Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας – Βιωματικό εργαστήριο για την παρασκευή της παραδοσιακής θεσσαλικής πίτας

Στις μέρες μας, ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει απομακρύνει μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού από το παραδοσιακό πρότυπο της ελληνικής διατροφής, το οποίο έχει αντικατασταθεί σε μεγάλο βαθμό από ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες και καθιστικό τρόπο ζωής.

«Γεύσεις παράδοσης»

Δεδομένων των ευεργετικών επιδράσεων της ελληνικής παραδοσιακής διατροφής στη διατήρηση και στην προαγωγή της υγείας, το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας (ΛΙΜΛ)-Γιώργος και Λένα Γουργιώτη στη Λάρισα εγκαινίασε έναν κύκλο βιωματικών εργαστηρίων για ενήλικες με θέμα «Γεύσεις παράδοσης».

Προ ημερών, πραγματοποιήθηκε το πρώτο εργαστήριο, με θέμα την «παρασκευή της παραδοσιακής θεσσαλικής πίτας», το οποίο ξεκίνησε με χαιρετισμό του αντιπροέδρου του ΛΙΜΛ, Άρη Καρτσαφλέκη, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε εισαγωγή από την επιστημονική υπεύθυνη του μουσείου, Φανή Καλοκαιρινού, για τη γαστρονομική κουλτούρα των πληθυσμών ως φορέα μνήμης.

Ακολούθησε ομιλία από τη διαιτολόγο-διατροφολόγο MSc Αναστασία Σιατήρα για τη σημασία και τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής, με ειδική αναφορά στη διατροφική αξία της παραδοσιακής πίτας. Επίσης, παρουσιάστηκαν προτάσεις για την ένταξη της θεσσαλικής πίτας σε ένα υγιεινό πρόγραμμα καθημερινής διατροφής για ενήλικες, αλλά και για τα παιδιά.

Στο βιωματικό εργαστήριο, οι συμμετέχοντες παρασκεύασαν τη θεσσαλική πίτα υπό την καθοδήγηση της Αριστέας Μπέσιου, παλαιού μέλους του συλλόγου, και της Ειρήνης Κόκκα, οι οποίες έδειξαν τον τρόπο ανοίγματος φύλλου για την παρασκευή της και μίλησαν για τα μυστικά και την παράδοσή της.

Τα επόμενα εργαστήρια με θέμα την παραδοσιακή διατροφή θα πραγματοποιούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα στον χώρο του μουσείου και θα ανακοινώνονται νωρίτερα για έγκαιρη δήλωση συμμετοχής από τους ενδιαφερόμενους.