Ξενάγηση προσφύγων στο Κτήμα Μερκούρη

Πιο κοντά στην τέχνη της οινοποίησης ήρθαν πρόσφυγες που διαμένουν στο Κέντρο Φιλοξενίας της Μυρσίνης, στο πλαίσιο του προγράμματος εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας και ανάπτυξης δεξιοτήτων για ενήλικες, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι πρόσφυγες επισκέφθηκαν μία από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές μονάδες της Ηλείας, το Κτήμα Μερκούρη, το οποίο έχει καταφέρει να συνδέσει το όνομά του με τη δημιουργία νέων, ξεχωριστών και πρότυπων κρασιών.

Την ξενάγηση διοργάνωσε η ομάδα Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Δεξιοτήτων του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) στην Ανδραβίδα, με τους ιδιοκτήτες του κτήματος, τους αδερφούς Κανελλακόπουλοι, να ανοίγουν διάπλατα τις πόρτες της επιχείρησής τους, για να δουν οι επισκέπτες από κοντά την όλη διαδικασία της οινοποίησης.

Η επίσκεψη

Σκοπός αυτής της επίσκεψης ήταν οι πρόσφυγες, αφενός να μάθουν περισσότερα για την τέχνη της οινοποίησης και αφετέρου να σκεφτούν την ενασχόλησή τους στη βιομηχανία κρασιού. Είχαν βέβαια και την ευκαιρία για μια αξέχαστη εμπειρία φαγητού.

Ξεναγός της ομάδας των προσφύγων της Μυρσίνης και των υπευθύνων του ΔΟΜ ήταν ο ένας εκ των ιδιοκτητών του κτήματος, ο Χρήστος Κανελλακόπουλος, και η βοηθός του, Ρούλα Νάνου. Οι πρόσφυγες ήρθαν σε επαφή με την ιστορία του κτήματος που χρονολογείται από το 1860, αλλά και την εξέλιξη της τέχνης της οινοποιίας, από τα παλαιά εξαρτήματα των αρχών του προηγούμενου αιώνα μέχρι τις σύγχρονες δεξαμενές.

Επιπλέον, ενημερώθηκαν για τα σύγχρονα μέσα χημικού ελέγχου του κρασιού και τις μηχανές εμφιάλωσης, οι οποίες κάθε χρόνο παράγουν περισσότερες από 200.000 φιάλες όλων των ειδών κρασιού. Παράλληλα, επισκέφθηκαν και το Μουσείο Οίνου που έχει δημιουργήσει εντός του κτήματος η οικογένεια Κανελλακόπουλου και περικλείει όλη την ιστορία της και τη διαδρομή της στους δρόμους του κρασιού.

Ο θερμός χαιρετισμός των ιδιοκτητών, αλλά και όλου του προσωπικού του κτήματος, σκοπό είχε να αναδείξει την αξία της φιλοξενίας, αλλά και την αποδοχή της ετερότητας, βασικά στοιχεία της κουλτούρας των οικοδεσποτών.

Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας και ανάπτυξης δεξιοτήτων για ενήλικες περιλαμβάνει ενέργειες επαγγελματικής κατάρτισης σε τεχνικές δεξιότητες που εμφανίζουν αυξητική τάση δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Επιπλέον, πιστοποιεί τις γνώσεις που θα αποκτηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος κατάρτισης, ενώ παρέχει πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας.

Σκοπός της δράσης είναι η ενδυνάμωση των δεξιοτήτων των άνεργων προσφύγων και μεταναστών μέσω συνδυασμένων δράσεων κατάρτισης, συμβουλευτικής και πιστοποίησης, η οποία δυνητικά καταλήγει στην τοποθέτησή τους σε θέσεις απασχόλησης σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, καθώς και στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας της συγκεκριμένης ευάλωτης ομάδας.

Ο ΔΟΜ

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης είναι ο κορυφαίος διακυβερνητικός οργανισμός που προωθεί την ανθρώπινη και εύρυθμη μετανάστευση προς όφελος όλων, με παρουσία σε περισσότερες από 100 χώρες και υποστηρίζοντας 174 κράτη-μέλη για τη βελτίωση της διαχείρισης της μετανάστευσης. Το 2019, ο ΔΟΜ παρείχε υποστήριξη σε 30 εκατ. άτομα, συμπεριλαμβανομένων 23 εκατ. ατόμων (εσωτερικά εκτοπισμένα άτομα, μετανάστες και πρόσφυγες) και 7 εκατ. μέλη κοινοτήτων υποδοχής. Στην Ελλάδα, συνεργάζεται στενά με κυβερνητικούς, διακυβερνητικούς και μη κυβερνητικούς εταίρους.