Ξαναγεννήθηκε από τις στάχτες του ο Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Μεσοτόπου

Έτοιμες προς χρήση είναι οι νέες εγκαταστάσεις που θα εξυπηρετήσουν τις ανάγκες της αποθήκευσης ζωοτροφών του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Μεσοτόπου στη Λέσβο.

Πριν από έναν χρόνο, τον Ιούλιο του 2021, οι αποθηκευτικοί χώροι του συνεταιρισμού είχαν καταστραφεί ολοσχερώς από πυρκαγιά, με τις ζημιές να ανέρχονται σε εκατομμύρια ευρώ. Παρ’ όλα αυτά και χάρη στην επιμονή της διοίκησης του συνεταιρισμού, αξιοποιώντας ταμειακά διαθέσιμα και κοινοτικά κονδύλια, οι νέοι αποθηκευτικοί χώροι είναι σχεδόν έτοιμοι σε χρόνο-ρεκόρ.

Στα σκαριά τυροκομείο

Πέραν αυτού, όμως, ο συνεταιρισμός είδε μέσα στην καταστροφή μια ευκαιρία περαιτέρω αναβάθμισής του και ετοιμάζει και νέα τυροκομική εγκατάσταση.

Όπως δήλωσε στην «ΥΧ» ο διευθυντής του συνεταιρισμού, Μάνος Κωνσταντιδέλλης, «καταφέραμε και ανασυνταχθήκαμε. Όλοι μαζί πετύχαμε και ανακατασκευάσαμε τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης των ζωοτροφών.

Παράλληλα, εκτός από τις εγκαταστάσεις αυτές, στήσαμε τη νέα τυροκομική μονάδα. Αν όλα πάνε σύμφωνα με τον σχεδιασμό μας, θεωρούμε ότι θα είμαστε σε θέση να τυροκομήσουμε κάποιες ποσότητες γάλακτος μέσα στο 2023. Ήταν ένα στοίχημα για τη διοίκηση του συνεταιρισμού, εκπέμψαμε ένα σήμα εμπιστοσύνης προς τα μέλη μας, τους προμηθευτές μας και την τοπική κοινότητα. Για τις νέες επενδύσεις δεν επιβαρύνθηκαν καθόλου τα μέλη του συνεταιρισμού. Όλα αυτά με μια σημαντική βοήθεια της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, την οποία θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε», σημείωσε.

Όπως πρόσθεσε ο κ. Κωνσταντιδέλλης, οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης και επεξεργασίας ζωοτροφών μαζί με τους βοηθητικούς χώρους φθάνουν τα 1.500 τετραγωνικά. Σε ό,τι αφορά το υπό κατασκευή τυροκομείο, το έργο εντάχθηκε και χρηματοδοτήθηκε μέσω LEADER. Το ύψος της επένδυσης φθάνει τα 600.000 ευρώ.

Πληρώθηκε με 1,21 ευρώ το πρόβειο

Ο διευθυντής του συνεταιρισμού διευκρίνισε ότι παρά την εξαιρετικά δύσκολη χρονιά που προηγήθηκε, αλλά και τις τρέχουσες δυσκολίες, ο συνεταιρισμός προμηθεύτηκε το γάλα από τα μέλη του στο 1,21 ευρώ το συμβατικό και στο 1,31 ευρώ/κιλό το βιολογικό πρόβειο γάλα, ενώ τα όποια κέρδη από τις εμπορικές δραστηριότητες του συνεταιρισμού θα επιστραφούν στους κτηνοτρόφους.