Κότες από… τζάκι στον Χορτιάτη Θεσσαλονίκης

Πίνουν νερό με πρόπολη, τρώνε ζωοτροφές πλούσιες σε λιναρόσπορο και ρίγανη και θερμαίνονται

Τη δική του «πολιτεία», σε σχέση με τα άλλα αντίστοιχα πτηνοτροφεία, έχει δημιουργήσει ένα ζευγάρι νεαρών παραγωγών στον Χορτιάτη Θεσσαλονίκης. Η φάρμα εκτροφής κότας και παραγωγής αβγών «Από τον Χορτιάτη» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί πρότυπη και καινοτόμος, αφού στο μεγάλωμα των οικόσιτων πουλιών δεν εφαρμόζονται οι τυπικές διαδικασίες των παραδοσιακών πτηνοτροφείων.

Αντίθετα, οι κότες είναι από καλό… τζάκι, αφού οι ιδιοκτήτες τους φροντίζουν να πίνουν νερό με πρόπολη, να τρώνε ζωοτροφές πλούσιες σε λιναρόσπορο και ρίγανη και το σπίτι τους να είναι καθαρό και θερμαινόμενο.

Διατροφή

Όπως λέει ο ιδιοκτήτης της φάρμας Γιώργος Κατσαβός, μαζί με τη σύζυγό του, Φένια Ιωαννίδου, αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να εγκαταλείψουν τις δουλειές τους και να δημιουργήσουν μια οικολογική φάρμα με κότες που θα θύμιζε χωριό, προκειμένου να παράγουν ποιοτικά και άριστα προϊόντα.

Μετά από πολλή μελέτη γύρω από το θέμα, σήμερα, οι περίπου 300 κότες διαβιούν σε μια μεγάλη ιδιόκτητη ορεινή έκταση γεμάτη με αρωματικά φυτά. «Οι κότες μας έχουν κωδικό ελευθέρας βοσκής, αυλίζονται έξω και ταΐζονται με τροφές που έχουν υψηλό δείκτη Ω3, λιναρόσπορο και ρίγανη. Από μόνοι μας βάζουμε πρόπολη στο νερό, που είναι φυσικό αντιβιοτικό και βοηθά και στο πεπτικό των πουλιών», αναφέρει ο κ. Κατσαβός.

Θέρμανση

Όχι μόνο η διατροφή, αλλά και οι συνθήκες διαβίωσης των πτηνών είναι ξεχωριστές. Στο πτηνοτροφείο, αντί για άχυρο χρησιμοποιούν βιολογικό πέλετ άχυρου, ενώ ο χώρος θερμαίνεται. «Το πέλετ είναι βιοδιασπώμενο και πολύ καθαρό» σημειώνει ο κ. Κατσαβός, «και το χρησιμοποιούμε με σκοπό οι κότες να ζουν σε ένα ζεστό και υγιεινό περιβάλλον χωρίς οσμές και υγρασία. Επίσης, ο χώρος θερμαίνεται για να υπάρχει σταθερή θερμοκρασία για τα πουλιά».

Με τα δικά τους προϊόντα, έχουν προχωρήσει και στη μεταποίηση, παράγοντας παραδοσιακά χειροποίητα ζυμαρικά από δικά τους αβγά. Παράγουν, όμως, και ανεπεξέργαστο μέλι κι άλλα μελισσοκομικά προϊόντα και διάφορες σάλτσες, ενώ, για να θυμίζει χωριό η φάρμα, τα προϊόντα παραδίδονται από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες απευθείας στους καταναλωτές.