«Κρίση» παιδικής παχυσαρκίας στην Ευρώπη

Πως μπορεί να καταπολεμηθεί και ποιος είναι υπεύθυνος

«Κρίση» παιδικής παχυσαρκίας στην Ευρώπη

Ένα στα τρία παιδιά, στην Ευρώπη, ηλικίας έξι έως εννιά ετών είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Τα μεγαλύτερα ποσοστά καταγράφονται στην Ιταλία και την Ισπανία όπου το 35% αγοριών και το 22% των κοριτσιών είναι παχύσαρκα. Σύμφωνα με έρευνα του Ευρωπαϊκού Κέντρου γαστρεντερολογίας οι μικροί κάτοικοι της Ευρώπης βρίσκονται σε κίνδυνο από τα αυξημένα κρούσματα παχυσαρκίας και των ασθενειών του εντέρου.

Η έρευνα προειδοποιεί πως τα ποσοστά είναι τόσα μεγάλα που χτυπούν τον κώδωνα του κινδύνου και προβλέπουν πως, αν δεν υπάρξουν, δραστικά μέτρα ο αριθμός των παιδιών που είναι υπέρβαρα θα φτάσει τα 70 εκατ. στην Ευρώπη μέχρι το 2025. Οι ερευνητές σημειώνουν επίσης πως αποτέλεσμα της παιδικής παχυσαρκίας που παίρνει μεγάλες διαστάσεις είναι οι χρόνιες φλεγμονώδης νόσοι του εντέρου και η μη αλκοολική λιπώδης νόσου του ήπατος που προκαλείται από την παθολογική συσσώρευση λιπιδίων στα ηπατοκύτταρα.

Οι γονείς

«Τα παιδιά φαίνεται πως δεν δέχονται την κατάλληλη φροντίδα και καθοδήγηση από τους γονείς» ήταν το συμπέρασμα της έρευνας, αφού όπως παρατηρήθηκε οι γονείς δεν προωθούν το πρότυπο της υγιεινής διατροφής. Οι ερευνητές τονίζουν πως η διατροφή στην παιδική ηλικία παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία των παιδιών μετέπειτα στη ζωή και ζητούν να υπάρξει μεγαλύτερη έρευνα ανάμεσα στην διατροφή κατά την παιδική ηλικία, την παχυσαρκία και τις ασθένειες του εντέρου.