Κομβικός ο ρόλος της φυτοπροστασίας για τη μετάβαση στην «πράσινη» εποχή

Έμφαση στην εξωστρέφεια θα δώσει και το 2024 ο ΕΣΥΦ

Την ευκαιρία να ανταλλάξουν σε χαλαρό κλίμα ευχές, αλλά και απόψεις για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική γεωργία ενόψει της καινούργιας χρονιάς, είχαν οι άνθρωποι της φυτοπροστασίας στην καθιερωμένη ετήσια εορταστική εκδήλωση που πραγματοποίησε ο Ελληνικός Σύνδεσμος Φυτοπροστασίας (ΕΣΥΦ) την Πέμπτη, 14 Δεκεμβρίου, σε κατάστημα των Εξαρχείων στην Αθήνα.

Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό του έργου του συνδέσμου, ο πρόεδρος, Γιώργος Ποντίκας, τόνισε ότι η λέξη «εξωστρέφεια» συμπυκνώνει με τον καλύτερο τρόπο το πνεύμα και το σκεπτικό πίσω από τις δράσεις του ΕΣΥΦ τη χρονιά που φεύγει.

Στο ίδιο πλαίσιο θα κινηθούν οι πρωτοβουλίες για το 2024, καθώς, όπως ανέφερε ο ίδιος, «το στοιχείο της εξωστρέφειας πρέπει να χαρακτηρίζει συνδέσμους όπως ο ΕΣΥΦ, οι οποίοι καλούνται να παίξουν καταλυτικό ρόλο σε ένα ιδιαίτερο περιβάλλον».

Βιωσιμότητα, αλλά και επάρκεια τροφίμων

Ο κ. Ποντίκας τόνισε, επίσης, τη σημασία της σύνθεσης των προσεγγίσεων των μελών του ΕΣΥΦ, ώστε να μπορέσει ο κλάδος όχι απλά να ανταποκριθεί, αλλά, παράλληλα, να διαδραματίσει και ενεργό ρόλο στη μετάβαση στη νέα «πράσινη» εποχή που οριοθετεί η στρατηγική «Farm to Fork» της ΕΕ, διασφαλίζοντας ότι η βιωσιμότητα συνδυάζεται με την κάλυψη των διατροφικών αναγκών.

«Ξέρουμε όλοι ότι δεν μπορούμε πια να πάμε με τις νόρμες που βαδίζαμε παλιά στον χώρο και καταλαβαίνουμε ότι συντελείται μια πολύ μεγάλη αλλαγή στην ΕΕ, αλλά και ευρύτερα, σε παγκόσμια κλίμακα, γιατί οι ήπειροι συνδέονται μεταξύ τους. Και όταν έχουμε μπροστά μας τέτοιες μεγάλες αλλαγές, χρειαζόμαστε γνώση και εξειδίκευση σε όλα τα επίπεδα και απ’ όλους όσοι συμμετέχουν στην παραγωγική αλυσίδα, ώστε να μπορέσουμε να τις αντιμετωπίσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας ότι «ανήκουμε σε έναν κλάδο από τον οποίο εξαρτάται το 40% της τροφής».

«Σε αυτή, λοιπόν, τη μετεξέλιξη, πρέπει να είμαστε μαζί, γιατί χρειαζόμαστε συλλογικότητα», πρόσθεσε, όπως επίσης και «τη σύνθεση λύσεων μέσα από την εξειδίκευση των ανθρώπων και την εμπειρία, ούτως ώστε να μπορούμε να διαμορφώνουμε τις κατάλληλες απόψεις και να τις προωθούμε σε σωστό και έγκυρο χρόνο για να μπορούμε να αλλάζουμε τα πράγματα».

Ο πρόεδρος του ΕΣΥΦ, Γιώργος Ποντίκας, με τη γενική διευθύντρια, Φραντζέσκα Υδραίου.

Ετοιμότητα για την κλιματική αλλαγή

Με αφορμή, δε, την πρόσφατη εμπειρία από το «πέρασμα» του Daniel από τη Θεσσαλία, ο πρόεδρος του ΕΣΥΦ υπογράμμισε ότι ο κλάδος θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος, αλλά και ψύχραιμος, καθώς είναι πολύ πιθανό η ελληνική γεωργία να κληθεί να αντιμετωπίσει παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον.

Το δύσκολο, όπως είπε, δεν είναι να προτρέψει κανείς τον κόσμο να φύγει προς τις πόλεις, «αλλά να τον πείσει να μείνει στον τόπο του, εξασφαλίζοντάς του παράλληλα τις συνθήκες που θα του επιτρέψουν να ζει και να παράγει σε αυτόν».

Ο κ. Ποντίκας κάλεσε, τέλος, τα μέλη και τους ανθρώπους του χώρου «να είναι μια γροθιά» και να συσπειρωθούν πίσω από τις ενέργειες και τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει ο σύνδεσμος, στηρίζοντάς τον τόσο οικονομικά όσο και με τη φυσική παρουσία και τη συμμετοχή τους.