Λιγότερο και φέτος το ελληνικό καλαμπόκι

Μειωμένη αναμένεται και η παγκόσμια παραγωγή

Λιγότερο και φέτος το ελληνικό καλαμπόκι

Ομαλά εξελίσσεται η καλλιεργητική περίοδος για το καλαμπόκι, με την τιμή να… παίρνει τα πάνω της στα αποθέματα της προηγούμενης συγκομιδής, ενώ εκφράζονται εκτιμήσεις για αυξομειώσεις στις καλλιεργούμενες φετινές εκτάσεις (την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο, οι εκτάσεις παρουσίασαν σχετική σταθερότητα, από τα 103,74 χιλ. εκτάρια το 2015 στα 103,17 χιλ. εκτάρια το 2016).

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου, Νικήτα Πρίντζο, στην περιοχή του Νομού Μαγνησίας οι συνολικές εκτάσεις που σπάρθηκαν με καλαμπόκι φέτος είναι μειωμένες κατά 20% σε σύγκριση με πέρσι. Ο ίδιος το αποδίδει στο αυξημένο κόστος συνολικά των εαρινών καλλιεργειών, που, σε συνδυασμό με την έλλειψη ρευστότητας, ανάγκασε ορισμένους παραγωγούς να στραφούν σε καλλιέργειες χαμηλότερου κόστους, κυρίως σε σιτάρι και κριθάρι.

Αυτή την περίοδο, η τιμή για τα αποθέματα στις αποθήκες κυμαίνονται στα 20-22 λεπτά το κιλό. «Αυτό, όμως, δεν προμηνύει τι θα συμβεί το φθινόπωρο», σημειώνει ο κ. Πρίντζος, εξηγώντας ότι «εξαρτάται από παράγοντες όπως η παραγωγή που θα έχει η Ευρώπη, και κυρίως οι βαλκανικές χώρες, απ’ όπου έρχονται σημαντικές ποσότητες, και, βέβαια, από τις διεθνείς τιμές».

Κατά 5% μεσοσταθμικά εκτιμά ο πρόεδρος της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης, Χρήστος Τσιχήτας, ότι είναι μειωμένες φέτος οι καλλιεργούμενες εκτάσεις συνολικά στη Β. Ελλάδα. Το αυξημένο κόστος καλλιέργειας και οι ανεξέλεγκτες εισαγωγές από τη Βουλγαρία σε τιμές που ασκούν πίεση στο εγχώριο προϊόν είναι, όπως σημειώνει, οι παράγοντες που αποθαρρύνουν τους καλλιεργητές. Από την άλλη μεριά, επισημαίνει τα πλεονεκτήματα του προϊόντος, όπως είναι οι σχετικές σταθερές αποδόσεις και ότι είναι «ο βασιλιάς» των ζωοτροφών, άρα έχει μια σταθερή ζήτηση. Όσο για την τιμή, που τώρα στην περιοχή διαμορφώνεται στα 18 λεπτά για τα αποθέματα, από τα 15,5-16 λεπτά που ξεκίνησε το φθινόπωρο στην περίοδο του αλωνισμού, υπογραμμίζει ότι καταλυτικές για τη Β. Ελλάδα θα είναι η παραγωγή της Ρουμανίας, της Σερβίας και της Βουλγαρίας.

«Τρέχει» η καλλιέργεια στις ΗΠΑ

Το καλαμπόκι θα αποτελέσει το 68% της προβλεπόμενης συγκομιδής των σημαντικότερων σπόρων και ελαιούχων σπόρων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA). Αυτό αναφέρεται σε άρθρο του Bloomberg με τον εύγλωττο τίτλο «Η καλλιέργεια που… έφαγε την Αμερική». Σύμφωνα με τον συντάκτη, οι νέες αγορές και η τεχνολογία έχουν κάνει το καλαμπόκι πιο κερδοφόρα καλλιέργεια σε σύγκριση με άλλες, γι’ αυτό και οι μακροχρόνιοι αγρότες, που είχαν εστιάσει κάποτε σε ανταγωνιστικούς σπόρους, έκαναν στροφή προς την εθνική νούμερο ένα πηγή για βιοκαύσιμα και ζωοτροφή για βοοειδή».

Εκτιμήσεις για μειωμένα αποθέματα του χρόνου

Συνθήκες που θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στην τιμή του καλαμποκιού σε διεθνές επίπεδο διαμορφώνουν τα ιδιαίτερα χαμηλά παγκόσμια αποθέματα, που αναμένεται ότι θα σχηματιστούν την επόμενη χρονιά (2017-2018). Σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), «τα παγκόσμια αποθέματα καλαμποκιού θα είναι χαμηλότερα από τα περσινά (σ.σ.: του 2016-2017) ιστορικά υψηλά, και, εφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις, θα μπορούσαν να είναι τα χαμηλότερα από τη σεζόν 2013-2014». Η παγκόσμια παραγωγή καλαμποκιού προβλέπεται μειωμένη το 2017-2018 σε σύγκριση με τη φετινή, με τις μεγαλύτερες μειώσεις να αναμένονται στην Κίνα και στις ΗΠΑ. Έως έναν βαθμό, η μείωση αυτή αντισταθμίζεται από μεγαλύτερες συγκομιδές, που αναμένονται από την ΕΕ και τον Καναδά. Η παγκόσμια απορρόφηση αναμένεται να αυξηθεί κατά 9 εκατ. τόνους (1%), τη στιγμή που οι παγκόσμιες εισαγωγές θα αυξηθούν κατά 7 εκατ. τόνους. Αξιοσημείωτες αυξημένες εισαγωγές αναμένεται ότι θα πραγματοποιήσει, μεταξύ άλλων, και η ΕΕ.