Κρεμμύδι: Μειωμένες οι εισαγωγές, ικανοποιητικές οι αποδόσεις

Για μία καλή χρονιά κάνουν λόγο οι παραγωγοί ξηρού κρεμμυδιού, όπου αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη συλλογή του καλοκαιριάτικου. Οι αποδόσεις κυμαίνονται από 4 έως 5 τόνους το στρέμμα στο μεγαλύτερο ποσοστό των καλλιεργειών. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις όπου λόγω καιρικών συνθηκών έπεσαν κάτω από τους 4 τόνους. Στα θετικά συμπεριλαμβάνονται και οι τιμές όπου αυτή τη στιγμή παρουσιάζουν μία σταθερότητα, αλλά και οι μειωμένες εισαγωγές λόγω των προβλημάτων που αντιμετώπισε η παραγωγή στις βόρειες χώρες (Γαλλία, Βέλγιο, Αυστρία κ.λπ.) από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν.

Κοινό σημείο αναφοράς για όλους τους παραγωγούς παραμένει το αυξημένο κόστος, ιδιαίτερα στη Θήβα, όπου η άρδευση αποτελεί χρόνιο βραχνά, λόγω του μεγάλου βάθους άντλησης. Ουσιαστικό πρόβλημα παρουσιάζεται και στην έλλειψη εργατών γης, για τη συλλογή του προϊόντος.

Σύμφωνα με τον Λουκά Παπαδημητρίου, παραγωγό κρεμμυδιού από τη Θήβα, μεσοσταθμικά οι στρεμματικές του αποδόσεις κινήθηκαν στους 4 τόνους το στρέμμα. «Μία καλή παραγωγή ξεπερνά ακόμη και τους 6 τόνους, αλλά φέτος ο καιρός δεν μας έκανε το χατήρι», μας είπε ο ίδιος.

Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών, είπε ότι τα κόκκινα αυτήν τη στιγμή που πωλούνται από 45 έως 50 λεπτά και τα λευκά από 40 έως 42. «Μπορεί να ακούγονται καλές οι τιμές σε σύγκριση με άλλες χρονιές, αλλά αν συνυπολογίσουμε το αυξημένο κόστος παραγωγής, ερχόμαστε περίπου στα ίδια επίπεδα», καταλήγει.

Στροφή στην τεχνολογία μέσα από συλλογικά σχήματα

Ικανοποιητική είναι η χρονιά για τον παραγωγό Δημήτρη Κίσσα, από τον Ελαιώνα Θήβας. Παρ’ όλα αυτά, το εισόδημα θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα, λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής. Ρωτήσαμε τον ίδιο αν η τεχνολογία μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη μείωση του κόστους και μας είπε ότι απαιτούνται κεφάλαια, τα οποία ο ίδιος δεν μπορεί να τα καλύψει. «Θα πρέπει να δημιουργήσουμε νέα συλλογικά σχήματα για να αξιοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες και να μειώσουμε το κόστος μας», υποστήριξε ο παραγωγός.

Κλείνοντας, αναφέρθηκε και στις μειωμένες καλλιεργούμενες εκτάσεις κρεμμυδιού, ακριβώς λόγω του δυσβάσταχτου αυτού κόστους. «Η εγκατάλειψη της καλλιέργειας πρέπει να μας προβληματίσει περισσότερο, και εμάς και την πολιτεία γενικότερα», καταλήγει.

Καλές οι αποδόσεις και η ποιότητα στην Αταλάντη

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η δήλωση του Ταξιάρχη Γκούρα, παραγωγού κρεμμυδιού από την Αταλάντη Λοκρίδας. Υποστηρίζει ότι η παραγωγή ξεπέρασε τους 6 τόνους το στρέμμα και έκανε λόγο για μία καλή χρόνια. «Η ποιότητα των κρεμμυδιών είναι άριστη, όπως επίσης και η παραγωγή. Οι καιρικές συνθήκες εξελίχθηκαν κανονικά αυτή την περίοδο με αποτέλεσμα να έχουμε καλές αποδόσεις», τόνισε.