Αυτό το άρθρο είναι 7 μηνών

Ξανανοίγουν οι αιτήσεις των Βιολογικών Σχημάτων για τους Ιρλανδούς

20.11.2023
1' διάβασμα
xananoigoun-oi-aitiseis-ton-viologikon-schimaton-gia-tous-irlandous-307067

Εν μέσω αυξανόμενου ενδιαφέροντος για τα Βιολογικά Σχήματα (OFS), με τους αιτούντες να έχουν διπλασιαστεί από 2.000 σε 4.000 τον φετινό Ιανουάριο, το αρμόδιο υπουργείο της Ιρλανδίας άνοιξε μία νέα περίοδο υποδοχής αιτήσεων για τη συμμετοχή αγροτών σε αυτά έως τις 8 Δεκεμβρίου 2023. Η μαζική αύξηση της χρηματοδότησης, καθώς και το υψηλότερο ποσοστό ενίσχυσης, θεωρούνται καθοριστικά για το αυξημένο ενδιαφέρον που καταγράφηκε, ενώ επιπλέον κίνητρο εντοπίζεται και στην εισαγωγή μιας πληρωμής συμμετοχής εκτός των ενισχύσεων με βάση την έκταση.

Το εφάπαξ ποσό που προβλέπεται ανέρχεται στα 2.000 ευρώ ανά αιτούντα, ενώ κατόπιν μειώνεται στα 1.400 ευρώ ετησίως για το υπόλοιπο της σύμβασης. Πρόκειται για μια ενίσχυση που αφορά αποκλειστικά σε βιολογικά, καλύπτοντας κόστη που σχετίζονται με τη μετάβαση, όπως η παροχή συμβουλευτικής ή τα κτηνιατρικά έξοδα.

Η μείωση των ελάχιστων απαιτήσεων σε ζωικές μονάδες ανά εκτάριο θεωρείται, επίσης, ότι συνέβαλε στην αύξηση του ενδιαφέροντος. Πέραν των υψηλότερων ποσοστών ενίσχυσης, οι Ιρλανδοί παραγωγοί βιολογικών είναι επιλέξιμοι και για άλλες ενισχύσεις.

Η αρμόδια υπουργός, Pippa Haeckett, αναφέρθηκε στο πρωτόγνωρο ενδιαφέρον που εντοπίζεται για τη βιολογική γεωργία στην Ιρλανδία, σύμφωνα με τον τύπο της χώρας, και εξέφρασε την προσδοκία του υπουργείου αυτό το ενδιαφέρον να αντανακλάται και στις αιτήσεις για τα Σχήματα.