Κινητοποιήσεις στη Θεσσαλία: Τα τρακτέρ βγαίνουν στους δρόμους στις 24 Ιανουαρίου

✱ Μέσα στο Σαββατοκύριακο θα αποφασιστεί πού και πόσα μπλόκα θα στηθούν
✱ Αλληλεγγύη από τον Μητροπολίτη

Να βγουν τα τρακτέρ στην Εθνική Οδό την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου, με προοπτική το στήσιμο ενιαίου πανθεσσαλικού μπλόκου, αποφάσισαν οι αγρότες στην πανθεσσαλική σύσκεψη που έγινε στον Παλαμά Καρδίτσας, παρουσία πλήθους αγροτοσυνδικαλιστών και πολλών τρακτέρ έξω από την αίθουσα.

Όσον αφορά στον τόπο που θα στηθεί το μπλόκο ή τα μπλόκα, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μέσα στο Σαββατοκύριακο, αφού προηγηθούν οι επισκέψεις των κλιμακίωντων αγροτοσυνδικαλιστών κάθε περιοχής στα χωριά της Θεσσαλίας. Πρόθεση των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Θεσσαλίας είναι να στηθεί ένα μεγάλο πανθεσσαλικό μπλόκο, πιθανότατα στη Νίκαια, αλλά εφόσον η συμμετοχή των Λαρισαίων είναι δυναμική.

Ανασταλτικός παράγοντας σε αυτή την επιλογή είναι και ο μεγάλος αριθμός κατεστραμμένων αγροτικών μηχανημάτων, αλλά και ΙΧ των αγροτών, που μπορεί να μην επιτρέψει τελικά τη μαζική μετακίνηση στη Νίκαια. Επίσης, αρκετοί αγρότες από τα παρακάρλια επιθυμούν την παραμονή τους στον κόμβο Πλατυκάμπου, όπου βρίσκονται εδώ και τέσσερις εβδομάδες, προκειμένου να αναδειχθούν περισσότερο τα προβλήματα των πλημμυροπαθών. Εάν, όμως, οι υπόλοιποι Θεσσαλοί αποφασίσουν διαφορετικά, τότε και εκείνοι θα οδηγήσουν τα αγροτικά τους μηχανήματα στον κόμβο της Νίκαιας.

Στην πανθεσσαλική σύσκεψη του Παλαμά, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Κώστας Τζέλλας, αναπτύσσοντας το διεκδικητικό πλαίσιο των κινητοποιήσεων, όπως έχει αποφασιστεί και σε προηγούμενες συσκέψεις, δήλωσε πως «οι αγρότες θα πρέπει να συμμετάσχουν μαζικά στην κινητοποίηση εάν θέλουν να έχει αποτέλεσμα, θυμίζοντας θετικά αποτελέσματα προηγούμενων κινητοποιήσεων».

Υπογράμμισε, επίσης, ότι δεν πρέπει να επικρατήσει η λογική «ή εκεί που προτείνω εγώ ή πουθενά αλλού». Ωστόσο, ακόμη και αν δεν είναι εφικτό να συγκεντρωθούν όλοι οι αγρότες σε ένα μπλόκο, θα πρέπει «να στηθούν μπλόκα σε επίκαιρα σημεία, τα οποία επίσης μπορούν να φέρουν θετικά αποτελέσματα», όπως είπε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πανθεσσαλική σύσκεψη παρέστη και χαιρέτισε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ. Τιμόθεος, ο οποίος εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς τους αγρότες και την αγωνία του για την επόμενη μέρα. «Είμαστε δίπλα σας, με πολλή αγάπη και σεβασμό», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τα αιτήματα

Υπενθυμίζεται ότι στο επίκεντρο των διεκδικήσεων των αγροτών βρίσκονται τα αιτήματα που σχετίζονται με την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, εξαιτίας της μείωσης της παραγωγής που προκάλεσαν οι μεγάλες ζημιές από καιρικά φαινόμενα και ασθένειες, αλλά και η μείωση του κόστους παραγωγής, η προστασία από τις φυσικές καταστροφές –με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής–, καθώς και η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους σε όλα τα στάδια της παραγωγής.

Τέλος, οι αγρότες διεκδικούν κατώτατες εγγυημένες τιμές που να ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας, παράλληλα, εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.