Φθιώτιδα: Κινδυνεύουν με «εκτροχιασμό»

ose-treno

Εκτός σιδηροδρομικού δικτύου κινδυνεύουν να μείνουν οι περιοχές από την Τιθορέα έως και το Λιανοκλάδι.

Ο εκσυγχρονισμός των σιδηροδρόμων στη χώρα μας έχει σαν αποτέλεσμα την απομόνωση κάποιων περιοχών, όπου και μέχρι σήμερα ο άξονας αυτός αποτελούσε επικοινωνιακή σύνδεση των τοπικών κοινωνιών με τη χώρα.

Η επόμενη μέρα δεν θα πρέπει να εστιαστεί μόνο στις υπερταχείες αμαξοστοιχίες που θα ταξιδεύουν στο νέο σιδηροδρομικό δίκτυο. Δεν πρέπει να περάσει στη λήθη της ιστορίας ως ένας κύκλος που κλείνει. Πρέπει άμεσα να ξεκινήσει η αξιοποίηση του υπάρχοντος υλικού. Αν δεν συντηρηθεί και δεν αξιοποιηθεί κατάλληλα, σιγά-σιγά θα απαξιωθεί και δεν θα μπορεί εύκολα να επανέλθει ξανά σε λειτουργία.

Δυστυχώς, όμως, μέχρι και σήμερα, δεν υπάρχουν μελέτες διαχείρισης του υλικού αυτού και πολύ περισσότερο ολοκληρωμένες προτάσεις για την αξιοποίησή του από την τοπική αυτοδιοίκηση. Δεν φτάνει μόνο ο δήμαρχος Αμφίκλειας – Ελάτειας και ο δήμαρχος Λαμιαίων να διαχειριστούν αυτή την κατάσταση.

Είναι ένα συνολικό ζήτημα, το οποίο απαιτεί και τη συνδρομή όλων των φορέων της περιοχής, με στόχο τη διαφύλαξη και την ανάπτυξη αυτού του τόπου. Μπορεί να ακούστηκαν ωραίες ιδέες κατά καιρούς, αλλά όταν κλείνουν τα φώτα της δημοσιότητας, τα πάντα σταματάνε. Μη φανεί παράξενο αν το υπάρχον σιδηροδρομικό υλικό πέσει παράνομα στα χέρια επιτήδειων, γιατί στο παρελθόν το έργο αυτό έχει παιχτεί πολλές φορές.