Απόβαση Θεσσαλών για το λιγοστό πρόβειο γάλα της Κρήτης

Υπό πίεση τα τοπικά τυροκοµεία που δεν µπορούν να ανταγωνιστούν τις τιµές

Με ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο φαίνεται πως είναι αντιμέτωπη η γαλακτοκομική και τυροκομική αγορά της Κρήτης, καθώς το αιγοπρόβειο γάλα μειώνεται επικίνδυνα, προκαλώντας ακόμη και φαινόμενα επισιτιστικής… ανεπάρκειας.

Ήδη, σε καταστήματα γνωστής αλυσίδας λιανικής, που έχει παρουσία και στην Αθήνα, παρατηρούνται ελλείψεις λευκών τυριών που παρασκευάζονται από αιγοπρόβειο γάλα, ενώ οι υπεύθυνοί της δεν είναι σε θέση να απαντήσουν πότε θα έχουν ξανά διαθέσιμα προϊόντα τους στα ράφια. Κτηνοτρόφοι που συνομίλησαν με την «ΥΧ» υποστηρίζουν πως, λόγω του υπέρογκου κόστους παραγωγής, αναγκάζονται και κάνουν συντήρηση αντί να ταΐζουν τα ζώα τους, ενώ συνεταιριστές κάνουν λόγο για μεγάλες ελλείψεις σε γάλα, ιδιαίτερα στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου.

Λείπει πάνω από το μισό γάλα

Η «ΥΧ» συνομίλησε με τον διευθυντή του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μυλοποτάμου από το Ρέθυμνο, Δημήτρη Κοννιό, ο οποίος ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλη μείωση στο διαθέσιμο γάλα αυτή την περίοδο: «Η μείωση φέτος ξεπερνάει το 50%. Θα δούμε τον Δεκέμβριο πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Αυτό συμβαίνει για τους λόγους που γνωρίζετε, δηλαδή τις δυσκολίες που περνούν οι κτηνοτρόφοι. Εμείς αγοράζουμε το γάλα στο 1,40 ευρώ/κιλό, αλλά οι παραγωγοί δυσκολεύονται ακόμα και με μια τιμή όπως αυτή».

Καθυστερούν τις γέννες όσο μπορούν

Kτηνοτρόφος από το Ρέθυμνο και μέλος τοπικού συνεταιρισμού, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, μας είπε: «Είναι γεγονός ότι πολλοί κτηνοτρόφοι ζορίζονται, λόγω της μεγάλης ανατίμησης στις ζωοτροφές. Το τριφύλλι έχει φέτος 55-60 λεπτά, ενώ πέρυσι κόστιζε 27 λεπτά/κιλό. Προσωπικά, έχω επιλέξει να κάνω συντήρηση και να πάω τις γέννες όσο πιο πίσω γίνεται».

Με τα περσινά αποθέματα κινείται η αγορά

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου, Γιάννης Γλεντζάκης, περιέγραψε στην «ΥΧ» τη δεινή κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι, αλλά και τα συνεταιριστικά τυροκομεία: «Οι παραγωγοί πλέον αρνούνται να αρμέξουν τα ζώα τους. Είναι απλά μαθηματικά. Αυτήν τη στιγμή, με τιμή παραγωγού στο 1,20 δεν συμφέρει καν να παράγεις. Δεν υπάρχει γάλα, πολλά τοπικά τυροκομεία είναι κλειστά, γιατί δεν έχουν πρώτη ύλη, ενώ η αγορά τροφοδοτείται με τα περσινά αποθέματα τυριών. Τα τυροκομεία πιέζονται λόγω της κατάστασης να δώσουν υψηλότερες τιμές στους παραγωγούς, αλλά και αυτά δυσκολεύονται να ανταποκριθούν».

Όπως συμπλήρωσε, «στην Κρήτη έχουμε δύο μεγάλα μειονεκτήματα: Πρώτον, τα υψηλά μεταφορικά κόστη που καθιστούν πανάκριβες τις ζωοτροφές και, δεύτερον, το γεγονός ότι δεν μπορούμε να παραγάγουμε φέτα ΠΟΠ. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν μπορεί να στηρίζει με τον ίδιο οριζόντιο τρόπο όλες τις περιοχές. Θα πρέπει να ξαναδεί κάποια επιπλέον μέτρα στήριξης για τα νησιά και την Κρήτη, όπως για παράδειγμα μια προσαύξηση στη συνδεδεμένη ενίσχυση».

Πιέζονται ασφυκτικά οι μικρομεσαίοι

Τη δική του άποψη για τα φαινόμενα των αρρυθμιών στην αγορά κατέθεσε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της Γαλακτοκομικής Συνεργατικής Κόφινα, Γιώργης Ξυλούρης: «Υπάρχουν πολύ γνωστές θεσσαλικές επιχειρήσεις που έρχονται και αγοράζουν γάλα σε υψηλότερες τιμές σε σχέση με τα τοπικά τυροκομεία. Αυτό έχει δημιουργήσει πρόβλημα, ειδικά σε μικρά και μεσαία τυροκομεία που δεν μπορούν να ανταγωνιστούν αυτές τις τιμές. Το γάλα φαίνεται ότι θα πάει στο 1,60», υπογράμμισε.