Κτηνοτρόφοι κατά εμπόρων και ΕΦΕΤ για τα απούλητα ζώα

των Αντώνη Ανδρονικάκη, Μαρίας Αμπατζή, Γιώργου Ρούστα, Αφροδίτης Χρυσοχόου
Μετράνε ζημιές στη Βόρεια Ελλάδα οι κτηνοτρόφοι, λόγω των ακυρώσεων παραγγελιών χιλιάδων αμνοεριφίων από τους εμπόρους. Το κλίμα είναι βαρύ μετά και την ενημερωτική ερμηνεία του ΕΦΕΤ περί «εγχώριων σφαγίων», που ανέδειξε στο προηγούμενο φύλλο της η «ΥΧ». Aντίθετα με τους συναδέλφους τους στη Μακεδονία, οι Θεσσαλοί κτηνοτρόφοι δήλωσαν ικανοποιημένοι για τη ροή και τις τιμές της πασχαλινής αγοράς. Στον απόηχο των γεγονότων, ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ παραχώρησε δηλώσεις στην εφημερίδα μας, ενημερώνοντάς μας ότι το ΥΠΑΑΤ κινείται προς αποκατάσταση της παρερμηνείας που δημιουργήθηκε από την εν λόγω ανακοίνωση.
Κιλκίς: Βαρύ το κλίμα λόγω χιλιάδων απούλητων αμνοεριφίων
Βαρύ είναι το πλήγμα στις τάξεις των κτηνοτρόφων της Βόρειας Ελλάδας, που έμειναν με την παραγωγή τους ανά χείρας, καθώς δεν κατάφεραν να πουλήσουν τα αμνοερίφια, τα οποία προόριζαν για την αγορά του Πάσχα.
Το κλίμα προδιαγράφηκε εξαρχής στραβό, όταν δύο εβδομάδες πριν από τις γιορτές οι εκτιμήσεις για τις τιμές στα αμνοερίφια έφταναν στα ύψη, καθορίζοντας σημαντικά την καταναλωτική κίνηση και τις εμπορικές συναλλαγές. Την ήδη δύσκολη κατάσταση επιδείνωσε η ανακοίνωση του ΕΦΕΤ στις 15 Απριλίου, που «βάφτιζε» εγχώρια τα σφάγια αμνοεριφίων που έχουν εκτραφεί σε κράτος-μέλος της ΕΕ αρκεί να έχουν σφαχτεί στην Ελλάδα, προδιαγράφοντας για τους Βορειοελλαδίτες κτηνοτρόφους τη δική τους Εβδομάδα των Παθών. Όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Παιονίας, Θωμάς Καρυπίδης, «παίχτηκε ένα παιχνίδι στις πλάτες μας. Αποτέλεσμα ήταν η αγορά να κατακλυστεί με χιλιάδες εισαγόμενα αμνοερίφια από τη Ρουμανία και άλλες χώρες των Βαλκανίων και να μείνουν περίπου 20.000 αδιάθετα ελληνικά αρνιά».
Ανατ. Μακεδονία – Θράκη: Πολιτικές ευθύνες «δείχνουν» οι κτηνοτρόφοι
Προμελετημένη από λίγους μεγαλεμπόρους χαρακτηρίζει τη φετινή αγοραπωλησία των αμνοεριφίων και τις εισαγωγές από βαλκανικές χώρες ο Μιχάλης Ψαλτικίδης, πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Δράμας. Όπως υποστηρίζει, «οι τιμές έπεσαν κατακόρυφα λόγω αθρόων εισαγωγών από τη Ρουμανία και την Κροατία.
Επίσης, ήρθαν σφαγμένα ζώα από τα Σκόπια. Το μεγάλο κόλπο ήταν ότι ήρθαν ζώντα ζώα από τη Ρουμανία, σφάχτηκαν σε ελληνικά σφαγεία και σφραγίστηκαν με τη σφραγίδα της ΕΕ. ‘‘Ελληνοποιήθηκαν’’ με νόμιμο τρόπο τυπικά, αλλά παράνομο επί της ουσίας». Ο ίδιος πρόσθεσε, τέλος, ότι πρέπει να συνάπτονται γραπτές συμφωνίες για την αγορά του Πάσχα, όπως γίνεται με τις γαλακτοβιομηχανίες.
Θεσσαλία: Θετικός ο απολογισμός, ικανοποιητικές οι τιμές
Θετικός είναι ο απολογισμός της πασχαλινής αγοράς για τους θεσσαλούς κτηνοτρόφους, καθώς δεν έμειναν αδιάθετα αμνοερίφια, ενώ και οι τιμές που απόλαυσαν οι παραγωγοί κρίνονται ικανοποιητικές. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, Γιάννη Γκουρομπίνο, «εν αντιθέσει με τη Μακεδονία, στη Θεσσαλία απορροφήθηκαν όλα τα διαθέσιμα αρνιά και κατσίκια, με μια πολύ καλή ροή να καταγράφεται ιδιαίτερα λίγες μέρες πριν από το Πάσχα των Καθολικών.
Σχολιάζοντας τις καταγγελίες της Ομοσπονδίας Κρεοπωλών, αλλά και συναδέλφων του από τη Μακεδονία για «παράνομες ελληνοποιήσεις και για τρύπα στον Κανονισμό του ΕΦΕΤ που επέτρεψε να βαφτιστούν τα ρουμάνικα αρνιά ελληνικά», ο Ελασσονίτης κτηνοτρόφος υπενθύμισε την πρόταση της Ομοσπονδίας περί υποχρεωτικής αναγραφής της χώρας προέλευσης στη σφραγίδα κάθε ζώου. «Αυτό θα βάλει κανόνες στην αγορά», σημείωσε.
Προέδρος ΕΦΕΤ σε «ΥΧ»:
|