Δυο κυρίες μαγειρεύουν νόστιμες “Γουµένισσες” από φρέσκα φρούτα του Πάϊκου

Δυο κυρίες μαγειρεύουν νόστιμες
-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Η ιστορία του επιχειρηματικού ταξιδιού της Δήµητρας Δάρτση και της κόρης της Αννας μαζί με τις ιστορίες του τόπου και των προϊόντων του, της συνταγών και των γεύσεων

Όλα αυτά έχουν όνομα: Οι Γουμένισες. Θα τις έχετε συναντήσει προφανώς στα ράφια νέο-μπακάλικων, delicatessen καταστημάτων αλλά και σούπερ μάρκετ. Ως ευγενικές κυρίες είναι σίγουρο πως θα έχουν σπεύσει να σας συστηθούν και να σας κεράσουν… Μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού (το αξεπέραστο κάστανο), κυδώνι πελτέ και κυδωνόπαστο, μουστάρδες (η παραδοσιακή Θεσσαλονίκης), κέτσαπ, dips πιπεριάς κα..

Δυο κυρίες μαγειρεύουν νόστιμες "Γουµένισσες" από φρέσκα φρούτα του Πάϊκου

-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Για τις δικές μας συστάσεις παραπέμπω σε κείμενα στο site www.oigoumenisses.gr τους όπου η ταυτότητα τους είναι «ο εύφορος τόπος, τα αγνά υλικά, η αξία των παραδόσεων, έµπειρα χέρια που µαγειρεύουν µε µεράκι, αλλά και επαγγελµατισµός, όραµα και φρέσκες ιδέες». 

Το ταξίδι τους ξεκίνησε κάπως έτσι: «Το 2000, στο χωριό Γρίβα του όρους Πάικου, ανοίξαµε το εργαστήριό µας για να φτιάξουµε τις νοστιµιές που αγαπήσαµε παιδιά, βάζοντας στις συνταγές όσα µας µάθαν οι γιαγιάδες µας: διαλεχτά υλικά, τέχνη και αγάπη! 
Λαχανικά και φρούτα εποχής, πρόβειο γάλα και αυγά φτάνουν στο εργαστήριό µας από τους παραγωγούς του Πάικου, για να γίνουν γλυκά του κουταλιού, σπιτικές µαρµελάδες, σάλτσες, τραχανάς και χυλοπίτες.

Δυο κυρίες μαγειρεύουν νόστιμες "Γουµένισσες" από φρέσκα φρούτα του Πάϊκου

Η παραγωγή µας που ξεκινά το Μάιο, όταν η γη απλόχερα δίνει τους καρπούς της, λήγει το Φλεβάρη και είναι τόση, ώστε να επαρκεί για ένα έτος. Τα φρούτα της άνοιξης, τα λαχανικά του Αυγούστου, χειµωνιάτικα κάστανα και κυδώνια µαγειρεύονται στον καιρό τους µε τον παραδοσιακό τρόπο και συσκευάζονται µε δική µας φροντίδα, χωρίς συντηρητικά και υποκατάστατα.

Ένα από τα πιο αγαπημένα είναι το κυδωνόπαστο. Γίνεται χάρις σε µια παραδοσιακή συνταγή της Μακεδονίας που άντεξε στο πέρασµα των χρόνων. Είναι οι πιπερνιές, µια καταπληκτική παραδοσιακή τοπική µους µε πιπεριές, ντοµάτες και µελιτζάνες, η δηµοφιλής Παραδοσιακή µουστάρδα της Θεσσαλονίκης, οι υπέροχες µουστάρδες µε µέλι και η πικάντικη, το ριζότο µε άγρια µανιτάρια, η έτοιµη σούπα τραχανά.

Οι µαρµελάδες και τα γλυκά κουταλιού Οι Γουµένισσες παράγονται µόνο από τα φρέσκα φρούτα του Πάϊκου, µε τους παλιούς παραδοσιακούς τρόπους του χωριού, αργά, σε µικρές χάλκινες κατσαρόλες. Έτσι οι γεύσεις τους µας φέρνουν εικόνες από τα παιδικά µας χρόνια.

Τα προϊόντα µας δεν περιέχουν πρόσθετα ή συντηρητικά, ούτε γλυκόζη ή τεχνικές πηκτίνες. Για την παρασκευή τους δεν χρησιμοποιείται καν νερό παρά µόνο φρέσκο φρούτο. Έτσι έχουν περιεκτικότητα σε φρούτο πάνω από 90% και ελαφριά γεύση.

Με αγάπη για τις καλές γεύσεις και την διατροφική αξία της παραδοσιακής κουζίνας».

Ας γνωρίσουμε, όμως, και τα πρόσωπα: Η Δήµητρα Δάρτση είναι η εμπνεύστρια, ιδρύτρια και δημιουργός των «Γουµενισσών». 

Όπως διαβάζουμε στο site τους:  Η Δήμητρα είναι «γέννηµα θρέµµα της περιοχής, γνωρίζει καλά τα προϊόντα και τις γευστικές παραδόσεις του τόπου, στον οποίο έµαθε να µοιράζεται το µόχθο και την αγάπη των ανθρώπων για τη γη. Από παιδί παρακολουθούσε τη µητέρα και τη γιαγιά της να διαλέγουν τα καλύτερα φρούτα από το κτήμα για να τα κάνουν µε περίσσια τέχνη µαρµελάδες και γλυκά του κουταλιού.

Καλά κρυµµένο από την υπόλοιπη οικογένεια,το γλυκό του κουταλιού και ιδίως το “ασπροκέρασο”, ήταν εκείνα τα χρόνια το καµάρι της νοικοκυράς, που φυλάσσονταν ως θησαυρός για να κεραστεί στους “µουσαφίριδες”, ως επίσηµο γλυκό. Οικογενειακά γευστικά μυστικά, γλυκιές παραστάσεις και η αγάπη για την παράδοση ήταν που την ενέπνευσαν να µεταφέρει τις σπιτικές λιχουδιές στα ράφια των καταστημάτων».

Σήµερα µαζί µε την κόρη της Άννα, αποτελούντο δυναµικό δίδυµο των Γουµενισσών.

Πηγή: www.protothema.gr

-Διαφήμιση-
gaia epicheirein congress