Κρεμμύδι: Η ποιότητα καθορίζει τις τιμές στα αυγουστιάτικα

Η ποιότητα καθορίζει τις τιμές στα αυγουστιάτικα

Διακυμάνσεις στις τιμές, ανάλογα με την ποιότητα, καταγράφονται φέτος στα ξερά αυγουστιάτικα κρεμμύδια, αφού οι ακραίες καιρικές συνθήκες και τα έντονα φαινόμενα (χαλαζοπτώσεις, υψηλές θερμοκρασίες) δεν άφησαν ανεπηρέαστη ούτε αυτή την καλλιέργεια σε κάποιες περιοχές της χώρας. Χαρακτηριστικό είναι, όπως επισημαίνουν στην «ΥΧ» παραγωγοί, ότι τα αποτελέσματα από τις χαλαζοπτώσεις και τις υψηλές θερμοκρασίες των προηγούμενων μηνών, ως προς την διατηρησιμότητα του προϊόντος, θα φανoύν τους επόμενους μήνες.

Μάλιστα, εξηγούν ότι το κρεμμύδι είναι μια δύσκολη καλλιέργεια, λόγω της ευαισθησίας του σε προσβολές από μύκητες, οι οποίοι μπορεί να αναπτυχθούν από την υγρασία μετά από έντονες βροχοπτώσεις.

«Η συλλογή κρεμμυδιών στην περιοχή ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες. Φέτος, η παραγωγή χαρακτηρίζεται μέτρια, λόγω των καιρικών συνθηκών, που τα αποτελέσματά τους θα τα δούμε στην πορεία. Ίσως να αντιμετωπίσουμε πρόβλημα με το διάστημα συντήρησής τους. Βέβαια, οι ψεκασμοί με τα απαραίτητα μυκητοκτόνα έχουν γίνει όλον τον προηγούμενο χρόνο», μας λέει ο παραγωγός από το Ομορφοχώρι Λάρισας, Αποστόλης Δημητριάδης. Όπως μας εξηγεί, τις προηγούμενες σοδειές είχαν τη δυνατότητα να τις αποθηκεύσουν για 5 με 6 μήνες, αλλά τώρα δεν γνωρίζουν αν θα είναι τόσο το διάστημα. «Όσοι παραγωγοί έχουν αποθήκες τα φυλάσσουν εκεί, μέχρι αυτά να πάνε στα ψυγεία, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες της αγοράς από Γενάρη, Φλεβάρη και Μάρτη», σημειώνει ο Απ. Δημητριάδης.

Παράλληλα, ανάλογα με την ποιότητα, καθορίζονται φέτος και οι τιμές. Έτσι, η τιμή κυμαίνεται για τα χαμηλής ποιότητας κρεμμύδια από τα 0,12 ως 0,15 ευρώ/κιλό και για τα καλής ποιότητας από 0,20 ως 0,21 ευρώ/κιλό. «Τα προηγούμενα χρόνια δεν είχαμε αντίστοιχες διακυμάνσεις», τονίζει ο κ. Δημητριάδης.

Φιλιππούπολη Λάρισας

Αυτές τις ημέρες ξεκινά τη συγκομιδή και ο Γιώργος Παπαστογιαννούδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαχανοπαραγωγών Φιλιππούπολης Λάρισας, ο οποίος τα τελευταία 3 χρόνια, λόγω των μη ικανοποιητικών τιμών, καλλιεργεί 20 στρέμματα κρεμμύδι αντί για 40 με 60 στρέμματα που συνήθιζε.

«Η παραγωγή αυτήν τηνστιγμή φαίνεται να είναι ποιοτική, όμως στο θέμα των τιμών, η κατάσταση είναι εξωφρενική. Οι έμποροι μου ζητούν κρεμμύδι με 0,17 ευρώ/κιλό, τιμή χαμηλή, ενώ πέρσι είχα δώσει με 20 λεπτά», τονίζει.

«Πρόκειται για μια καλλιέργεια την οποία την συγκαταλέγω στις πιο δύσκολες, γιατί από το πρωί μέχρι το βράδυ η εικόνα που υπάρχει στο χωράφι μπορεί να αλλάξει, μια και το κρεμμύδι είναι ευαίσθητο σε ασθένειες και με το παραμικρό μπορεί να πάθει μεγάλη και ανεπανόρθωτη ζημιά», σημειώνει. Στα επιπρόσθετα προβλήματα αναφέρει και το μεγάλο κοστολόγιο στην παραγωγή (καλλιεργητικά, σπόροι, ραντίσματα, μυκητοκτόνα, εργατικά, διαλογή) που φτάνει στα 800 ευρώ/στρέμμα, ενώ η απόδοση είναι κατά μέσο όρο 5 με 6 τόνοι/στρέμμα.

Ευρύτερη περιοχή Βοιωτίας

Από την άλλη πλευρά, στην ευρύτερη περιοχή της Βοιωτίας, η φετινή είναι μια καλή χρονιά για τα κρεμμύδια, αφού εκεί η καλλιέργεια δεν χτυπήθηκε από χαλαζόπτωση. «Είναι μια καλή χρονιά η φετινή, ποσότητες υπάρχουν. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει διάθεση και αγοραστική δυνατότητα, με αποτέλεσμα οι ποσότητες που παράγουμε να αποθηκεύονται και μετά από κάμποσους μήνες, αν δεν διατεθούν στην αγορά, τότε να πετιούνται», μας λέει ο Τάσος Τζαφέρης, παραγωγός που καλλιεργεί 12 στρέμματα στις Ερυθρές.

Αυτή την περίοδο, οι παραγωγοί έχουν βγάλει τα κρεμμύδια και τα έχουν αφήσει στα χωράφια για να ξεραθούν, ενώ σε κοντινές περιοχές, λίγο πιο πρώιμες, τώρα τα συλλέγουν. Οι τιμές που επικρατούν στην περιοχή είναι 0,15 ως 0,17 ευρώ/κιλό και οι αποδόσεις κυμαίνονται από 5 ως 8 τόνους/στρέμμα.