Σε λειτουργία η πλατφόρμα για τις «νέες» 120 δόσεις

Άνοιξε από χθες, Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου το απόγευμα η πλατφόρμα για τη νέα, βελτιωμένη εκδοχή των 120 δόσεων για τα χρέη προς την εφορία.

Σε πρώτη φάση, η εφαρμογή υποδέχεται αιτήσεις φορολογουμένων που ζητούν να ρυθμίσουν για πρώτη φορά ενώ, όπως διευκρίνισε την Τετάρτη με δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, από την επόμενη εβδομάδα θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις και οι οφειλέτες που έχουν ενταχθεί στις προϊσχύουσες διατάξεις αλλά θέλουν να αξιοποιήσουν τα οφέλη του νέου καθεστώτος.

Τα πλέον σημαντικά από αυτά έχουν να κάνουν με:

  • Τη μείωση του επιτοκίου από το 5% στο 3% η οποία γίνεται αυτοματοποιημένα μετά την παρέλευση διμήνου από τη δημοσίευση του νόμου
  • Τη μείωση της ελάχιστης δόσης από το 5% στο 3%
  • Τη δυνατότητα που έχει πλέον ο φορολογούμενος να προακαταβάλει ποσό διπλάσιο της μηνιαίας δόσης, κερδίζοντας ισόποση απαλλαγή επί των συνολικών τόκων και προσαυξήσεων
  • Τη δυνατότητα ένταξης που έχουν πλέον και οι επιχειρήσεις με βασική οφειλή έως 1 εκατ. ευρώ να ρυθμίσουν το χρέος τους σε έως και 120 δόσεις.
  • Την πρόβλεψη  για άμεσο πάγωμα των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης. Για παράδειγμα δίνεται η δυνατότητα αποδέσμευσης των τραπεζικών λογαριασμών επί των οποίων έχει επιβληθεί κατάσχεση για οφειλές οι οποίες τώρα ρυθμίζονται. Ο οφειλέτης θα πρέπει να εισέλθει σε ειδική εφαρμογή του taxisnet στο www.aade.gr με τη χρήση των προσωπικών  κωδικών του και να εκτυπώσει βεβαίωση αποδέσμευσης την οποία γνωστοποιεί στην τράπεζα ή σε τρίτο εντός μηνός από την έκδοσή της.

Απαραίτητη προϋπόθεση, βέβαια, είναι ο οφειλέτες να τηρεί ανελλιπώς τις νέες υποχρεώσεις του.

Αναλυτικό ρεπορτάζ μπορείτε να διαβάσετε στο φύλλο της εφημερίδας «Ύπαιθρος Χώρα» που κυκλοφορεί την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου στα περίπτερα όλης της χώρας.