Κοντά σε ιστορικό υψηλό οι τιμές τροφίμων τον Μάιο – «Καίει» το σιτάρι

Υποχώρησαν ελαφρώς για δεύτερο συνεχόμενο μήνα οι παγκόσμιες τιμές τροφίμων τον Μάιο, αλλά παραμένουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα μετά το ρεκόρ του Μαρτίου.
Παρά τη μηνιαία πτώση, οι τιμές των τροφίμων τον φετινό Μάιο είναι 22,8% υψηλότερες σε σχέση με πέρσι και κοντά στο ιστορικό υψηλό του Μαρτίου.
Αν και τον Μάιο καταγράφηκε μικρή πτώση στις τιμές γαλακτοκομικών, ζάχαρης και φυτικών ελαίων, η τιμή του σιταριού αυξήθηκε κατά 5,6%, τα δημητριακά γενικότερα ήταν πιο 2,2% και η τιμή του κρέατος έφτασε σε ιστορικό υψηλό.
Ο δείκτης FAO των φυτικών ελαίων οπισθοχώρησε κατά 3,5%, χάρη στην άρση της απαγόρευσης εξαγωγών φοινικέλαιου από την Ινδονησία. Αντίστοιχη μείωση κατέγραψε και ο δείκτης για τα γαλακτοκομικά.
«Οι περιορισμοί των εξαγωγών δημιουργούν αβεβαιότητα στην αγορά και μπορεί να επιφέρουν άνοδο των τιμών και αυξημένη αστάθεια», υπογραμμίζει ο επικεφαλής των οικονομολόγων του FAO Μάσιμο Τορέρο Κουγέν.
Ο οργανισμός προβλέπει επίσης μια «πιθανή μείωση» της παγκόσμιας παραγωγής δημητριακών στη διάρκεια του 2022 -η πρώτη σε διάστημα τεσσάρων ετών- που αναμένεται να μειωθεί στους 2,7 δισεκ. τόνους, 16 εκατομμύρια κάτω από την παραγωγή ρεκόρ που εκτιμάται για το 2021.