Kρεσέντο εξαγορών από την Barilla

Τριπλό χτύπημα σε Ιταλία, Καναδά και Μεγ. Βρετανία από την ηγέτιδα της παγκόσμιας αγοράς ζυμαρικών

Τρεις πολύ σημαντικές συμφωνίες, που στόχο έχουν να εδραιώσουν την πρωτοκαθεδρία της στην παγκόσμια αγορά ζυμαρικών, σε μια άκρως ενδιαφέρουσα χρονική συγκυρία για τον κλάδο, έκλεισε μέσα σε λιγότερο από πέντε μήνες η Barilla.

Η πιο πρόσφατη συμφωνία αφορά την εξαγορά έναντι 107 εκατ. ευρώ της καναδικής βιομηχανίας ζυμαρικών Catelli, η οποία ανήκε στο ισπανικών συμφερόντων γκρουπ Ebro Foods.

Το ντηλ, που οριστικοποιήθηκε στις 29 Ιανουαρίου, προβλέπει τη μεταβίβαση στην Barilla των σημάτων Catelli, Lancia και Splendor, αλλά και του εργοστασίου της επιχείρησης στο Μόντρεαλ. Με την κίνηση αυτή, ο ιταλικός όμιλος ενισχύει την παρουσία του όχι μόνο στην καναδική, αλλά και στην ευρύτερη αγορά της Βόρειας Αμερικής.

Οι «Eυαγγελιστές των μακαρονιών»

Δύο εβδομάδες νωρίτερα, είχε προηγηθεί η απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού στην βρετανική Pasta Evangelists, μια σχετικά νέα εταιρεία (ιδρύθηκε το 2016) της οποίας όμως το επιχειρηματικό προφίλ μοιάζει… κομμένο και ραμμένο για τις ιδιαίτερες συνθήκες που έχει διαμορφώσει στην αγορά η πανδημία: Δραστηριοποιείται στην κατηγορία των φρέσκων ζυμαρικών, διαθέτοντας τα προϊόντα της τόσο διαδικτυακά (μέσω της δικής της ιστοσελίδας αλλά και των sites των Αmazon, Ocado και Marks & Spencer), όσο και σε φυσικά καταστήματα (έχει σημείο πώλησης στο Harrods Food Hall).

Όπως ανακοίνωσε η ίδια η Barilla, οι πωλήσεις της Pasta Evangelists σημείωσαν αύξηση άνω του 300% το 2020. Οι οικονομικές λεπτομέρειες της συναλλαγής δεν έγιναν επισήμως γνωστές, σύμφωνα ωστόσο με το Reuters που επικαλείται πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων, το τίμημα για την απόκτηση της πλειοψηφικής συμμετοχής ανήλθε στις 40 εκατ. λίρες. Παράλληλα, η Barilla ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στη δημιουργία ψηφιακού hub στο Λονδίνο, το οποίο προφανώς θα υποστηρίξει τη συγκεκριμένη επένδυση, αλλά και θα ενισχύσει την παρουσία της στο ηλεκτρονικό κανάλι της βρετανικής αγοράς.

Η πλέον σύγχρονη μονάδα της Ιταλίας

Η τρίτη κίνηση υλοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο και είχε να κάνει με την ολοκλήρωση της εξαγοράς του εργοστασίου της Pasta Zara στην Τεργέστη. Πρόκειται για την πλέον σύγχρονη μονάδα ζυμαρικών της Ιταλίας και μία από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως, η οποία όμως είχε περιέλθει σε ιδιαίτερα δυσχερή οικονομική θέση τα προηγούμενα χρόνια.

Οι δύο πλευρές έδωσαν τα χέρια προ διετίας, με το τίμημα να «κλειδώνει» στα 118 εκατ. ευρώ, χρειάστηκε ωστόσο να διευθετηθούν ζητήματα που είχαν να κάνουν με τα χρέη του προηγούμενου ιδιοκτήτη σε πιστωτές, ιταλικό Δημόσιο, εργαζομένους κ.λπ., προτού οριστικοποιηθεί η εξαγορά το φθινόπωρο του 2020. Η συμφωνία προβλέπει, μεταξύ άλλων, πενταετή μεταβατική περίοδο, στη διάρκεια της οποίας στο εργοστάσιο θα παράγονται τα προϊόντα και των δύο εταιρειών. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η Pasta Zara διαθέτει άλλα δύο εργοστάσια στην Ιταλία, είναι κατά βάση εξαγωγική εταιρεία, ενώ προμηθεύεται περί τους 50.000-60.000 τόνους σκληρού σιταριού ετησίως από την ελληνική αγορά.

Η Barilla είχε προαναγγείλει επενδύσεις 1 δισ. ευρώ για την πενταετία 2020-2024, τόσο για τη βελτίωση των υφιστάμενων παραγωγικών της υποδομών όσο και για την πραγματοποίηση εξαγορών, οπότε δεν είναι καθόλου απίθανο να δούμε παρόμοιες κινήσεις στο εγγύς μέλλον.