Κούρεμα 50% στα τραπεζικά χρέη ζητά ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Άρτας

«Κλωτσάει» το ΙΚΑ για τη διαγραφή του 75% των οφειλομένων που προβλέπει το σχέδιο εξυγίανσης

Διαγραφή του 50% των τραπεζικών της χρεών, τη διαχείριση των οποίων έχει αναλάβει ο ειδικός εκκαθαριστής PQH, και του 75% των οφειλών προς το ΙΚΑ προβλέπει, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «ΥΧ», το σχέδιο που περιλαμβάνει η αίτηση εξυγίανσης του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας, η συζήτηση του οποίου έχει προγραμματιστεί για τις 11 Οκτωβρίου στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Άρτας.

Οι συνολικές οφειλές του συνεταιρισμού ανέρχονται σε 82 εκατ. ευρώ, από τα οποία προτείνει να πληρώσει τα 36 εκατ. ευρώ. Πιο αναλυτικά, το σχέδιο που υποβάλλει ο συνεταιρισμός προς έγκριση, προκειμένου να ενταχθεί στο άρθρο 106β του πτωχευτικού κώδικα και να μπει σε τροχιά εξυγίανσης, σε ό,τι αφορά τη «θηλιά» των συσσωρευμένων οφειλών προβλέπει τη διαγραφή των μισών από τα 47,5 εκατ. ευρώ, στα οποία ανέρχονται τα χρέη προς τις τράπεζες. Ακόμη, η αποπληρωμή των υπολειπόμενων 24 εκατ. περίπου να γίνει σε 144 δόσεις για το 50%, δηλαδή για τα 12 εκατ. ευρώ, και τα άλλα μισά να διακανονιστούν με την μέθοδο balloon, δηλαδή μεταφερόμενα στο 12ο έτος του διακανονισμού, όπου θα επανεξεταστεί νέα ρύθμιση.

Τα χρέη προς το ΙΚΑ ανέρχονται σε 23,66 εκατ. ευρώ. Η πρόταση του συνεταιρισμού προβλέπει διαγραφή του 75%, να πληρώσει, δηλαδή, τα 6 εκατ. σε 144 δόσεις, ήτοι σε βάθος 12 ετών. Για μικρότερες οφειλές σε παραγωγούς και εργαζομένους δεν ζητείται διαγραφή χρεών.

Όριο τις 120 δόσεις θέτει το ΙΚΑ

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «ΥΧ», πάντως, ο συνεταιρισμός προχωράει στην κατάθεση της αίτησης έχοντας την έγκριση του σχεδίου εξυγίανσης από το 60% των πιστωτών που είναι ακριβώς το ποσό των τραπεζικών οφειλών και εγκρίθηκε από την PQH, όχι, όμως, και του ΙΚΑ, το οποίο απορρίπτει την πρόταση που αφορά τα χρέη προς αυτό. Όπως σημειώνουν καλά πληροφορημένες πηγές, δεν θα μπορούσε να εγκρίνει μια πρόταση που ξεπερνά τα ισχύοντα των 120 δόσεων και διαγραφή μέχρι του 50% των προστίμων.

Για την ιστορία, αξίζει να θυμίσουμε ότι στη διάρκεια των ετών που μετράει η οικονομική Οδύσσεια του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας, έχουν ακουστεί διάφορα σενάρια διάσωσης, με επικρατέστερα εκείνα που ήθελαν την εξαγορά του και την είσοδο στρατηγικού επενδυτή.