Ο Λευτέρης Αραπάκης ονομάστηκε πρέσβης για τη Mεσογειακή Ακτή από το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος του ΟΗΕ

Τον τιμητικό τίτλο του πρέσβη για τη Μεσογειακή Ακτή από το Σχέδιο Δράσης για τη Μεσόγειο του Προγράμματος του ΟΗΕ για το Περιβάλλον (UNEP MAP), και συγκεκριμένα από το Κέντρο Περιφερειακής Δράσης (PAP/RAC) που εδρεύει στο Σπλιτ της Κροατίας, έλαβε ο Λευτέρης Αραπάκης.

Περίπου πριν από ένα χρόνο, ο 27χρονος Λευτέρης Αραπάκης είχε βραβευτεί από το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος του ΟΗΕ ως Νέος Πρωταθλητής της Γης για την Ευρώπη το 2020 για τη νεοφυή επαγγελματική σχολή αλιείας ΕΝΑΛΕΙΑ, η οποία εκπαιδεύει, ενισχύει και παρέχει κίνητρο στην τοπική αλιευτική κοινότητα να συλλέξει τα πλαστικά από τη θάλασσα, επιτρέποντας έτσι στα αποθέματα ψαριών και στο οικοσύστημα να ανακάμψουν.

Ο τίτλος του πρέσβη για τη Μεσογειακή Ακτή απονέμεται σε άτομα που μέσω του έργου τους και της δέσμευσής τους, αποτελούν πηγή έμπνευσης για την προστασία και τον σεβασμό των ακτών και του περιβάλλοντος.

Η ανακοίνωση έγινε από τη διευθύντρια του Κέντρου Περιφερειακής Δράσης του UNEP/MAP Ζέλκα Σκάρισιτς, στο πλαίσιο του πρόσφατου εορτασμού της Ημέρας Μεσογειακής Ακτής. Η απόφαση να βραβεύσουμε τον Λευτέρη Αραπάκη είναι μία αναγνώριση της αξιοσημείωτης συμβολής του για μια πιο καθαρή Μεσόγειο, είπε η Σκάρισιτς.

Εναλεία: Η πρώτη σχολή επαγγελματικής αλιείας στην Ελλάδα

«Η Μεσόγειος είναι μία από τις πιο μολυσμένες περιφερειακές θάλασσες. Η θαλάσσια μόλυνση έχει σοβαρές περιβαλλοντικές και κοινωνικοοικονομικές συνέπειες συμπεριλαμβανομένης της ανθρώπινης υγείας.  Η εμπνευσμένη δουλειά του Λευτέρη Αραπάκη στην ΕΝΑΛΕΙΑ είναι σημαντική, καθώς ότι οι ατομικές και τοπικές πρωτοβουλίες που καθοδηγούνται από πάθος και τις κοινές προτεραιότητές μας, είναι κρίσιμης σημασίας και συμπληρωματικές των δράσεων που λαμβάνονται σε περιφερειακό επίπεδο» επισήμανε.

Εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση, ότι ο ενθουσιασμός και οι πρωτοβουλίες του Λευτέρη θα τον καταστήσουν έναν άριστο πρέσβη για τη Μεσογειακή Ακτή.

Ο Λευτέρης Αραπάκης, ο οποίος προέρχεται από οικογένεια ψαράδων, το 2016 ίδρυσε την ΕΝΑΛΕΙΑ, την πρώτη επαγγελματική σχολή αλιείας στην Ελλάδα. Στόχος του ήταν να ενσωματώσει φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές στη δουλειά του και να ενθαρρύνει τους ψαράδες να μαζεύουν το πλαστικό που συναντούσαν στη Μεσόγειο.

Χάρη στην πρωτοβουλία του, οι ψαράδες που συνδέθηκαν με την κοινωνική του επιχείρηση απομακρύνουν περίπου 20 τόνους πλαστικού από τη θάλασσα κάθε μήνα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Επισημαίνεται επίσης, πως η συνεργασία με έναν οργανισμό που βρίσκεται στην Ολλανδία, επιτρέπει την ανακύκλωση των αλιευτικών διχτυών σε χαλιά, κάλτσες, μάσκες και άλλα προϊόντα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ