Κυρώσεις για λαθροϋλοτομία στην Ηλεία

Κυρώσεις για λαθροϋλοτομία

Σε έξαρση βρίσκεται τον τελευταίο καιρό η λαθροϋλοτομία στον Νομό Ηλείας. Το Δασαρχείο Πύργου, κατά τη διάρκεια ελέγχων, διαπίστωσε σε πέντε διαφορετικές θέσεις, να διενεργείται παράνομη υλοτομία ή να κατέχονται καυσόξυλα χωρίς τα νόμιμα δασοκομικά έγγραφα. 

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του το Δασαρχείο Πύργου, κατά τη διάρκεια ελέγχων από τους δασικούς υπαλλήλους, διαπιστώθηκε η διενέργεια παράνομης υλοτομίας σε τρεις θέσεις στην περιοχή του δρυοδάσους Φολόης και σε δύο στην περιοχή του παραποτάμιου δάσους Αλφειού.

Το Δασαρχείο συστήνει στους πολίτες να αποφεύγουν φαινόμενα παράνομης υλοτομίας, διότι και το περιβάλλον υποβαθμίζουν, αλλά και υφίστανται σοβαρές ποινικές και οικονομικές κυρώσεις.

Σε περίπτωση εντοπισμού περιστατικού παράνομης υλοτομίας, προβλέπεται η μήνυση του δράστη και η επιβολή μεγάλων προστίμων, στο πενταπλάσιο της αξίας των ξύλων. Επίσης, γίνεται κατάσχεση όχι μόνο των ξύλων, αλλά και των μέσων κοπής τους και μεταφοράς τους. Τα κατασχεθέντα καυσόξυλα αποδίδονται σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες έναντι συμβολικού τιμήματος.