Κουμπωμένοι οι παραγωγοί βιομηχανικής απέναντι στο νέο τιμολόγιο του Νομικού

Ενιαία τιμή 16,6 ευρώ για κάθε brix φέρνει η πρόταση της εταιρείας

NOMIKOS-viomixaniki-ntomata

Χαρτί και μολύβι, προκειμένου να «ζυγίσουν» τη νέα τιμολογιακή πρόταση της ΑΒΕΚ Νομικός και να λάβουν τις αποφάσεις τους, όσον αφορά τις προθέσεις καλλιέργειας της φετινής σεζόν, έχουν πάρει τις τελευταίες μέρες οι δύο μεγαλύτερες ομάδες παραγωγών βιομηχανικής ντομάτας στη Θεσσαλία.

Η λογική με την οποία εισάγουν τα νέα τιμολόγια της βιομηχανίας μοιάζει να ευθυγραμμίζεται με την τακτική των αντίστοιχων ευρωπαϊκών εργοστασίων. Ωστόσο, φαίνεται ότι έπιασε τους καλλιεργητές εξαπίνης, γι’ αυτό και οι περισσότεροι εξ αυτών –που, άλλωστε, προέρχονται και από μια πολύ δύσκολη χρονιά– εμφανίζονται μέχρι στιγμής κουμπωμένοι.

Τι προβλέπει το νέο τιμολόγιο Νομικού για τη βιομηχανική ντομάτα

Όπως έγραψε πρώτη σε σχετικό ρεπορτάζ η «ΥΧ», η επιχείρηση καταργεί τις τρεις κατηγορίες brix (από 4 έως 4,69, από 4,70 έως 5,39, από 5,40 και άνω), οι οποίες «πλήρωναν» την περυσινή σεζόν 70, 80 και 90 ευρώ αντίστοιχα (για το εργοστάσιο του Δομοκού) και καθιερώνει νέο σύστημα υπολογισμού, με σημείο αναφοράς τα 83 ευρώ/τόνο για τα 5 brix.

Επί της ουσίας, δηλαδή, εισάγεται μια «μπριξομονάδα» (16,6 ευρώ), η οποία θα πολλαπλασιάζεται κάθε φορά με τον αριθμό των brix, ώστε να δίνει την τελική τιμή.

Τέλος στα πριμ

Την ίδια στιγμή καταργούνται:

– Το πριμ πρωιμότητας (2 ευρώ/τόνο) για τις ντομάτες που παραδίδονταν στο εργοστάσιο μέχρι τις 3 Αυγούστου, αλλά και το πριμ οψιμότητας (3 ευρώ/τόνο) για το προϊόν που παραδίδεται από τις 3 Σεπτεμβρίου και μετά.

– Το πριμ των 2 ευρώ/τόνο για το κλειστό «κλαμπ» των παραγωγών που συνεργάζονται με τη βιομηχανία για ένα πρώτο ποσοστό καλύτερου ποιοτικά προϊόντος.

– Το επιπλέον 1 ευρώ για τις ντομάτες που παρήχθησαν με ολοκληρωμένη διαχείριση.

Άκρως επιφυλακτικός εμφανίζεται, μιλώντας στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του ΘΕΣΤΟ, Χρήστος Σουλιώτης, σημειώνοντας ότι για τους παραγωγούς που θα παραδώσουν προϊόν με χαμηλά brix (4- 4,2), η τιμή που προκύπτει είναι χαμηλότερη από πέρυσι και μη βιώσιμη. Προσθέτει, δε, ότι αφαιρώντας από τα 83 ευρώ/τόνο τα 14 ευρώ/τόνο που είναι τα μεταφορικά για το Δομοκό μένουν 72 ευρώ/τόνο, δηλαδή 3 ευρώ παραπάνω σε σχέση με πέρυσι. «Δηλαδή, για 10 τόνους παίρνεις 720 ευρώ. Με καλλιεργητικό κόστος 600 ευρώ, για πόσο κέρδος να δουλέψει ένας παραγωγός;», διερωτάται.

Με τη μέθοδο των τριών

«Λαμβάνοντας υπόψη τη μέση παραγωγή και την ελάχιστη τιμή ασφαλείας για την κατώτατη κατηγορία brix, μιλάμε και για μειώσεις», σημειώνει, από την πλευρά του, το μέλος του ΔΣ του ΘΕΣΤΟ, Γιώργος Δρόσος. «Ουσιαστικά, για κάθε 0,01 brix, έχεις και άλλη τιμή που βγαίνει με την απλή μέθοδο των τριών», συμπληρώνει. Παραδέχεται, ωστόσο, ότι υπάρχουν και αυξήσεις, αφού στα 5 brix o καλλιεργητής βγαίνει κερδισμένος κατά 3 ευρώ/τόνο, ενώ στα 6 brix το κέρδος φτάνει τα 10 ευρώ/τόνο.

To νέο τιμολόγιο καταργεί το πριμ πρωιμότητας (2 ευρώ/τόνος) για τις ντομάτες που παραδίδονταν στο εργοστάσιο μέχρι τις 3 Αυγούστου, αλλά και το πριμ οψιμότητας (3 ευρώ/τόνος) για το προϊόν που παραδίδεται από τις 3 Σεπτεμβρίου και μετά.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι εκτιμήσεις του διαχειριστή της ομάδας παραγωγών βιομηχανικής ντομάτας του Συνεταιρισμού Λάρισας, Παναγιώτη Καλογιάννη, ο οποίος εκτιμά ότι οι παραγωγοί με τα υψηλότερα brix βγαίνουν κερδισμένοι, ενώ, αντίθετα, εκείνοι με τα χαμηλά brix θα είναι οι χαμένοι. «Εάν δεν είναι υψηλά τα brix –και υπάρχουν περιοχές που εκ των πραγμάτων δεν βγάζουν brix ή μπορεί κάποιοι παραγωγοί να αντιμετωπίσουν προβλήματα για διάφορους λόγους– δεν θα πάρουν καλύτερη τιμή. Οι μικρότερες κατηγορίες θα συνεχίσουν να μην έχουν καλή τιμή και θα είναι χειρότερα από πέρσι», αναφέρει, προσθέτοντας, πάντως, ότι «πρέπει να δούμε πώς θα δουλέψει φέτος το σύστημα για να έχουμε ολοκληρωμένη άπόψη».

Ενισχύει τη θέση του στον κάμπο

Εκείνο στο οποίο φαίνεται να συγκλίνουν πάντως παράγοντες του κλάδου είναι ότι φέρνοντας τις πληρωμές πιο κοντά (σ.σ. στον επόμενο μήνα από την παράδοση), η ΑΒΕΚ Νομικός αναμένεται να ισχυροποιήσει τη θέση της στην αγορά, αφού με τον τρόπο αυτόν λιγοστεύουν τα κίνητρα που έχει ένας παραγωγός να παραδώσει προϊόν σε άλλες μικρότερες μονάδες. Πόσω μάλλον, όταν αβέβαιο παραμένει το τοπίο με την Ντάμαβαντ, η οποία ενημέρωσε πριν από λίγες μέρες ότι θα εξοφλήσει τα χρωστούμενα μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Τέλος, ο Λεβεντάκης, ο οποίος πέρυσι πλήρωσε μετρητοίς, αγοράζοντας προϊόν κατά μέσο όρο με 82 ευρώ/τόνο, έχει ενημερώσει προφορικά τους επικεφαλής των συνεταιρισμών ότι οι τιμές φέτος θα είναι «ίδιες, ενδεχομένως και λίγο καλύτερες».