Ξεκίνημα από τα 20 λεπτά/κιλό για το πορτοκάλι χυμοποίησης

Η απουσία του εκπροσώπου της ΕΑΣ ΡΕΑ ήταν το μοναδικό γκρίζο στην συνάντηση που είχαν τα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Συνεταιρισμών Αργολίδας (ΔΕΣΑ) την Τρίτη 28 Νοεμβρίου. Όλα δείχνουν ότι η συγκρότηση της επιτροπής θα έχει ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα τόσο σε ότι αφορά την διαμόρφωση της τιμής του πορτοκαλιού όσο και στις σχέσεις έμπορων και παραγωγών.

Η καινοτομία της νέας προσπάθειας είναι ότι η τιμή του πορτοκαλιού που πάει για χυμοποίηση θα μπαίνει σε διαπραγμάτευση  σε εβδομαδιαία βάση και η πρώτη τιμή σκαρφάλωσε στα 20 λεπτά/κιλό ενώ η τιμή του πορτοκαλιού για εξαγωγή πήγε στα 38 λεπτά το κιλό και στα 45 λεπτά μαζί με τα εργατικά. Σίγουρα θα πρόκειται για μία ξεχωριστή χρονιά στην διαμόρφωση των τιμών και ειδικά της χυμοποίησης εάν σκεφτεί κανείς ότι την περασμένη χρονιά ο χυμός ήταν στα 8 λεπτά το κιλό και η εξαγωγή την αντίστοιχη εποχή έως 24 λεπτά ή 30 λεπτά με τα εργατικά.

Στην συνεδρίαση της  Δ.Ε.Σ.Α. στις 28/11/2023αποφασίστηκαν τα ακόλουθα:

-Κοινή διαπραγμάτευση των τιμών των πορτοκαλιών χυμοποίησης των Αγροτικών Συνεταιρισμών της Αργολίδας.

-Πώληση των πορτοκαλιών εξαγωγής από 29/11/2023 και εφεξής με «επιστρεφόμενα» και όχι «αφαίρεση» ώστε το σύνολο της παραγωγής να παραμένει στα χέρια των παραγωγών.

-Η κοινή διαπραγμάτευση των τιμών των πορτοκαλιών χυμοποίησης θα πραγματοποιείται σε εβδομαδιαίες «παρτίδες» (Από Τετάρτη έως επόμενη Τρίτη κάθε εβδομάδας).

-Έκλεισε η 1η συμφωνία πώλησης πορτοκαλιών χυμοποίησης στην εταιρεία COSMOJUICE IKE (Αφοί Κουταβάκη) που προσέφερε τους καλύτερους όρους και με τιμή 20 λεπτά/κιλό για την παρτίδας από 29/11/2023 έως 05/12/2023.

Στην σύσκεψη δεν μετείχε εκπρόσωπος της Ε.Α.Σ. ΡΕΑ.

Η επόμενη συνεδρίαση της Δ.Ε.Σ.Α. θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 05/12/2023 και ώρα 19:00 στην ΚΑΣΟΑ ΔΑΝΑΟΣ.