Λίφτινγκ στον ΕΝΦΙΑ, με παράθυρο για μειωμένα βάρη στους κτηνοτρόφους

Προς κατάργηση ο συμπληρωματικός φόρος που ενσωματώνεται στον βασικό

Παράθυρο για απαλλαγή τουλάχιστον κάποιων κτηνοτρόφων από το δυσβάσταχτο και, ταυτόχρονα, παράλογο βάρος του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, το οποίο επωμίζονται εδώ και χρόνια για τις σταβλικές εγκαταστάσεις τους, μοιάζουν να ανοίγουν οι κυβερνητικές ανακοινώσεις για τον νέο φόρο ακινήτων.

Η προοπτική αυτή διαφαίνεται μέσα από την προαναγγελία της κατάργησης του συμπληρωματικού φόρου για τα φυσικά πρόσωπα και της ενσωμάτωσής του στον κύριο φόρο από τον οποίο, ωστόσο, βάσει τουλάχιστον όσων ισχύουν σήμερα, εξαιρούνται τα αγροτικά και κτηνοτροφικά κτίσματα. Στη θέση του συμπληρωματικού φόρου, θα εφαρμόζεται πλέον ένας φόρος επί της αξίας του ακινήτου (αντί για επί του συνόλου της ακίνητης περιουσίας) και εφόσον η αντικειμενική αξία του υπερβαίνει τα 400.000 ευρώ (νέο αφορολόγητο), ο φόρος αυτός θα προσαυξάνεται με συγκεκριμένους συντελεστές.

Κάπου εδώ, βέβαια, αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους και οι πρώτες «γκρίζες ζώνες», καθώς, σύμφωνα πάντα με τις ανακοινώσεις του οικονομικού επιτελείου, ο φόρος θα ενεργοποιείται εφόσον η ατομική περιουσία ξεπερνά τα 300.000 ευρώ. Μένει να διευκρινιστεί πώς το κριτήριο αυτό θα εφαρμοστεί σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη. Το τοπίο λογικά θα ξεκαθαρίσει όταν έρθει προς ψήφιση το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή, κάτι που αναμένεται να γίνει μέχρι το τέλος του μήνα.

Τι ισχύει σήμερα

Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, τα κτηνοτροφικά και αγροτικά κτίσματα απαλλάσσονται από τον βασικό ΕΝΦΙΑ, ωστόσο, η αντικειμενική αξία τους λαμβάνεται κανονικά υπόψη και προσμετράται για τον συμπληρωματικό φόρο.

Για τον υπολογισμό, δε, της φορολογητέας αξίας με αντικειμενικά κριτήρια στα εν λόγω ακίνητα, οι τιμές εκκίνησης ελάχιστου κόστους οικοδομής ορίζονται στα 200 ευρώ/τ.μ. Το αποτέλεσμα είναι η αντικειμενική τους αξία να εκτοξεύεται πάνω από τα 250.000 ευρώ, που είναι το σημερινό όριο για την επιβολή του συμπληρωματικού φόρου. Για παράδειγμα, για τον σταβλισμό 400 προβάτων, συμπεριλαμβανομένων των βοηθητικών και αποθηκευτικών χώρων, απαιτείται ένα συγκρότημα τουλάχιστον 1.500 τ.μ., κάτι που σημαίνει ότι, με την προαναφερθείσα τιμή εκκίνησης, η αντικειμενική του αξία προσδιορίζεται στα 300.000 ευρώ.

Τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα για τους αγελαδοτρόφους, τους χοιροτρόφους και τους πτηνοτρόφους, η φύση της δραστηριότητας των οποίων «απαιτεί» στεγασμένους χώρους με ακόμα μεγαλύτερο εμβαδό.

Σε δέκα δόσεις η αποπληρωμή

Πέραν της ενσωμάτωσης του συμπληρωματικού στον βασικό φόρο, οι υπόλοιπες αλλαγές έχουν να κάνουν κυρίως με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, οι οποίες στην πλειονότητά τους ήταν αυξητικές, την ένταξη νέων περιοχών, την επέκταση των ζωνών αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων και στη μείωση των συντελεστών προσδιορισμού του βασικού φόρου (ώστε το 91% των παλαιών ζωνών να έχει μείωση, το 7% να μείνει αμετάβλητο και το 2% να έχει αύξηση).

Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι 5 εκατ. φορολογούμενοι, δηλαδή το 80%, θα διαπιστώσει μείωση του ΕΝΦΙΑ στα εκκαθαριστικά του, η οποία για 2,2 εκατ. εξ αυτών θα ξεπεράσει το 20%, ενώ το 14% δεν θα δει κάποια μεταβολή. Αυξημένο φόρο θα πληρώσει το 6% των φορολογουμένων, στην πλειοψηφία τους ιδιοκτήτες ακινήτων είτε σε περιοχές με μεγάλη αύξηση των τιμών ζώνης είτε σε περιοχές που εντάχθηκαν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού και των οποίων η φορολογία ήταν πολύ χαμηλή έως τώρα. Ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις, πάντως, σύμφωνα πάντα με το οικονομικό επιτελείο, η ετήσια αύξηση δεν θα υπερβαίνει τα 50 ευρώ.

Τα φετινά εκκαθαριστικά αναμένεται να αναρτηθούν τον Απρίλιο και ο φόρος θα αποπληρωθεί σε δέκα μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται μέχρι το τέλος Μαΐου και την τελευταία μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2023.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2022