Κλειστό λόγω… ρεύματος το Τυροκομείο Σουφλίου

Το υψηλό ενεργειακό κόστος οδήγησε τον Φεβρουάριο στην αναστολή λειτουργίας του Τυροκομείου Σουφλίου. Ο Άκης Γρηγοριάδης, διευθυντής στην Ελληνική Αλυσίδα Συνεταιριστικών Ειδών Διατροφής ΑΕ, που αριθμεί τέσσερα υποκαταστήματα στον Έβρο, μεταφέρει με δυσαρέσκεια ότι οι λογαριασμοί ρεύματος προκάλεσαν αδιέξοδο. «Πληρώνουμε το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη. Στο Τυροκομείο χρησιμοποιείται πετρέλαιο για την παστερίωση και η τιμή διπλασιάστηκε».

Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι στο κλειστό Τυροκομείο ήρθε λογαριασμός ρεύματος 7.000 ευρώ, ενώ στο κοντινό παρελθόν πλήρωναν 1.800 ευρώ. Μοναδική διέξοδος για να ανταποκριθούν στο ενεργειακό κόστος ήταν να αναπροσαρμόσουν την τιμή της φέτας από 12 σε 15 ευρώ το κιλό, αλλά επέλεξαν την αναστολή λειτουργίας.

Ο ίδιος θέλει να ελπίζει ότι θα βελτιωθεί η κατάσταση και θα βγάλουν τυρί την επόμενη χρονιά. «Τα τελευταία τέσσερα χρόνια είχαμε τη διαχείριση του Τυροκομείου για την προώθηση του παραδοσιακού προϊόντος και την παραγωγή νέων, όπως το γιαούρτι και η μαλακή φέτα. Μαζί με τη διοίκηση του Τυροκομείου, αποφασίσαμε την αναστολή λειτουργίας του, τουλάχιστον για φέτος».

Φέτα φασόν

Προσθέτει ότι προσανατολίζονται στην παραγωγή φασόν φέτας σε συνεργασία με τυροκομείο του Έβρου, «αφού πρώτα ελέγξουμε την ποιότητα και τις προδιαγραφές του, ώστε να βγάλουμε παραδοσιακό τυρί Σουφλίου».

Σε αυτή την περίπτωση, το Τυροκομείο θα συνεργάζεται με τους κτηνοτρόφους για την παροχή γάλακτος. Οι παραγωγοί συμφώνησαν ήδη με άλλο τυροκομείο για να δίνουν το γάλα τους, αλλά, διατηρώντας τη σχέση με το Τυροκομείο Σουφλίου, συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τις παγολεκάνες μέχρι να οργανωθούν πλήρως. «Προερχόμαστε όλοι από αγροτικές οικογένειες. Σεβόμαστε τον παραγωγό, γιατί είναι ο πιο χαμένος όλων με τις αυξήσεις που επήλθαν σε ζωοτροφές και ενέργεια», λέει ο κ. Γρηγοριάδης.

Προσθέτει ότι η λειτουργία της εταιρείας συνεχίζεται για την παραγωγή του τσίπουρου ΜΕΤΑΞΙ και βρίσκονται στη διαδικασία αδειοδότησης οινοποιείου επί ενάμιση χρόνο.