Η κρίση μπλοκάρει το βιολογικό λάδι και στην Κορινθία

Μία δύσκολη περίοδο περνούν οι παραγωγοί βιολογικού ελαιολάδου στην Κορινθία, καθώς προσπαθούν να βρουν λύσεις για τα προβλήματα που προκάλεσε τόσο η αύξηση του κόστους καλλιέργειας, όσο και η οικονομική κρίση, που μείωσε την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.

Ο Γιάννης Καμπούρης, παραγωγός βιολογικού ελαιολάδου που το τυποποιεί και το διακινεί και στο εσωτερικό, αλλά κυρίως στο εξωτερικό, μέσω της εταιρείας E-LA-WON, δήλωσε: «Φέτος, είχαμε μία εξαιρετική χρονιά, με μεγάλη παραγωγή και πολύ καλή ποιότητα, αλλά με έλλειψη στα εργατικά χέρια. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να καθυστερήσουμε πολύ τη συγκομιδή και ενώ μαζεύαμε πάντα από τα μέσα με τέλη Οκτωβρίου, για να έχουμε υψηλές πολυφαινόλες, φέτος φτάσαμε μέχρι τον Δεκέμβρη».

Σε ό,τι αφορά τις τιμές, ο κ. Καμπούρης τόνισε ότι «κυμάνθηκαν σε υψηλά επίπεδα και έφτασαν τα 5,20 ευρώ στην Πελοπόννησο και ειδικότερα στην Κορινθία». Αναφερόμενος στις διαφορές που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή μεταξύ βιολογικού και συμβατικού, επεσήμανε ότι «απαιτείται μία σειρά πιστοποιήσεων, ώστε να έχουμε την απαραίτητη ποιότητα. Η τιμή του βιολογικού είναι από 20 έως 50 λεπτά μεγαλύτερη του συμβατικού, αλλά έχει πολύ κόπο μέχρι να βγει στην αγορά».

Στον νομό του, όμως, «δεν υπάρχει ανάπτυξη του βιολογικού. Εμείς, στην εταιρεία μας, έχουμε 30% βιολογικό και 70% ολοκληρωμένης διαχείρισης». Για τη διάθεση του βιολογικού ελαιολάδου αγορά, σημειώνει ότι «στο καλάθι του νοικοκυριού δεν υπάρχει το βιολογικό, αφού το κυρίαρχο πρόβλημα είναι η οικονομική κρίση και η μεγάλη πλειονότητα του κόσμου στοχεύει στο φθηνό προϊόν».