Κοινό μέτωπο απέναντι στο Nutriscore από βιομηχανία και παραγωγικούς φορείς

Στην υπογραφή ενός κοινού κειμένου αρχών για τις αρνητικές επιπτώσεις από την εφαρμογή του συστήματος Nutriscore σε ελληνικά αγροδιατροφικά προϊόντα, όπως η φέτα και το ελαιόλαδο, προχώρησαν την Τετάρτη το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΒΕΑ) και 13 παραγωγικοί φορείς και σύνδεσμοι κατά τη διάρκεια εκδήλωσης-συνέντευξης Τύπου που συνδιοργάνωσαν στις εγκαταστάσεις του Επιμελητηρίου.

Παράλληλα, υπογραμμίστηκε η ανάγκη για μια ενιαία και επιστημονικά τεκμηριωμένη πρόταση που να θωρακίζει τα ελληνικά προϊόντα απέναντι στο εν λόγω σύστημα. Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο διάστημα έχουν αναπτυχθεί και υιοθετηθεί σε επίπεδο ΕΕ διάφορα τέτοια συστήματα, μεταξύ των οποίων και το γαλλικής έμπνευσης Nutriscore, το οποίο έχει επικριθεί για τη θέση στην οποία κατατάσσει σημαντικά προϊόντα της μεσογειακής διατροφής.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της στρατηγικής «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο», έχει προτείνει την εφαρμογή ενός ενοποιημένου συστήματος επισήμανσης, ενώ έχει ζητήσει γνωμοδότηση επί του θέματος από την EFSA, η οποία και θα προχωρήσει σε διαβούλευση με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, πριν από την ολοκλήρωση της αναθεώρησης του Κανονισμού έως το τέλος του 2022.

Σκοπός του κειμένου, όπως ειπώθηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, είναι η αντικειμενική και πολύπλευρη ενημέρωση τόσο γύρω από το προωθημένο σε ευρωπαϊκές χώρες σύστημα εμπρόσθιας επισήμανσης Nutriscore, όσο και των ζητημάτων που προκύπτουν στην ευρωπαϊκή προσπάθεια υιοθέτησης ενός ενιαίου συστήματος διατροφικής επισήμανσης, αλλά και για να συνδράμουν στις αρμόδιες ελληνικές αρχές για τη διαμόρφωση μίας ενιαίας ελληνικής θέσης στην Κομισιόν.

Κρίθηκε, επίσης, ότι η σύσταση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ειδικής συμβουλευτικής επιτροπής για το ζήτημα κινείται στη σωστή κατεύθυνση.

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν οι ΣΕΒΕ, Σύνδεσμος εξαγωγέων Κρήτης, ΣΕΒΓΑΠ, ΣΕΒΕΚ, ΣΕΒΙΤΕΛ, ΠΕΜΕΤΕ, Ένωση Βιομηχανιών-Βιοτεχνιών Ζαχαρωδών Ελλάδος, Ομοσπονδίες Αρτοποιών και Επαγγελματοβιοτεχνών Ζαχαροπλαστών, Εθνικές Διεπαγγελματικές Οργανώσεις Ελιάς, Ελαιολάδου και Μελιού και η Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών, οι οποίοι και συνυπέγραψαν το κείμενο.