Πλατφόρμα για την παρακολούθηση του δάκου ανακοίνωσε η ΕΔΟΕ

Διαδικτυακή πλατφόρμα για την ηλεκτρονική καταγραφή, αυτόματη ενημέρωση, στατιστική επεξεργασία και γραφική απεικόνιση των στοιχείων που συλλέγονται από τις δακοπαγίδες ανακοίνωσε η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου (ΕΔΟΕ), ώστε να συμβάλει στη διαδικασία παρακολούθησης του εντόμου.

Η δημιουργία της αποσκοπεί στην βελτίωση των αποτελεσμάτων της δακοκτονίας, η οποία «παρουσιάζει πολύ σοβαρά, χρονίζοντα δομικά προβλήματα» όπως επισημαίνει στο σχετικό δελτίο τύπου, καθώς δεν έχει εκσυγχρονιστεί επί δεκαετίες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το εγχείρημα www.esie.gr , προϊόν πολύμηνων εργασιών, αποτελεί ένα εύχρηστο εργαλείο το οποίο προσφέρεται δωρεάν σε όλες τις ΔΑΟΚ ή τους Συνεταιρισμούς που θα εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους στη Διεπαγγελματική, από την οποία θα λάβουν γραπτώς και τις απαραίτητες οδηγίες.

Για την εγγραφή σε αυτή απαιτείται μόνο το email του χρήστη, ενώ για τη χρήση της, οι παγιδοθέτες θα πρέπει να διαθέτουν τηλέφωνα που συνδέονται σε δίκτυο 3G ή 4G, ώστε να μπορούν να καταγράφονται οι συντεταγμένες των παγίδων από τις επισκέψεις τους, παρέχοντας άμεσα τα στοιχεία των πληθυσμών που συγκεντρώνονται σε αυτές.

«Θεωρούμε ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στα πλαίσια της Εθνικής Στρατηγικής για το ελαιόλαδο, καθώς επιτρέπει για πρώτη φορά την καταγραφή, ανάλυση και αξιολόγηση των στοιχείων από τις δακοπαγίδες κάθε περιοχής (τομέα, Νομού, κλπ)» δηλώνει του ο πρόεδρος της ΕΔΟΕ, Μανώλης Γιαννούλης.

Πρόκειται, άλλωστε, για ένα αίτημα των παραγωγών επί πολλά έτη, το οποίο μπόρεσε να υλοποιηθεί φέτος «λόγω και της αμέριστης συμπαράστασης του υπΑΑΤ, Σπήλιου Λιβανού προς τη Διεπαγγελματική», καταλήγει η ανακοίνωση.