Κορινθιακή Σταφίδα: Μονόδρομος η αναδιάρθρωση των καλλιεργειών σε Ηλεία και Αιγιαλεία

«Πρέπει να φυτευτούν νέα κλήματα προσαρμοσμένα στις νέες περιβαλλοντικές και εδαφολογικές συνθήκες πριν να είναι αργά», εξηγούν οι παραγωγοί

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την καλλιέργεια της μαύρης κορινθιακής σταφίδας στην Ηλεία και στην Αιγιαλεία, η οποία, εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, κινδυνεύει με εξαφάνιση, προειδοποιούν οι παραγωγοί.

Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ένα άκρως εξαγώγιμο προϊόν, του οποίου η ζήτηση αυξάνεται συνεχώς σε ολόκληρο τον κόσμο, η πολιτεία φαίνεται να «κωφεύει» στις φωνές συνεταιρισμών και μεμονωμένων παραγωγών που ζητούν την αναδιάρθρωση της καλλιέργειας.

Όπως εξηγεί στην «ΥΧ» ο επιστημονικός συνεργάτης της Παναιγιαλείου Ένωσης Συνεταιρισμών, Μιχάλης Καρβέλας, για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στην αυξημένη ζήτηση από την Αγγλία, την Ολλανδία και τη Γαλλία μέχρι τη Γερμανία, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία θα πρέπει να δοθούν κίνητρα αναμπέλωσης, όπως συμβαίνει με τις οινοποιήσιμες καλλιέργειες.

«Μειώνεται συνεχώς η παραγωγή. Από 144.000 στρέμματα που ήταν κάποτε η σταφίδα, φτάσαμε τα 100.000 στρέμματα και πολύ σύντομα θα φτάσουμε τα 85.000 στρέμματα. Χάνουμε τις αγορές. Πέρσι με τα προβλήματα που υπήρχαν δεν καλύψαμε τις ανάγκες των πελατών μας. Ακυρώσαμε συμβόλαια. Σιγά σιγά θα μας γυρίσουν την πλάτη και θα εγκαταλείψουν την κορινθιακή σταφίδα. Ήδη ενισχύεται η σουλτανίνα της Τουρκίας», τονίζει ο κ. Καρβέλας.

Και προσθέτει: «Θα πρέπει να υπάρξει αναδιάρθρωση – ανασύσταση των γερασμένων και προσβεβλημένων από ασθένειες σταφιδαμπέλων μέσω προγραμμάτων όπως αυτό των αμπέλων οινοποίησης. Πρέπει να φυτευτούν νέα κλήματα προσαρμοσμένα στις νέες περιβαλλοντικές και εδαφολογικές συνθήκες. Η τελευταία αναμπέλωση είχε γίνει πριν από πάρα πολλά χρόνια, από το 1995, αν δεν κάνω λάθος».

Οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση, μην μπορώντας να κατανοήσουν τους λόγους που δεν προχωρά η θέσπιση κινήτρων για τη διάσωση της κορινθιακής σταφίδας, τη διατήρηση, αλλά και την περαιτέρω αύξηση της παραγωγής προς όφελος της εθνικής οικονομίας. Τη στιγμή, μάλιστα, που έχει ενταχθεί στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και έχει καθιερωθεί ύστερα από σχετικές μελέτες, σε όλο τον κόσμο ως superfood.

«Στην Αιγιαλεία λόγω του εδάφους, που είναι επικλινές, οι παραγωγοί δεν μπορούν να καλλιεργήσουν κάτι άλλο. Σε αρκετές περιπτώσεις κάνουν μόνοι τους τις αναμπελώσεις, όμως θα πρέπει να περιμένουν 4-5 χρόνια για να αποδώσει η καλλιέργειά τους. Αντίθετα, στην Ηλεία πολλοί παραγωγοί αντικαθιστούν τα κλήματα με ελιές», αναφέρει ο κ. Καρβέλας.

Μονόδρομο για την ενίσχυση της μαύρης κορινθιακής σταφίδας χαρακτηρίζει την αναδιάρθωσή της ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, Χρήστος Βαλλιανάτος. Όπως αναφέρει στην «ΥΧ», εδώ και χρόνια έχει ενημερωθεί το αρμόδιο υπουργείο χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να έχει γίνει το παραμικρό. «Ο ένας υπουργός μας είπε να ενταχθεί η κορινθιακή σταφίδα στα Σχέδια Βελτίωσης. Ο άλλος μας πρότεινε να μπει στο νέο ΠΑΑ το 2023. Μέχρι τότε δεν θα υπάρχει σταφίδα υπό τις παρούσες συνθήκες. Τα κλήματα είναι γέρικα, ξεραίνονται». Όπως εξηγεί, «για να είναι βιώσιμη η καλλιέργεια θα πρέπει να καλλιεργεί ο καθένας τουλάχιστον 15-20 στρέμματα και, δυστυχώς, κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό».

Ιδιαίτερα προβληματισμένος για το θέμα είναι ο νέος αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Θεόδωρος Βασιλόπουλος, ο οποίος έχει αποστείλει επιστολή στον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Σκρέκα, προκειμένου να συζητήσουν και να βρουν λύση για τη διάσωση της κορινθιακής σταφίδας.