Λακωνία: Συσπείρωση δυνάμεων για το μέλλον των οινοποιών

Μια ιδιαίτερα κακή χρόνια βιώνει η οινοποιία στη Λακωνία, αφού η μείωση της παραγωγής οινοστάφυλων αναμένεται να ξεπεράσει κάθε πρόβλεψη.

Ο οινοποιός Δημήτρης Τσιμπίδης τονίζει ότι «μετά τον Ιούνιο, ήταν αδύνατον να σταματήσουμε τον περονόσπορο. Για να σας δώσω να καταλάβετε την έκταση της ζημιάς, από τα 120 στρέμματα φέτος τρύγησα μόνο τα 12! Η ίδια κατάσταση επικράτησε σε όλα τα οινοποιεία της περιοχής. Η ζημιά είναι συνολική».

Οι πρώτες επαφές με τους βουλευτές είχαν ως αποτέλεσμα τη μερική καταγραφή της ζημιάς από τον ΕΛΓΑ, χωρίς όμως να υπάρχει κάτι δεδομένο. Όπως εξηγεί ο κ. Τσιμπίδης, «ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ υποστηρίζει ότι η ζημιά στη Λακωνία είναι 40%-50% συνολικά για τις νόμιμες καλλιέργειες».

Μετά τις ζημιές που καταγράφηκαν, η αλλαγή της αγοράς ήταν δεδομένη και εκφράστηκε όπως αναμενόταν με θεαματική άνοδο, αφού, όπως αναφέρει ο Δημήτρης Τσιμπίδης, «η αγορά άλλαξε συμπεριφορά και όσοι ήταν τυχεροί και δεν έπαθαν ζημιές, πούλησαν πολύ πιο ακριβά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι ενώ την περασμένη χρονιά αγόραζα καλό σταφύλι Ροδίτες με 40 λεπτά, φέτος μου ζητάνε 75 λεπτά και όπως μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτό δεν είναι δυνατόν με αυτές τις τιμές να αγοράσεις τις ίδιες ποσότητες. Φυσικά, όλες αυτές τις αυξήσεις δεν θα μπορέσουμε πλέον να τις πάρουμε πάνω μας. Ένα μέρος θα φύγει και προς την πλευρά του καταναλωτή».

Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές, κλείνοντας τη συζήτηση, τονίζει ότι «εάν δεν μαζευτούν παραγωγοί και οινοποιοί να γίνουν όλοι μία γροθιά, σε λίγα χρόνια θα υπάρχουν πολλά και σημαντικά προβλήματα για όλους μας. Από τον έμπορο, τον παραγωγό και τον οινοποιό, όλοι θα περάσουν ιδιαίτερα δύσκολες στιγμές».