Λήγουν προθεσμίες για τις επιδοτήσεις στη μελισσοκομία

ΝΕΟ ΕΙΔΟΣ ΝΟΣΕΜΙΑΣΗΣ που αντέχει και τους θερινούς μήνες
-Διαφήμιση-
Μάχη με τον χρόνο θα δώσουν οι μελισσοκόμοι της Πελοποννήσου που δεν έχουν καταθέσει την αίτηση-δήλωση κυψελών έτοιμων για διαχείμαση.

Τα μελισσοκομικά κέντρα στην Τρίπολη και στην Καλαμάτα εργάζονται πυρετωδώς, ώστε να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των επαγγελματιών που πρέπει να καταθέσουν τη δήλωση διαχείμασης, που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη των μελισσοκόμων σε επιδοτούμενα μελισσοκομικά προγράμματα.

Ο επόπτης του κέντρου Τριπόλεως, Γιώργος Τσιάμπας, επισημαίνει ότι «τη Δευτέρα λήγει η προθεσμία για την κατάθεση των σχετικών αιτήσεων διαχείμασης και έχει την έννοια της απογραφής όλων των διαθέσιμων μελισσοσμηνών, όπως γίνεται σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και με απώτερο στόχο να βγει το κονδύλιο της επόμενης τριετίας, ανάλογα με τη δυναμικότητα του κάθε κράτους. Η μικρή προσέλευση την τελευταία διετία είχε σαν αποτέλεσμα η Ελλάδα από την 3η θέση να πέσει στην 6η. Αν αυτήν τη στιγμή υπάρχουν δύο προγράμματα που μπορεί να μην τους ενδιαφέρουν, αύριο μπορεί να βγει κάποιο άλλο πρόγραμμα. Είναι θετικό το στοιχείο της μεγάλης προσέλευσης στην Αρκαδία, που έχει φτάσει στο 85%».

Θα ξεπεράσουν τις 500 οι αιτήσεις

Τη Δευτέρα όμως λήγει και η προθεσμία για την κατάθεση αιτήσεων που αφορούν τα προγράμματα 3.1 «Αντικατάσταση κυψελών» και 3.2 «Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας». Να σημειωθεί ότι στο μελισσοκομικό κέντρο Τρίπολης ήδη έχουν κατατεθεί 260 αιτήσεις από όλη την Πελοπόννησο για τα συγκεκριμένα προγράμματα και μέχρι τη λήξη της προθεσμίας αναμένεται να έχουν κατατεθεί άλλες τόσες, από διάφορα μέρη της Πελοποννήσου.

Από τη Μεσσηνία, όπου λειτουργεί το δεύτερο κέντρο μελισσοκομίας, ο επόπτης Γιάννης Πάζιος εξηγεί ότι «υπάρχει μεγάλη προσέλευση και ενδιαφέρον. Το ποσοστό συμμετοχής έχει ήδη φτάσει το 70% και αναμένεται τις επόμενες μέρες να αυξηθεί. Παράλληλα εκδηλώνεται ενδιαφέρον και για τα προγράμματα των οποίων η προθεσμία λήγει τη Δευτέρα».

-Διαφήμιση-