωνίζονται μέχρι την τελική δικαίωση. Καλούμε την κυβέρνηση να βρει το δημοσιονομικό κόστος και να ικανοποιήσει τα αιτήματα των αγροτών σχετικά με τις αποζημιώσεις και την αναπλήρωση εισοδήματος, το κόστος παραγωγής και τη νέα ΚΑΠ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας Ρίζος Μαρούδας ανέφερε ότι «η κυβέρνηση υπό την πίεση των μπλόκων, αρχίζει να ασχολείται με το αγροτικό ζήτημα. Όσο θα αυξάνεται η πίεση από πλευράς αγροτών, τόσο θα αναγκάζεται να σκύψει και να ικανοποιήσει τα αιτήματα μας. Εκτιμώ ότι σύντομα θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις. Είναι ευχάριστο ότι δημιουργούνται συνεχώς νέα μπλόκα. Αν συνεχίσει ο κυβερνητικός εμπαιγμός, τότε αυτά τα ρυάκια θα γίνουν ποτάμι και την επόμενη εβδομάδα θα πλημμυρίσουν την Αθήνα».

Νωρίτερα η «ΥΧ» έγραφε:

Ξεκίνησε η σύσκεψη των μπλόκων στη Νίκαια – Με τα τρακτέρ στην πόλη των Τρικάλων οι αγρότες