Κλείδωσαν οι εξαγωγές σύκων στη Μεσσηνία

Το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου πωλήθηκε το σύνολο της παραγωγής σύκων που προορίζεται για εξαγωγές από τον Συνεταιρισμό ΣΥΚΙΚΗ, παρά τη δύσκολη χρονιά, καθώς οι ζημιές από τις καιρικές συνθήκες μπορεί να αγγίζουν το 50% κατά περίπτωση για τους παραγωγούς φθάνοντας στο τέλος της περιόδου.

Όπως εξηγεί ο διευθυντής της ΣΥΚΙΚΗ, Γιώργος Αγγελόπουλος, «ο ενδεκαήμερος καύσωνας τον Αύγουστο άφησε ισχυρά αποτυπώματα στην παραγωγή. Ευτυχώς, όμως, ο Σεπτέμβρης άφησε τους παραγωγούς να πάνε ήρεμα στη συγκομιδή. Αυτήν τη φορά, περιμένουμε από τον ΕΛΓΑ να ανταποκριθεί στη ζημιά όπως έχει καταγραφεί στις αναγγελίες που κατέθεσαν οι παραγωγοί από το Γύθειο έως και την Πύλο».

Σχετικά με την ανταπόκριση των αγορών, ο κ. Αγγελόπουλος σημειώνει ότι «αν και τα τελευταία δύο χρόνια απουσιάζαμε από τις διεθνείς εκθέσεις λόγω πανδημίας, οι σχέσεις μας με τους πελάτες μας ήταν σε καλό επίπεδο και έτσι όλα πήγαν καλά. Το γεγονός ότι το 100% του προσωπικού μας ήταν εμβολιασμένο έδωσε μια ηρεμία στους πελάτες μας και τη βεβαιότητα ότι δεν θα συμβεί κάτι άσχημο στη γραμμή παραγωγής που θα ακύρωνε τη λειτουργία μας. Μέχρι σήμερα έχουμε τυποποιήσει το 50% της συγκομιδής και τους επόμενους δύο μήνες θα έχουμε ολοκληρώσει τη διαδικασία της τυποποίησης».

Αυτό που σίγουρα αποτελεί θετική είδηση είναι ότι το σύνολο της παραγωγής που ήταν για εξαγωγές, αλλά και για την εσωτερική αγορά έχει πουληθεί από το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου όπως αποκαλύπτει ο κ. Αγγελόπουλος, σημειώνοντας ότι «από το σύνολο της παραγωγής που θα φθάσει τους 1.500 τόνους το 95% προορίζεται για εξαγωγές».