Λάθη στο Ε9 φουσκώνουν τον ΕΝΦΙΑ των αγροτών

Πέντε φορές πάνω ο φόρος, αν δεν έχουν δηλωθεί σωστά μαντριά και αποθήκες

apothiki-agrotiki
Αντιμέτωποι με υπέρογκες και άδικες επιβαρύνσεις κινδυνεύουν να βρεθούν όσοι αγρότες δεν έχουν δηλώσει σωστά στο E9 τυχόν γεωργικά ή κτηνοτροφικά κτίσματα που έχουν στα αγροτεμάχιά τους, καθώς είναι πολύ πιθανό το σύστημα να τα «διαβάσει» ως κατοικίες, ανεβάζοντας κατακόρυφα τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ.

των Φωτεινής Μακρή, Γιάννη Τσατσάκη

Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς, κτήρια αγροτικής ή κτηνοτροφικής χρήσης, όπως στάνες, μαντριά, αποθήκες κ.λπ., που βρίσκονται μέσα σε αγροτεμάχια δεν επιβαρύνουν τους κατόχους των τελευταίων με επιπλέον φόρο ακινήτων, με την προϋπόθεση βέβαια ότι έχουν δηλωθεί ως τέτοια στο E9 μέσω των σχετικών στηλών.

Πιο συγκεκριμένα, τα «ειδικά κτήρια κτηνοτροφικής χρήσης» θα πρέπει να έχουν καταχωρηθεί στον Κωδικό 52 του Πίνακα 1, Στήλη 9, ενώ αντίστοιχα για τα γεωργικά κτίσματα θα πρέπει, πέρα από τη στήλη 17 του Πίνακα 2 (όπου αναγράφεται η συνολική επιφάνεια των κτισμάτων που βρίσκονται εντός του αγροτεμαχίου), να συμπληρωθεί και η κατηγορία του ακινήτου στις στήλες 17α ή 17β ή 17γ).

Υπενθυμίζεται εδώ ότι ως γεωργικά ή κτηνοτροφικά κτήρια-αποθήκες λογίζονται από τον νομοθέτη τα αυτοτελή κτήρια ή παρακολουθήματα αυτοτελούς κτηρίου στα οποία φυλάσσονται ζωοτροφές, σπόροι, γεωργικά εργαλεία και μηχανήματα, όπως επίσης και τα κτήρια που στεγάζουν ζώα και στα οποία εκτελούνται απλές εργασίες εκτροφής και γενικά φροντίδας ζώων.

Αντίθετα, στην έννοια των γεωργικών και κτηνοτροφικών κτηρίων και αποθηκών ΔΕΝ περιλαμβάνονται τα κτήρια όπου πραγματοποιείται μαζική διαλογή, οργανωμένη συλλογή, επεξεργασία, συσκευασία ή μεταποίηση αγροτικών ή/και κτηνοτροφικών προϊόντων. Το ίδιο ισχύει και για τα σφαγεία, όπως και τα ψυγεία. Όλα τα προηγούμενα εντάσσονται στην κατηγορία των βιομηχανικών – βιοτεχνικών κτηρίων.

Επομένως, εφόσον ο αγρότης κατέχει αγροτεμάχιο μέσα στο οποίο υπάρχει κτίσμα, το οποίο δεν συνιστά κατοικία, αλλά γεωργικό κτίσμα ή αποθήκη ή κτήριο επαγγελματικής στέγης, πρέπει να ελέγξει εάν στο Ε9 έχει δηλώσει σωστά το κτίσμα αυτό, ώστε να αποφύγει τον…. πενταπλασιασμό του φόρου που προβλέπει σε τέτοιες περιπτώσεις ο νόμος.

Με πρόστιμο η εκπρόθεσμη υποβολή

Τα καλά νέα είναι ότι, έστω και εκ των υστέρων, οι αγρότες θα μπορούν να προχωρήσουν σε διορθώσεις λαθών ή παραλείψεων στο E9 μέσω της εφαρμογής «Ε9 περιουσιολόγιο» στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ, ώστε να εμφανίζεται η σωστή εικόνα του ακινήτου τους και, φυσικά, να γλυτώσουν τον επιπλέον φόρο. Τα κακά νέα είναι ότι για να το πράξουν αυτό θα επιβαρυνθούν με πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής, ύψους τουλάχιστον 100 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι τα αγροτεμάχια, όπως και οι εκτάσεις εκτός σχεδίου, απαλλάσσονται από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ, ο οποίος υπολογίζεται και επιβάλλεται με κλίμακα στη συνολική αξία δικαιωμάτων σε ακίνητα. Επιπλέον, για τα κτίσματα αγροτικής/κτηνοτροφικής χρήσης τόσο ο συντελεστής ειδικών κτηρίων όσο και ο συντελεστής βοηθητικών χώρων είναι μηδενικοί.

Ακριβό το τίμημα για τις 12 δόσεις

Με την ανάρτηση των εκκαθαριστικών στο taxisnet την Τρίτη 27 Αυγούστου, άρχισε και η αντίστροφη μέτρηση για την πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου που πρέπει να πραγματοποιηθεί μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου. Συνολικά, οι δόσεις είναι πέντε, με την προθεσμία για την τελευταία να εκπνέει στις 31 Ιανουαρίου 2019. Μάλιστα, οι δόσεις Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου συμπίπτουν με την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής της 2ης και της 3ης δόσης του φόρου εισοδήματος αντίστοιχα.

Σε κάθε μήνα μη καταβολής της δόσης του ΕΝΦΙΑ αντιστοιχεί προσαύξηση φόρου 0,73%. Για όσους το επιθυμούν, υπάρχει και η δυνατότητα πληρωμής σε 12 δόσεις, μέσω της πάγιας ρύθμισης του ν. 4152/2013 στην οποία μπορούν να ενταχθούν πριν καταστεί ληξιπρόθεσμη η πρώτη δόση. Ωστόσο, το τίμημα σε αυτή την περίπτωση είναι το «τσουχτερό» επιτόκιο, το οποίο ανέρχεται στο 5%.

Σημειωτέον ότι όσοι φορολογούμενοι είναι ενταγμένοι σε ρύθμιση, για να τη διατηρήσουν, θα πρέπει να μη δημιουργούν νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές. Επομένως, θα πρέπει είτε να καταβάλλουν τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ εμπρόθεσμα είτε να τις εντάξουν και αυτές σε ρύθμιση

.

Ποιοι δικαιούνται έκπτωση 50% ή 100%

Ο φετινός ΕΝΦΙΑ έχει υπολογιστεί βάσει των νέων τιμών ζώνης που ανακοινώθηκαν τον Ιούνιο, ενώ, πέρα από κάποιες μικρές αλλαγές στα κλιμάκια (το πρώτο από τα 500 ευρώ πήγε στα 550 ευρώ και το τρίτο από τα 1.000 στα 1.050 ευρώ), αυξήθηκε από τα 200.000 ευρώ στα 250.000 ευρώ το αφορολόγητο για τον συμπληρωματικό φόρο. Για τα γήπεδα/αγροτεμάχια, ο φόρος ξεκινάει από το 1 ευρώ/στρέμμα, συνυπολογίζονται ωστόσο κι άλλοι συντελεστές όπως η θέση του αγροτεμαχίου, η άρδευσή του, η χρήση του κ.λπ.

Ορισμένες κατηγορίες δικαιούνται μείωση 50% στον φόρο ή και πλήρη απαλλαγή. Ειδικότερα, έκπτωση 50% δικαιούνται όσοι πληρούν σωρευτικά τις εξής προϋποθέσεις:

  1. Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τα 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον/τη σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας.
  2. Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων που κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειας δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.
  3. Η συνολική αντικειμενική αξία κτισμάτων και εντός σχεδίου οικοπέδων δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ (άγαμος), τα 150.000 ευρώ (έγγαμος δίχως παιδιά ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο) και τα 200.000 ευρώ (έγγαμος με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα).

Πλήρη απαλλαγή δικαιούνται οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή έχουν ανάπηρα άτομα σε ποσοστό 80% και άνω εφόσον σωρευτικά:

  1. Το ετήσιο συνολικό καθαρό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον/τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
  2. Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων του φορολογούμενου και των μελών της οικογένειάς του (συνυπολογιζόμενων του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος) δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

Το χρονοδιάγραμμα εξόφλησης του ΕΝΦΙΑ

Αριθμός δόσεων

Καταληκτική ημερομηνία

1η

 28/9/2018

2η

31/10/2018

3η

30/11/2018

4η

28/12/2018

5η

 31/1/2019