Ξεκίνησαν τα σεμινάρια του ΕΛΓΟ για μελισσοκομία και ελαιοκομία σε Σάμο και Λέσβο

Πραγματοποιήθηκε χθες στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου η τελετή έναρξης των νέων καταρτίσεων, που σχεδίασε  ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ και απευθύνονται σε επαγγελματίες αγρότες.

Πρόκειται για μια σειρά από νέα ταχύρρυθμα προγράμματα  κατάρτισης που είναι προσανατολισμένα σε πρακτικά παραδείγματα και μεθοδολογίες και  στόχο έχουν να εκπαιδεύσουν σωστά τους αγρότες σε θέματα της επαγγελματικής τους καθημερινότητας. 

Η αρχή έγινε με δύο προγράμματα που ξεκίνησαν  παράλληλα χθες στη Μυτιλήνη και στη Σάμο και θα ολοκληρωθούν στις 25 Νοεμβρίου 2021.

Στη Μυτιλήνη η κατάρτιση αφορά την ελαιοκομία, ενώ στη Σάμο τη Μελισσοκομία.

Όπως τόνισε  ο Πρόεδρος του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ καθηγητής Σέρκος Χαρουτουνιάν: «η θεματολογία των σεμιναρίων  είναι σχεδιασμένη,  ώστε να ανταποκρίνονται στο έλλειμμα εκπαίδευσης- κατάρτισης που παρουσιάζουν οι ασχολούμενοι με τον πρωτογενή τομέα της χώρας και να καλύπτει όλες τις σύγχρονες τάσεις στην άσκηση της γεωργίας σε μια σειρά από καίριες εξειδικεύσεις. Χαρακτηριστικό τους είναι η έμφαση στην πρακτική άσκηση, αφού τουλάχιστον το 50% των καταρτίσεων αφορά εφαρμογές πεδίου. Επιπλέον, εξειδικευμένα στελέχη της αγοράς θα εκπαιδεύσουν τους ωφελούμενους σε θέματα χρηματοοικονομικής και επιχειρηματικότητας για να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στο ρόλο του αγρότη-επιχειρηματία».

Την οικονομική στήριξη του εγχειρήματος έχει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ενώ τον σχεδιασμό και υλοποίηση των καταρτίσεων υλοποιούν ερευνητές και στελέχη του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, σε συνεργασία με καθηγητές Πανεπιστημίων, επιστήμονες και εκπαιδευτές διαφόρων ειδικοτήτων. Την έναρξη των προγραμμάτων κήρυξαν ο Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου καθηγητής κ. Κ. Μουτζούρης, μαζί με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΟ –  ΔΗΜΗΤΡΑ  καθηγητή κ. Σ. Χαρουτουνιάν και ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης

κ. Π. Κουφέλος, υπό τον συντονισμό του οποίου διοργανώνονται τα σεμινάρια, ενώ παρών ήταν και ο  Αντιπεριφερειάρχης κ. Δ. Κουρσουμπάς. 

Η συνολική διάρκεια των μαθημάτων είναι τέσσερις (4) ημέρες και μπορούν να συμμετέχουν (τηρουμένων των μέτρων covid-19) 20 με 25 καταρτιζόμενοι αγρότες. Θα  ακολουθήσουν αντίστοιχα σεμινάρια στη Χίο και στη Λήμνο, ενώ ανάλογες δράσεις θα γίνουν σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας.

Πέρα από τα αντικείμενα που ήδη έχουν ξεκινήσει, το πλαίσιο των προγραμμάτων συμπεριλαμβάνει για το άμεσο μέλλον και τις καταρτίσεις στα παρακάτω αντικείμενα: εντατική και εκτατική Κτηνοτροφία, Δενδροκομία, Αρωματικά – Φαρμακευτικά Φυτά, Αλιεία, Αμπελουργία, Ορθολογική Χρήση Ύδατος και Εισροών.