Η κτηνοτροφία χρειάζεται πολλά περισσότερα από µερικά (καθυστερηµένα) πρόστιµα

γράφει ο Νίκος Λάππας

«Επιτέλους πρόστιµα» έγραφε η «ΥΧ» το περασµένο καλοκαίρι, καθώς η διοίκηση του ΕΛΓΟ είχε (επιτέλους) επιβάλει ποινές σε γαλακτοκοµικές επιχειρήσεις για παραβάσεις του 2016 και του 2017. Λίγο αργότερα, ακολούθησε ο κυβερνητικός ανασχηµατισµός, µε τη νέα ηγεσία του ΥΠΑΑΤ να θέτει την εξυγίανση της αγοράς γάλακτος ως πρωταρχικό µέληµα. Έχει περάσει περίπου µισός χρόνος και, εκτός από την πληρωµή-ανάσα των de minimis τον Δεκέµβριο, ελάχιστα θετικά έχουν γίνει στην αιγοπροβατοτροφία.

ktinotrofos-pomakoxoria
ΦΩΤΟ: ypaithros.gr

Η έκδοση της πολυαναµενόµενης ΚΥΑ για τους ελέγχους και την αγορά γάλακτος, για παράδειγµα, συνεχώς αναβάλλεται, εξαιτίας –όπως επίσηµα αναφέρεται– των νοµοθετικών ή τεχνικών ζητηµάτων που πρέπει πρώτα να επιλυθούν. Μία ΚΥΑ, βέβαια, που από µόνη της και χωρίς τις κατάλληλες πολιτικές πρωτοβουλίες λίγα µπορεί να προσφέρει.

Την ίδια στιγµή, η κεντρική υπηρεσία του υπουργείου εµφανίζεται να µην επιβάλλει πρόστιµα ή στην καλύτερη περίπτωση φαίνεται να ανέχεται γαλακτοκοµικές επιχειρήσεις, οι οποίες, µε βάση τους ελέγχους του ΕΛΓΟ, έχουν προβεί σε πολλαπλές παραβιάσεις της νοµοθεσίας. Επιχειρήσεις που συνεχίζουν να λειτουργούν και να παράγουν λευκά τυριά που διακινούνται ως «φέτα».

Από το υπουργείο διαρρέεται ότι εντατικοί έλεγχοι βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και ότι σύντοµα θα βγουν ονόµατα µεγάλων επιχειρήσεων που παρανοµούν. Το γεγονός αυτό, ωστόσο, δεν εµποδίζει την ουσιαστική κατάργηση των συµφωνητικών ή, στην καλύτερη περίπτωση, τη µετατροπή τους σε µηνιαίας διάρκειας, που ανανεώνονται µέσω αποστολής µηνύµατος στο κινητό τηλέφωνο του κτηνοτρόφου. Δηλαδή, φαινοµένων που δεν ισχύουν σε καµία άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Την ίδια ώρα, υπάρχει έντονη κινητικότητα στον χώρο. Είχαµε σχολιάσει την επίθεση που έκανε στέλεχος της γαλακτοβιοµηχανίας στο ΓΠΑ για τη βράβευση του επιτρόπου Χόγκαν ως ατυχή, καθώς ελάχιστοι πλέον πείθονται ότι το πρόβληµα της φέτας είναι η CEΤA και η συµφωνία του Βιετνάµ. Σε αυτό θα προσθέσουµε και ένα νέο στοιχείο. Τις «διαρροές έγκυρων πληροφοριών» κάποιων µεµονωµένων επιχειρήσεων ότι σύντοµα θα δοθεί πρόωρη συνταξιοδότηση στους κτηνοτρόφους ανάλογα µε το µέγεθος του κοπαδιού και τον όγκο πωλήσεων, καλώντας τους να συνεχίσουν και να «κάνουν υποµονή», αποδεχόµενοι βέβαια τις συνεχείς µειώσεις τιµών, θα προσέθετε κάποιος.