Κλαδικό ελαιουργικό συνεταιρισμό στήνουν 12 οργανώσεις στα Χανιά

Συνάντηση αναμένεται να έχουν μέσα στις επόμενες ημέρες οι εκπρόσωποι των 12 ελαιουργικών συνεταιρισμών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή των Χανίων, με στόχο τη σύσταση ενός κλαδικού συνεταιρισμού που θα τους επιτρέψει να εμπορεύονται από κοινού τις ποσότητές τους με τυποποιημένο ελαιόλαδο.

Ήδη, νομικός έχει αναλάβει την προετοιμασία ενός σχεδίου καταστατικού και το προσεχές διάστημα θα γίνει το επόμενο ραντεβού των συμμετεχόντων (η προηγούμενη συνάντηση έγινε λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα), ώστε να αποσαφηνιστούν διάφορες λεπτομέρειες σχετικά με το πώς θα προχωρήσει η διαδικασία.

Όπως αναφέρει στην «ΥΧ» ο διευθυντής του ΑΣ Χανίων, Γιάννης Μαράκης, «έχουμε κάνει τρεις-τέσσερις συναντήσεις και το πνεύμα είναι να προχωρήσει η διαδικασία. Έχει κληθεί δικηγόρος και έχει αναλάβει να προσαρμόσει τη νομική μορφή και το καταστατικό. Η νομική μορφή που θα έχει αυτή η συλλογική προσπάθεια είναι κλαδικός αγροτικός συνεταιρισμός.

Σε αυτόν θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, οι συνεταιρισμοί Χανίων, Γραμβούσας, Κακοδικίου, Ζιμβραγού, Πολεμάρχη, Μάλεμε, Πλατάνου, Παλαιών Ρουμάτων, Μεσκλών και Σελίνου».

Μεγαλύτερη υπεραξία, καλύτερη τιμή

Συνεχίζοντας, ο ίδιος έκανε λόγο για τον σκοπό αυτής της προσπάθειας. «Είναι βασικό ότι από όλους τους προαναφερθέντες συνεταιρισμούς, τυποποποίηση κάνει μόνο ο ΑΣ Χανίων, ενώ μπορεί να κάνει και η Ένωση Σελίνου, ωστόσο δεν τυποποιεί αυτή την περίοδο. Επομένως, o στόχος είναι να εμπορευόμαστε από κοινού τυποποιημένο ελαιόλαδο και όχι χύμα, όπως γίνεται τώρα, για την πλειονότητα των ποσοτήτων και ευελπιστούμε ότι σε επόμενο στάδιο αυτό θα γίνει και με ένα κοινό εμπορικό σήμα. Στόχος μας είναι να στηρίξουμε τον παραγωγό, ώστε να παίρνει μια βιώσιμη τιμή για το προϊόν που παράγει».

Από την πλευρά του, ο Λεωνίδας Τζουγκαράκης, επίσης από τον ΑΣ Χανίων, τονίζει: «Θεωρώ ότι ακόμα βρισκόμαστε σε πρώιμο στάδιο για να μπορούμε να πούμε περισσότερες λεπτομέρειες. Θα πρέπει να γίνει η επόμενη συνάντηση, να γίνουν γενικές συνελεύσεις σε κάθε συνεταιρισμό, ώστε να δούμε ποιοι και πώς θα συμμετάσχουν στο εγχείρημα, για να εκτιμήσουμε και τις ποσότητες ελαιολάδου που θα προωθούνται στην αγορά μέσω του κλαδικού συνεταιρισμού».

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτήν τη στιγμή, η τιμή για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο των τριών γραμμών είναι στα 2,35 ευρώ και για τις τέσσερις στα 2,28 ευρώ, ενώ για το τυποποιημένο ελαιόλαδο του ΑΣ Χανίων ο παραγωγός παίρνει 15 λεπτά πάνω.