Κληρώνει σήμερα για νέο δυναμικό γύρο αγροτικών κινητοποιήσεων

Πανθεσσαλική σύσκεψη για τις τελικές αποφάσεις στον Παλαμά

Σήμερα Παρασκευή 27 Ιανουαρίου, στις 18:30, στον Παλαμά κατά τη διάρκεια πανθεσσαλικής σύσκεψης, στελέχη των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Θεσσαλίας θα αποφασίσουν τη μορφή και τον χρόνο κλιμάκωσης της κινητοποίησης, που ξεκίνησε την προηγούμενη Κυριακή με την έξοδο τρακτέρ στα χωριά.

Προηγήθηκαν επαρχιακές συσκέψεις σε κεφαλοχώρια του κάμπου, όπου έγινε βολιδοσκόπηση των προθέσεων των αγροτών, ενώ τα σενάρια που εξετάζονται είναι δύο: το καθιερωμένο ραντεβού των αγροτών στον παράδρομο της Νίκαιας (ενιαίο μπλόκο) και, το πιο πιθανό, τοπικά μπλόκα στον Ε65 στο Δέλτα της Καρδίτσας, στον κόμβο Πλατυκάμπου στη Λάρισα, στην είσοδο των Φαρσάλων (στην έξοδο για Εθνική Οδό), στον Τύρναβο στην ΕΟ Λάρισας-Κοζάνης.

Ο χάρτης των μπλόκων

Οι πρόσφατες ανακοινώσεις του ΥΠΑΑΤ για τη χορήγηση κρατικής ενίσχυσης με συγκεκριμένα ποσά στους πληττόμενους από την κρίση παραγωγούς, δεν λειτούργησε πυροσβεστικά. Αντίθετα, έριξε λάδι στη φωτιά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι καστανοπαραγωγοί του Κισσάβου, οι οποίοι προχώρησαν το μεσημέρι της Τρίτης σε συμβολικό αποκλεισμό του κόμβου Γυρτώνης στην ΠΑΘΕ, με τα αυτοκίνητά τους, στο πλαίσιο διαμαρτυρίας για τα «ψίχουλα», όπως χαρακτηρίζουν τα 150 ευρώ το στρέμμα που ανακοίνωσε για την ενίσχυσή τους το ΥΠΑΑΤ.

Στα κάγκελα και οι παραγωγοί φρούτων του Τυρνάβου, οι οποίοι αναμένουν ενίσχυση στα αχλάδια και στα αμπέλια, ενώ χαρακτηρίζουν εμπαιγμό τα ποσά που ανακοινώθηκαν για τα υπόλοιπα φρούτα. Διεκδικούν ικανοποιητικά ποσά που θα καλύπτουν την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όλες τις ποικιλίες ροδακίνων-νεκταρινιών, επιτραπέζιων και οινοποιήσιμων σταφυλιών, αχλαδιών, κερασιών και αμυγδάλων. Αντίστοιχο είναι το κλίμα που επικρατεί και στην επαρχία Αγιάς.

Οι Ελασσονίτες παραγωγοί απαιτούν αναπλήρωση εισοδήματος για τους παραγωγούς κελυφωτών, στα 400 ευρώ το στρέμμα για τα αμύγδαλα και στα 600 ευρώ το στρέμμα για τα καρύδια, καθώς οι απώλειες από την περσινή τιμή πλησιάζουν τα 1-2 ευρώ το κιλό. Ακόμα, έκδοση των πορισμάτων και καταβολή των αποζημιώσεων για τις χαλαζόπληκτες περιοχές του περσινού καλοκαιριού στις Δημοτικές Ενότητες Σαρανταπόρου και Ολύμπου πριν την ολοκλήρωση του Γενάρη.

Οι αγρότες της Καρδίτσας διεκδικούν αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος έως την τιμή του 1 ευρώ ανά κιλό για το βαμβάκι, για να μπορέσουν να επιβιώσουν και να ξανακαλλιεργήσουν. Σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με την Πανελλήνια Επιτροπή Μπλόκων βρίσκονται και οι αγρότες της Μαγνησίας και των Τρικάλων.

Κάλεσμα της ΕΟΑΣΝΛ

Σε ανακοίνωση-κάλεσμά της, η ΕΟΑΣΝΛ εξηγεί γιατί οι αγρότες πρέπει να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις και επιτίθεται στον πρωθυπουργό, Κυρ. Μητσοτάκη, με αφορμή πρόσφατη συνέντευξή του. «Στην συνέντευξη Τύπου για την οικονομία, ο πρωθυπουργός αφιέρωσε δύο παραγράφους στην προτελευταία ερώτηση για να απαντήσει απαξιωτικά για τις αγροτικές κινητοποιήσεις, προσπαθώντας να πείσει ότι γίνονται εθιμοτυπικά Γενάρη-Φλεβάρη και όχι επειδή ακριβώς η πολιτική της κυβέρνησής του, όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων, έχουν φέρει τον πρωτογενή τομέα σε απελπιστική κατάσταση.

Όλοι γνωρίζουν για τη συνεχή μείωση και το ξεκλήρισμα γεωργών και κτηνοτρόφων, για κοπάδια που σφάζονται, για δέντρα που κόβονται για καυσόξυλα, καλλιέργειες που παύουν να υφίστανται ή έχουν γίνει ασύμφορες με το κόστος παραγωγής να φτάνει στον Θεό. Και τι είπε; Ότι το λάδι έχει πάρει καλή τιμή. Να του παραθέσουμε ενδεικτικά κάποια προϊόντα που είτε πωλούνται σε χαμηλότερες τιμές σε σχέση με πέρυσι και με πολύ πιο αυξημένο κόστος, είτε πωλούνται κάτω από το κόστος παραγωγής. Κεράσια, ροδάκινα, αχλάδια, νεκταρίνια, βερίκοκα, μήλα, σταφύλια, αμύγδαλα, καρύδια, ακτινίδια, βρώσιμη ελιά, σταφίδα, πορτοκάλια, βαμβάκι, τα περισσότερα κηπευτικά και ο κατάλογος συνεχίζεται.

Πολύ περισσότερο που στην κατανάλωση φτάνουν 5-10 φορές ακριβότερα, με τις ‘‘πλάτες’’ όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά μια χούφτα έμποροι και βιομήχανοι να κερδοσκοπούν σε βάρος αγροτών και καταναλωτών χρόνια ολόκληρα. Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού είναι ταυτόχρονα όμως και μια απάντηση σε όλους όσοι έχουν ‘‘φάει τα λυσσακά τους’’ να μη γίνουν αγροτικές κινητοποιήσεις και παρεμβαίνουν παντού, λέγοντας ‘‘εκλογές έρχονται, κάτι θα δώσουν’’.

Για να το ξεκαθαρίσουμε ακόμη μια φορά. Λεφτά υπάρχουν και μάλιστα πολλά, τα οποία μας περιμένουν να πάμε να τα διεκδικήσουμε και να τα κερδίσουμε με τους αγώνες μας, τον πανελλαδικό συντονισμό, την ενότητα, τη μαζικότητα και την αποφασιστικότητά μας. Όπως το κάναμε στην Αγιά και σε άλλες περιοχές το προηγούμενο διάστημα. Αν δεν διεκδικήσουμε αυτά τα χρήματα για την επιβίωσή μας, θα πάνε για ακόμη μία φορά στους επιχειρηματικούς ομίλους, τους οποίους ήδη έχουν μπουκώσει με δεκάδες δισ. ευρώ.

Το παιχνίδι παίζεται ακόμη και η μπάλα είναι στα πόδια μας. Υπάρχουν χιλιάδες τρακτέρ παραταγμένα σε όλη τη χώρα σε πλατείες και κόμβους, σε αγωνιστική ετοιμότητα για να κλιμακώσουμε άμεσα με πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Καμιά αναμονή, καμιά αυταπάτη, κανένας εφησυχασμός. Μην περιμένετε άλλος να παλέψει για μας, εμείς οι ίδιοι με τον αγώνα μας θα παλέψουμε για τον εαυτό μας, τις οικογένειές μας, τη συνέχιση της καλλιεργητικής δραστηριότητας και θα νικήσουμε. Τα αιτήματα είναι γνωστά και δίκαια. Πιστέψτε στη δύναμη του αγώνα μας και της συλλογικής δράσης μας. Είναι μονόδρομος για μας».