Τι κρατάμε από τις κινητοποιήσεις

«Όσα χρόνια εργάζομαι στον Δήμο Αθηναίων, και είναι πολλά, ουδέποτε αποχώρησαν τόσοι διαδηλωτές με τέτοιον μάλιστα βαρύ εξοπλισμό από το Σύνταγμα χωρίς την παραμικρή ζημιά, χωρίς να σπάει ένα μάρμαρο, χωρίς να καταστραφεί ένα φυτό, χωρίς να γραφτεί ένα σύνθημα με σπρέι. Μπράβο τους!». Αυτά μας είπε στέλεχος υπηρεσίας του δήμου που επισκέφθηκε τον χώρο της Πλατείας Συντάγματος, μετά την αποχώρηση των αγροτών.

Πράγματι, αυτή ήταν η ποιότητα όλων όσων κατέβηκαν στην Αθήνα για το αγροτικό συλλαλητήριο, που απέδειξαν ότι δεν ήλθαν για να σπάσουν, αλλά για να προβάλουν τα αιτήματά τους. Στάση, που αποκτά μεγαλύτερη αξία, αν αναλογιστούμε ότι, σε μεγάλο βαθμό, αποχώρησαν παραπονούμενοι, καθώς πολλά από αυτά που ζητούν φαίνεται ότι δεν θα υλοποιηθούν από την κυβέρνηση.

Τι κρατάμε, λοιπόν, από τις ημέρες αυτές;

1. Το αγροτικό μπήκε στην επικαιρότητα είτε λόγω κινητοποιήσεων των αγροτών της χώρας είτε λόγω των όσων συμβαίνουν στην υπόλοιπη ΕΕ. Μάλιστα, στις Βρυξέλλες, για πρώτη φορά, ανατρέπονται σημαντικές αποφάσεις Αναθεώρησης της ΚΑΠ μετά τη θέσπισή τους (μέχρι τώρα αυτό συνέβαινε πριν από την ψήφισή τους) έπειτα από αντιδράσεις των αγροτών.

2. Η έλλειψη μίας ενιαίας έκφρασης και δομημένης επαγγελματικής εκπροσώπησης όλων των αγροτών είναι εμφανής. Όχι τόσο, για παράδειγμα, γιατί «απείλησε» τη συνοχή της εκδήλωσης του Συντάγματος για το ποιος θα ήταν ο χαρακτήρας της (αγροτικός ή ευρύτερος), αλλά γιατί πλέον το «αγροτικό» εισέρχεται σε πολύ διαφορετικές εποχές. Να τονιστεί ότι η προσπάθεια της ΕΘΕΑΣ να μπει στις εξελίξεις, όπως έκανε η ΠΑΣΕΓΕΣ κατά το παρελθόν, έπεσε στο κενό.

3. Ενδεικτική ήταν η απουσία της Κρήτης, η οποία κατά το παρελθόν έδινε τον τόνο αντίστοιχων εκδηλώσεων μέσω της λειτουργίας των Ομοσπονδιών της. Η αναμονή ότι ο συντοπίτης τους υπουργός θα τηρήσει τις υποσχέσεις του για ενισχύσεις αντιμετώπισης της ακαρπίας της ελιάς ή του περονόσπορου φαίνεται να έπαιξε ρόλο. Ιδιαίτερα, όμως, σημαντική ήταν η ανάδειξη ως κυρίαρχου αιτήματος του πετρελαίου, κάτι που δεν ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Κρήτη, σε αντίθεση με τις τιμές των άλλων εφοδίων που την απασχολούν.

4. Δεν προβλήθηκαν ούτε η παραγωγική κατάρρευση της Θεσσαλίας ή του Έβρου από τις φυσικές καταστροφές ούτε τα προβλήματα ολόκληρων κλάδων, όπως είναι οι κτηνοτροφικοί.

5. Οι πολιτικές δυνάμεις, και παρά το γεγονός ότι σε περίπου 100 ημέρες έχουμε τις εκλογές της Ευρωβουλής, στην πλειονότητά τους κράτησαν υπεύθυνη στάση, κάτι που ίσως υποδηλώνει ότι ωριμάζουν οι συνθήκες για ευρύτερες συναινέσεις.

6. Αν, ωστόσο, επιλέγαμε το «μεγάλο αρνητικό» των όσων συμβαίνουν τις τελευταίες εβδομάδες, αυτό θα ήταν ότι δεν τέθηκαν τα μεγάλα θέματα της αγροτικής ανάπτυξης, της συνοχής της υπαίθρου και της ελληνικής αγροδιατροφής συνολικά. Δυστυχώς, η συζήτηση αυτή και η υλοποίηση ενός σχεδίου αναβάλλονται συστηματικά.